Kategoriler
Soru / Cevap

Mili mücadele döneminde yürürlüğe girmeyen antlaşmalar nelerdir?

Sizin sorunuz:
Mili mücadele döneminde yürürlüğe girmeyen antlaşmalar?
Cevap:

Mili mücadele döneminde bir çok antlaşma imzalanmıştır ve bu antlaşmalardan bir kısmı çeşitli nedenlerden dolayı yürürlüğe girmemiştir. Bu yürürlüğe girmeyen anlaşmalar ve bu antlaşmaların yürürlüğe girmeme nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Sponsorlu Bağlantılar

Paris Barış Konferansı (1919)

I. Dünya Savaşı’nı sona erdiren antlaşmalar Paris Barış Konferansı’da imzalanmıştır.  32 devletin temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen bu konferansta Türk toprakları İttifak Devletleri arasında paylaştırılmıştır. Savaş sırasında imzalanan gizli antlaşmalar bu konferansta karara bağlanmıştır. İngiltere, Fransa ve İtalya İzmir bölgesi üzerinde anlaşmazlığa düştüler.Bu konferansta Osmanlı İmparatorluğu ile imzalanacak olan antlaşma çıkar çatışmaları nedeniyle karara bağlanamamıştır. İtlaf devletleri Almanya ile Versailles Antlaşması, Avusturya ile Saint-Germain Antlaşması Bulgaristan ile Neuilly Antlaşmasını imzalamıştır.

Gümrü Antlaşması (3 Aralık 1920)

TBMM ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında imzalanmıştır. Bu antlaşma Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin uluslararası alanda imzaladığı ilk antlaşma olma özelliğine sahiptir. Bu antlaşma imzalandıktan bir gün sonra Ermenistan işgal edilerek bir Sovyet Hükümeti kurulduğu için Gümrü Antlaşması yürürlüğe girmedi.

Londra Konferansı (1921)

Milli Mücadele’de başarılı olmaya devam eden Türkiye Büyük Millet Meclisi, Sevr Antlaşması’nı kabul etmemişti.  Bunun üzerine İtilaf Devletleri, Sevr Antlaşmasında bazı değişiklikler yapmak için Osmanlı Hükumetini ve Yunanistan’ı Londra’da yapılacak bir konferansa davet etti.

TBMM’yi tanımadıkları için konferansa yalnızca Osmanlı Hükümetini davet ettiler. Ayrıca TBMM’den bir delegenin de katılabileceği bildirildi. Konferans 23 Şubat’ta Londra’da açıldı. İtilaf Devletleri, Sevr Antlaşması’nda küçük değişiklikler yapmak istediler. Türk delegeler buna şiddetle karşı çıktılar. Konferans’ta Osmanlı Hükumeti yetkilisi Sadrazam Tevfik Paşa, Türk milleti adına gerçek temsilcinin  Türkiye Büyük Millet Meclisi Başdelegesi Bekir Sami Bey (Kunduh) olduğunu belirtti ve İtilaf devletleri her türlü görüşmeyi TBMM heyetiyle yaptı.

TBMM delegeleri, Sevr Antlaşması’nı hiçbir şekilde kabul etmediklerini dile getirdiler ve konferanstan hiçbir şekilde  sonuç alınamadı. Bekir Sami Bey, Londra Konferansı’nın dağılmasından sonra savaş esirlerinin karşılıklı geri verilmesi ile ilgili olarak, 11 Martta Fransızlarla, 12 Martta İtalyanlarla ve 16 Martta Britanyalılarla, ayrı ayrı antlaşmalar imzaladı. TBMM tarafından onaylanmayan bu antlaşmalar hiçbir zaman yürürlüğe girmedi. Londra Konferansı, sonuç alınamamasına rağmen, İtilaf Devletleri’nin TBMM’yi tanımaları açısından diplomatik bir başarıydı.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT