Kategoriler
Soru / Cevap

Köpeğimi Kendime Nasıl Alıştırabilirim?

Köpeğin Eğitmi

Bir köpeğiniz var ve onu kendini alıştırmak üzere eğiteceksiniz. Tabiki önce bu konuda profesyonel bir yardım almadan önce bilmeniz gereken bazınoktalar var burada bu yönde bazı bilgiler vereceğim. Ancak başarılı olmak için uzun süre belirtilen işlemleri yapmak durumunda kalabilirsiniz. Baştan bunu bilmek kararlılğınız için faydalı olacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

En Pahalı Köpek Cinsleri

İnsanın en iyi dostları kimdir desem aynı yanıt alınacaktır. Tabiî kiköpekler. Köpekler her ne kadar eğitimsizde olsa sahiplerine bağlılığıyla bile dost olur ve insan hayatını renklendirirler. Fakat eğitimli bir köpek sizin hayatınızı tamamen değiştirecektir. Bir nevi hayatınıza ortak olacaklardır. Sizin isteklerinizi anlayacak ve karşılığında sizde onu isteklerini anlayacaksınız. Yani köpeğinizle iki ayrı dili konuşan yabancı olmayacaksınız.Köpeklerin insanların yaşına oranlandığını hepimiz biliriz. 3 köpek yılı gibi. İnsanlar yaşlarına göre öğrenir. 0-1 yaş yürümeyi 1-2 yaş konuşmayı öğrenmek gibi. Aynen köpeklerde de eğitimde yaş çok önemidir. 5 aylık bir köpek itaat eğitiminde en ideal yaşındadır. 5 aya kadar çok fazla bir eğitim verilemez ama bu aylardan sonra vereceğiniz eğitimi köpeğin karakteriyle de doğru orantılı bir şekilde alacaktır.İtaat eğitimlerinde köpekler koşullandırılmalıdır. Yani ilk önce köpeğe yapması gereken komutu elinizle iterek ya da çekerek gösteriniz. Örneğin otur diye yüksek sesle komutunuzu verdikten sonra elinizle arkasından yere bastırınız. Oturduktan sonra aferin diyerek önce okşayınız sonra bir ödül olarak küçük bir sosis parçası veriniz. Daha sonra oturma işlemini sizin desteğiniz olmadan yapacaktır. Artık her yaptığında ödüllendirilen köpek bunu koşullanacaktır. Daha sonra ödülü azaltınız. Ve sadece okşayarak ödüllendiriniz zira sizin onu sevmeniz bile onun için bir ödül olacaktır.Yürürken takacağınız tasma köpeğinizin sizi izleyerek yanınızda yürümesini kolaylaştıracaktır. İlk önce tasmayla ayak adımlarınıza uygun bir şekilde yürütmeyi deneyiniz. Yavaşladığında sertçe tasmayı çekiniz. Hızlı gittiğinde ise geriye çekiniz. Size ayak uydurmaya başladığında ödüllendiriniz.

Tuvalet eğitiminde ise köpekler için gazete yöntemi çok uygundur. Tuvaletini yaptığı zaman gazeteyi ıslak bölgeye koyun daha sonra bu ıslanan gazeteyi tuvaletini yapmasını istediğiniz yere götürün ve köpeğinizi tasmasından tutarak bu gazeteyi koklatın. Bir iki denemeden sonra köpek tuvaletini nereye yapması gerektiğini anlayacaktır. Fakat bu gazeteyi başka bir yere kaldırmayın köpek gazete üzerine yapmak için koşullandığından koyduğunuz diğer yeri bulacak ve oraya yapacaktır. Burada gazeteyi koyacağınız yer çok önemlidir. Köpekler yemekten, uykudan ve oyundan sonra genellikle tuvaletlerini yaparlar o yüzden gazeteyi dinlenme alanı olarak belirlediğiniz en yakın yere koyarsanız bu alışkanlığı daha çabuk yaratırsınız.

Köpeği Alıştırma

Tuvalet Alışkanlığı

Bunun için çeşitli yöntemler önerilmektedir.

a ) Yavru köpeklerin uykudan kalktıktan hemen sonra veya yemek yedikten belirli bir süre sonra istenilen yere götürülerek tuvaletini yapması beklenir. Yaptığı taktirde ödüllendirilir. Bu yöntemlerden en basitidir.

b ) Küçük ve orta yaşlı köpeklerin eğitiminde iyi bir gözlem gerekmektedir. Köpeği sık aralıklarla dışarı çıkartarak, dışarıda tuvalet yapması sağlanır. Tuvaletini yaparken köpek sözlü olarak ödüllendirilir. Ancak köpek tuvalet pozisyonu aldığında köpek sahibinin hareket etmemesi ve köpeğin görebileceği bir yerde olması gerekir. Aksi taktirde köpek vazgeçebilir.

c ) Evde tuvalet eğitimi: Bu amaçla köpeğin bulunduğu ortamın yarısına gazete kağıdı serilir. Köpek gazete kağıdının üzerine tuvaletini yaptığı zaman ödüllendirilmelidir. Dikkat edilmesi gereken bir konu da bu gazete kağıtlarının bir kaç kat olması ve kirlendikçe üsttekinin alınıp atılmasıdır. Köpek gazetenin üzerinden başka bir yere tuvaletini yapıyorsa, tuvaletini yaptığı yer temizlenirken, köpek temizleyen kişinin yanında olmalı ve temizleyen kişinin yüz ifadesinden ve sesinden yanlış bir hareket yaptığını anlamalıdır. Köpek bu uygulamayı öğrendikten sonra gazete ile kaplı alan küçültülür ve gazete köpeğin tuvaletini yapılması istenilen yere konulur. Ancak bu yer değişimi bir anda yapılmamalı, aşamalı bir şekilde alıştırarak yapılmalıdır. Kimi köpek sahibi köpeği yanlış yere tuvaletini yaparken gördüğünde köpeğin üzerine doğru koşarak veya bağırarak tuvalet yapmasını engellemek istemektedir. ilk bakışta bu uygulama her ne kadar başarılı olursa da kalıcı bir takım sorunlara neden olabilir. Örneğin, yetişkin bir köpeğin heyecanlandığı zaman idrarını kaçırması bu yüzdendir. Özellikle bu tür eğitimler için sabır ve zaman gerekmektedir. Bazı köpekler bu eğitimi çok çabuk bir şekilde kavrar, bazıları ise daha geç kavrarlar. Bu eğitim 5 aylık yaşa kadar verilmiş olmalıdır.

Bu amaçla uygulanan çeşitli ticari preparatlar bulunmaktadır, ancak bunların başarı düzeyleri tartışmalıdır.

Bu eğitimde yapılmaması gerekenler;

a- Köpeğinizin daha az idrar yapacağını düşünerek suyunu azaltmayın ya da kesmeyin, çünkü köpeklerin önünde sürekli su bulundurulması, istedikleri zaman su verilmesinden daha doğrudur.

b- Köpeğinizin burnunu idrarını yaptığı yere sürmeyin, çünkü bu kötü ve yararsız bir cezadır. Sadece tuvaletini yaptığı yeri koklamasını sağlayıp, dışarı alın.

c- Kimi köpek kendiliğinden tuvalet yapmak istediği zaman huysuzlanır, köpek sahibi bu davranışa anlam veremez ve köpeği cezalandırır. Bu durumda köpek yanlış bir şey yaptığını düşünerek daha sonra hareketleriyle belli etmeden istenilmeyen yere idrarını yapar.

Köpeğinizin dışarıda her yere tuvaletini yapmasına izin vermeyiniz ve tuvaletini yaptığı yeri temizleyiniz. Bu şekilde köpeklerin çevreden olumsuz tepki görmesini de önlemiş olursunuz.

Eve Uyum:

Öncelikle annesinden yeni ayrılmış yavru köpeklerin eve alıştırılması sağlanır. Genellikle bu olay pek sorun oluşturmamakla beraber bazen yavru, annesinin ve kardeşlerinin özlemi içerisinde olabilir. Bu yüzden yalnız kaldığı zamanlar ağlamaya başlar. Burada dikkat edilmesi gereken konu köpekle fazla ilgilenmemektir. Aksi taktirde köpek sürekli aynı ilgiyi bekler, göremediği zaman da mutsuz olur.

Yeme içme Alışkanlığı:

Küçük yavru köpeklerde gerekli besini alabilmesi için günde 5 öğün verilir. Öğün sayısı köpek büyüdükçe azaltılarak, köpek bir yaşına geldiğinde 1 ‘e indirilir. Yeme ve içme eğitimi için, köpek önüne konulan besini hemen bitirmeli, bitirmediği taktirde belli bir süre sonra kaldırılmalı ve yemek her gün aynı saatlerde verilmelidir.

Çevreye Zararın Önlenmesi:

Bu amaçla özellikle küçük yaştaki köpeklerin diş değiştirme döneminde alışkanlık haline getirdikleri kemirme eylemi giderilmeye çalışılır. Bunun için küçük yaştan itibaren diş kaşıntıları ortaya çıkmaya başladığı dönemde oyuncak kemikler verilir ve köpeğin çevredeki eşyalara zarar vermesi engellenir. Doğal kemikler de kaynatılarak verilebilir, ancak bunda aşırıya kaçmamak gerekir. Aksi taktirde sindirim bozuklukları görülebilir.

Tasma Alışkanlığı:

Yavru köpekleri n bu alışkanlığı edinebilmeleri için en iyi yöntem boyunlarına tasmayı çağrıştıracak herhangi bir şeyin takılmasıdır. Küçük yaştan itibaren köpeklerin tasma ile dolaştırılmaları ilerisi için yararlıdır. Kimi köpek sahipleri, köpek üzerinde güzel durduğu için zincirden yapılmış tasmaları kullanmayı tercih ederler. Ancak, ağırlıklarından dolayı taşıyamadıkları için, küçük yavru köpeklerde bu uygulama yanlıştır.

Köpeğin Adını Öğrenmesi ve Alışması:

Öncelikle tek heceli bir isim seçilmelidir. Yavru köpeklerde yemek verirken, onlarla ilgilenirken, onları çağırırken vb. durumlarda tekrarlanarak köpeğin ismini öğrenmesi ve alışması sağlanır. Dikkat edilmesi gereken bir konu, bu isim seçilirken köpeğin büyüklüğü ve ırkının göz önünde bulundurulmasıdır.

Kimi köpek sahibi geleceği düşünmeden köpeğe uymayan isimler vermektedir. Bu isimler ileride çevre tarafından yadırganacağı için köpek sahibi bu ismi değiştirmek durumunda kalabilir.

Köpeğin Düdüğe Alıştırılması:

Bu amaçla köpeğe adı öğretilirken bazen düdük kullanılır, böylece köpek düdük sesine de alıştırılmış olur.

Köpeğin Havlamasının Önlenmesi:

Yavru köpekler anneleri ve kardeşlerinden ayrıldığında ve yeni bir yere getirildiklerinde yanlarında sürekli olarak birisine gereksinim duyarlar. Yalnız kaldıklarında ise öncelikle sızlanarak daha sonra sızlanmanın şiddetini arttırarak havlamaya başlarlar. Bunun önlenmesi için köpeklerin bulundukları yere, ya saat ya da açık bir radyo konulması iyi sonuç verebilir. Bunun yanı sıra köpeğin bulunduğu ortama bir zil konularak köpek havladığında zile basılarak havlaması engellenir. Diğer bir yöntem ise köpek havladığında köpeğin bulunduğu odanın kapısını çalmak ya da kapıya ucunda ağırlık bulunan bir ip bağlayarak ipi çekip bırakmaktır. Bu eğitim sabır gerektirir, her ağlayışında sabırsız davranarak köpeğin bulunduğu yere gidilmesi olumsuz sonuç verir.

Sponsorlu Bağlantılar

“Köpeğimi Kendime Nasıl Alıştırabilirim?” için 4 yanıt

ben yeni köpek alcam peki sizin dediniz gibi köpe dedimki gel olum yanıma yanıma geldi sonra ödülünü verdim… sonra ödülü yuttu bitti yani tekrar gel dedim gelmedi ama ödülü gösterince koşuyo hemen…[birde bi taneda sorabilrmiyim köpegeme dışarı çıktım serbest bıraktım köpek kaçtı zor tuttum köpeği dışarı nası alıştırabilrim mümkünse yardımcı olurmsunuz… rica etsem.. admin abi…

ben yeni köpek alcam peki sizin dediniz gibi köpe dedimki gel olum yanıma yanıma geldi sonra ödülünü verdim… sonra ödülü yuttu bitti yani tekrar gel dedim gelmedi ama ödülü gösterince koşuyo hemen…[birde bi taneda sorabilrmiyim köpegeme dışarı çıktım serbest bıraktım köpek kaçtı zor tuttum köpeği dışarı nası alıştırabilrim mümkünse yardımcı olurmsunuz

[…] Köpeğimi Kendime Nasıl Alıştırabilirim? […]

Köpek İsimleri Nelerdir? Bütün Köpek Cinsleri - Köpekler İçin En Güzel İsimlerdiyorki:

[…] Köpeğimi Kendime Nasıl Alıştırabilirim? […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT