Kategoriler
Soru / Cevap

NASA Ne İş Yapar?

Sizden gelen soru:

Nasa ne iş yapar? Ne demektir? *

Cevap:

Kısaca NASA

NASA‘nın açılımına baktığımızda “National Aeronautics and Space Administration” olduğunu görmekteyiz. Bu açılımın Türkçe karşılığı ise Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi anlamındadır. ABD ‘nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum, 29 Haziran 1958 yılında kurulmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar

NASA

Nasa Ne İşe Yapar?

1958 yılında kurulmuştur. Amerika Birleşik Devletlerine ait bir devlet kurumudur. Amacı ABD’nin sivil uzay programını, havacılık ve uzay araştırmalarını yürütmektir. Sadece ABD’ye ait bir kurum olmasına rağmen bana göre dünya ve insanlık için de çalışan ve araştıran bir kurumdur. Yani hepimize az ya da çok bir fayda sağlamaktadır. Bugüne kadar insanlı insansız uzay keşiflerinden bilim dünyasına kazandırdıkları bence paha biçilemez. Son olarak Mars’a Curiousity adlı bir keşif aracı gönderdiler. Daha önceleri Voyager 1 ve 2 gibi dünyadan bugün itibariyle 16 saat 52 dakika ışık hızı ötede bulunan uzay araçlarını da gönderdiler.

NASA’nın bütün mali ihtiyaçları, devlet tarafından karşılanmaktadır. Harcamalarda, iki metod takip edilir: Bunlardan birincisi özel sanayi kuruluşlarına yaptırılan füzeler, uzay araçları, sun’i peykler ve tesisler için yapılan ödemelerdir. İkincisiyse kendi elemanlarının faydalandığı tesisler için yapılmaktadır. NASA’nın en büyük tesisi, Florida eyaletindeki Kennedy Komuta Merkezidir. En faal dönemlerde 10 bin kişinin çalıştığı bu tesislerde; Ay’ın fethinden, Skylab Uzay Laboratuvarının yörüngeye oturtulmasına kadar, pekçok uzay programı yürütülmüştür. Cape Canaveral diye bilinen bu dev uzay üssünde fırlatılan rampalar, uzay kontrol merkezleri, telekomünikasyon sistemleri gibi sayısız tesis yer almaktadır.

NASA’nın şimdiye kadar yaptığı uzay çalışmaları, tamamen başarıyla sonuçlanmış fakat ABD’ye milyarlarca dolara mal olmuştur. Özellikle Ay’ın fethiyle sonuçlanan Apollo programı, Skylab, uzay mekiği programları çok büyük harcamaları gerektirmiştir. Ancak 21. yüzyıla doğru gerçekleştirilmesi beklenen büyük uzay istasyonları, Ay istasyonu ve Mars seferi programları yanında, önceki harcamalar çok küçük kalacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT