Kategoriler
Soru / Cevap

Kulak Memesinin Yapışık veya Ayrık Olması Genetik Hastalık Mı?

Sizden Gelen Soru:

Kulak memesi yapışık veya ayrık olması genetik hastalık mıdır neden ?

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

Kulak Memesinin Yapışık Olması

Kulak memesinin yapışık olması yada ayrık olması genetik ile alakalı bir durumdur.Aile bireylerinin geneotiplerinin birbirine uymaması sonucunda kulak memesi yapışık bir şekilde ortaya çıkmaktadır.Hatta aile bireylerinin genetiplerinin birbirine uymaması sonucunda sadece kulak memesi değil aynı zamanda dudaklarda ve dillerde de yapışık olma yada başka bir durum görülebilir.

Bu durumu genetik bir hastalık olarak adlandırmaktan ziyade soydan soya geçebilen genetik karakter olarak tanımlamaktadırlar.

Daha basit bir dille söylemek gerekirse anne ve babamız bu hastalığın genlerini taşıyorsa ve her ikisinde de bu hastalığın genleri mevcut ise bu durum bizde de gözükmektedir.

Doğuştan Gelenler – Sonradan Kazanılanlar

Genler, bir organizmanın işleyişiyle ilgili tüm enformasyonu içermekteyse de, çevre, nihai fenotipin belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Genetik faktör ile çevre faktörü ikilemi, “doğuştan gelenler ile sonradan kazanılanlar” anlamında kullanılan, İngilizce “nature versus nurture” (kısaca, nature vs. nurture, doğa ve yetişme ikilemi) deyişiyle ifade edilir.

Bir organizmanın fenotipi kalıtım ile çevrenin etkileşimine bağlıdır. “Isıya duyarlı mutasyonlar” olgusu bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Genellikle, bir protein dizisi içinde değişen bir amino asit, onun davranışını ve diğer moleküllerle etkileşimini değiştirmez; fakat yapının istikrarını bozar. Yüksek sıcaklıkta moleküller daha hızlı hareket ettikleri ve birbirleriyle çarpıştıkları için, böylesi bir amino asit değişimi, proteinde yapısının bozulmasıyla (denatürasyon) ve işleyişinin zayıflamasıyla kendini gösteren bozukluklara yol açar. Düşük sıcaklıklı ortamlarda ise proteinin yapısı istikrarlı kalır ve işleyişi normal halde devam eder. Bu mutasyon türü siyam kedisinin kürkünde renk bakımından gözle görülür halde kendini gösterir: Pigment üretiminden sorumlu birenzimdeki mutasyon, derideki yüksek sıcaklıklı bölgelerde yapısal istikrarının bozulmasına ve işleyişinin zayıflamasına yol açmaktayken bacak, kulak, kuyruk gibi daha soğuk bölgelerde protein, işleyişini zayıflatmadan sürdürür; böylece kedi, uç bölgeleri koyu renkli bir kürke sahip olur

Sponsorlu Bağlantılar

“Kulak Memesinin Yapışık veya Ayrık Olması Genetik Hastalık Mı?” için bir yanıt

Annem de babamda yapışık kulaklı değil ama ben yapışık kulaklıyım nasıl genetik oluyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT