Kategoriler
Soru / Cevap

Küresel sorunları önlemek için ne yapmalıyız?

Sizden gelen soru:

Küresel sorunları önlemek için ne yapmalıyız?

Cevap:

Küresel Sorunları Önlemek İçin Yapılacaklar

günümüzde dünyayı ve insanlığı tehdit eden bir çok önemli sorun bulunmaktadır. Küresel anlamda insanlığı tehdit eden bu küresel sorunlardan en fazla dikkat çekenler iklim değişiklikleri (küresel ısınma), AIDS gibi bulaşıcı hastalıklar, terör-savaş sorunları, nükleer sorunlar, açlık ve kıtlık gibi sorunlardır.

Sponsorlu Bağlantılar

Peki bu küresel sorunları önlemek için neler yapılmalı?

  • İklim değişikliği ve küresel ısınmayı önlemek için bütün dünyanın atmosfere gönderdiği zararlı gazlara çözüm bulması gerekiyor. Zararlı enerjiler yerine doğal enerji kaynaklarına dönülmesi gerekiyor.
  • Doğal dengenin bozulmasını önlemek için doğal yaşamı koruma ve çevre kirliliğini ortadan kaldırmak gerekir.
  • Açlık ve kıtlık tehlikesine karşı doğal üretime ve tarım faaliyetlerine yatırımlar yapılmalı.
  • Salgın hastalıklara karşı daha temizliğe önem vermeli, ilaçlar geliştirilmeli ve insanlar bilinçlendirilmelidir.
  • Terör sorununa karşı bütün dünyanın ortak önlemler alması gerekiyor. Hiçbir ülke kendi çıkarı için terörü desteklememeli.
  • Nükleer savaş tahdidine karşı nükleer silah bulunduran ülkelerin belli başlı yaptırımlarla nükleerden vazgeçirilmeleri gerekiyor.
  • Volkanik patlamalara karşı yerleşim yerlerinin doğru seçilmesi gerekir.

rp_Kuresel_Isinma.jpg

Geleceğin Küresel Sorunları

Yapılan bir araştırmada içinde bulunduğumuz yüzyılda dünyayı tehdit eden küresel sorunlar ortaya konuldu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ : Atmosferde biriken zararlı gazların yarattığı sera etkisiyle bu yüzyılın sonuna kadar dünya sıcaklığında yaklaşık 2 derecelik artış bekleniyor. Bu ısı artışı gıda stokları üzerinde onarılamaz hasar yaratacak. Bunu önlemek için bütün dünyanın atmosfere gönderdiği zararlı gazlara çözüm bulması gerekiyor. Zararlı enerjiler yerine doğal enerji kaynaklarına dönülmesi gerekiyor.

EVRİM SAATİNİN SONU : Bilim adamları doğadaki canlıların evrim saatini belirleyen telomer adlı DNA zincirlerinin kısalmasıyla kanser, alzheimer gibi yaşlılığa bağlı hastalıkların da oluşma riskinin artığını kaydediyor. Çözüm ise doğal yaşamı koruma ve çevre kirliliğini ortadan kaldırmaktır.

SALGIN HASTALIKLAR : Son yüzyılda AIDS, SARS gibi salgın hastalıklarla mücadele eden insanoğlunun daha kötü salgınlara maruz kalabileceği belirtiliyor. En yakın olasılık Asya’yı vuran kuş gribi virüsünün tüm dünyaya yayılması. Bu gibi salgınlara karşı daha temizliğe önem vermeli, ilaçlar geliştirilmeli ve insanlar bilinçlendirilmelidir.

TERÖRİZM: Uzmanlara göre terörist grupların biyolojik ve kimyasal kitle imha silahlarıyla saldırı düzenleme olasılığı her geçen gün artıyor. Bütün dünyanın teröre karşı ortak önlemler alması gerekiyor. Hiçbir ülke kendi çıkarı için terörü desteklememeli.

NÜKLEER SAVAŞ: Uluslararası strateji uzmanlar Soğuk Savaş’ın bitimiyle azalan nükleer savaş olasılığının bugün İsrail, Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore gibi nükleer silaha sahip ülkeler nedeniyle halen sürdüğünü belirtiyor. Bu gibi ülkelerin belli başlı yaptırımlarla nükleerden vazgeçirilmeleri gerekiyor.

METEOR ÇARPMASI: Çapı 1.5 kilometre büyüklüğünde bir meteor, birkaç milyon yılda bir dünyaya çarpıyor. Çarpışmanın küresel sonucuysa yeni bir buzul çağı. Bunun için henüz çözüm bulunmuyor.

AKILLI ROBOTLARIN HÂKİMİYETİ: Gelişen teknolojiyle 2050′ye kadar robotların insanlar gibi düşünmeye başlayacağı tahmin ediliyor. Bunun sonucunda yaratıcıları üzerinde hâkimiyet kurma olasılıkları göz ardı edilmiyor.

KOZMİK PATLAMA: Samanyolundaki bir gezegenin patlamasıyla ortaya çıkacak gama ışınları, dünyada yeni bir buzul çağı başlatabilir. Bunun için bir çözüm bulunmuyor.

SÜPER VOLKAN PATLAMASI : Süper volkanlar 50 bin yılda bir faaliyete geçiyor. Yarattıkları yıkımsa meteor çarpmasının yaklaşık 12 katı.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT