Kategoriler
Soru / Cevap

Marmara Bölgesi Koyları Hangileridir?

Sizden gelen soru:

Marmara bölgesi koyları hangileridir?

Cevap:

Marmara Bölgesindeki Koylar

Marmara bölgesinde 9 adet koy bulunmaktadır.Bu koylar Gemlik Koyu, Bebek Koyu, Büyükdere Koyu, Keçilik Koyu, Paşabahçe Koyu, Tarabya Koyu, Umuryeri Koyu, Çengelköy Koyu ve İstinye Koyudur.Şimdi bu koylar hakkında kısa kısa bilgiler verelim.

Ayrıca bakınız: Ülkemizdeki Körfezler ve Koylar Nelerdir?

Marmara, bölgesi, istanbul

Gemlik Koyu

Marmara Denizi’nin, güneydoğu yönündeki koludur. Doğu-batı doğrultusundadır. Çevresinde bir çok yerleşim yeriyle, orta yükseklikte sıradağlar yer alır.Yerleşim yerleri Bursa ve Yalova illerine bağlıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bebek Koyu

İstanbul Boğazı’nın şehrin Avrupa Yakası’na doğru yaptığı küçük girintidir. Koyun kıyılarında kendiyle aynı adı taşıyan Bebeksemti yer alır. İstanbul şehir hatları vapurlarının Bebek İskelesi ve resmî adı Hümayûn-u Âbad Camii olan Bebek Camii bu koy kıyılarındadır.

Bir zamanlar, kötü havalarda teknelerin sığınmaya çalıştıkları ve bir dönem kalafat yeri olarak kullanılmış Bebek Koyu bugün yatların, yelkenlilerin ve sürat motorlarının demirledikleri bir koy görünümündedir.

Büyükdere Koyu

İstanbul Boğazı’nın Avrupa Yakası’nda karaya yaptığı en büyük girintilerden biridir. Koyun kıyılarında kendisiyle aynı adı taşıyan Büyükdere, kuzeyinde Çayırbaşı, güneyindeyse Kireçburnu semtleri yer alır. Koyun kıyıları Haydar Alivey ve Çetin Emeç caddeleri çevrilidir. Şehir hatları vapurlarının Büyükdere İskelesi bu koyda bulunur.

Keçilik Koyu

İstanbul Boğazı’nın şehrin Anadolu Yakası’na doğru yaptığı küçük girintidir. Anadolukavağı ile Poyrazköy arasında yer alır. Hemen hemen, Anadolukavağı sırtlarındakiYoros Kalesi’nin altlarına denk gelir. Genişliği yer yer 5 metreye ulaşabilen, yaklaşık 50 metre uzunluğunda bir kumsalı vardır. Kumsaldan sonra sık ormanlarla kaplı yükseltiler başlar. Koyda su derinliği oldukça fazladır. Bu nedenle denize girmeye uygun değildir ve genelde teknelerin sığındığı bir yerdir. Koya karayoluyla ulaşım olanağı yoktur.

Paşabahçe Koyu

İstanbul Boğazı’nın şehrin Anadolu Yakası’nda karaya doğru yaptığı en büyük girintilerden biridir. Koyun kıyılarında kendiyle aynı adı taşıyan Paşabahçe semti veİncirköy mahallesi yer alır. Beykoz ilçesinin merkezi bu koy kıyılarına yayılmıştır. Şehir hatları vapurlarının Beykoz ve Paşabahçe iskeleleri bu koyda bulunur. Beykoz ve İncirköy’de ufak balıkçı tekneleriyle kayıkların çekildiği küçük limanlar vardır.

Tarabya Koyu

İstanbul Boğazı’nın şehrin Avrupa Yakası’nda karaya doğru yaptığı girintilerden biridir. Koyun kıyılarında kendiyle aynı adı taşıyan Tarabya semti kuruludur. Boğaz’ın en bilinen, en işlek noktalarındandır. Çevresi tavernalar, balık lokantaları ve kafelerle çevrili koya lüks yatlar ve tekneler sığınmaktadır.

Umuryeri Koyu

İstanbul Boğazı’nın şehrin Anadolu Yakası’na doğru yaptığı küçük girintidir. Selvi Burnu ile Anadolukavağı arasında yer alır. Koyun kıyılarında bir askerî liman vardır ve koy ile Anadolukavağı yolu arasındaki ormanlık olan askerî yasak bölge olarak korunmaktadır. Koydan daha iç kesimlere gidildiğinde Beykoz ilçesinin, Umuryeri semti vardır.

Koy ve açıklarındaki sularda Umuryeri sığlığı adında bir bölge vardır. Bu bölgede akıntı, kuvvetli rüzgârlar ya da arızalar nedeniyle rotalarından çıkan büyük gemiler sık sık karaya oturabilmektedir.

Çengelköy Koyu

İstanbul Boğazı’nın şehrin Anadolu Yakası’na doğru yaptığı küçük girintidir. Koyun kıyılarında kendiyle aynı adı taşıyan Çengelköy semti yer alır. Koy ve semtBeylerbeyi ile Vaniköy arasında bulunur.

Koyun kıyıları geçmiş dönemlerde liman olarak kullanılmış ve bölge bu dönemde önemli bir çıpa (demirlemek için gemilerden suya atılan ağır demir çengel) üretim merkezi olmuştur. Koyun ve çevresinde kurulmuş olan semtin adını buradan aldığı sanılmaktadır.

İstinye Koyu

İstanbul Boğazı’nın şehrin Avrupa Yakası’na doğru yaptığı küçük girintidir. Koyun kıyılarında kendiyle aynı adı taşıyanİstinye semti yer alır. Koy ve semt Emirgân ile Yeniköy arasında bulunur.

Koy, İstanbul Boğazı’ndaki en büyük koylardan biridir. İstinye Deresi bu koya boşalır. Koy içinde İstinye Yat Limanı bulunmaktadır. Geçmiş dönemlerde koyda bulunan yüzer-batar İstinye Tersanesi 90’lı yılların başlarında kaldırılmıştır. Koydaki aşırı kirlilikle başa çıkmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ devreye girmiş ve özel araçlarla koyda deniz tabanında biriken ve kalınlığı 5-6 metreyi bulan balçık katmanını temizlemiştir. Temizlik çalışmalarında balçık katmanıın içinden çıkan nesneler arasında kütükler, batık ve yarı batık tekneler ile kayıklar vardır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT