Kategoriler
Soru / Cevap

Neden kilo veremiyorum ve neler yapmam gerek?

Kilo vermek istiyorsunuz fakat bir türlü kilo veremiyorsanız yanlış yaptığınız bir şeyler var demektir. Neden kilo veremiyorum diyenler için işte kilo vermeyi engelleyen etkenler.

Sizden gelen soru:

Kilo veremiyorum ve neler yapmam gerek?

Cevap:

Kilo verememenin bir çok farklı nedeni vardır. Şimdi size neden kilo veremediğinizi ve kilo vermenizi engelleyen nedenleri tek tek sıralamaya çalışacağız. Bütün bu nedenleri gözden geçirdikten sonra ve daha dikkatli olmanıza rağmen yine de kilo veremiyorsanız bir diyetisyene başvurmanız gerekir. Çünkü her diyet her insana uygun olmayabiliyor. Bu yüzden diyetisyen size özel bir diyet programı hazırlar ve gerekli kiloları verebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

1. Sağlıklı şeylerden çok fazla yemek:

Meyve, kuruyemiş, zeytinyağı, buğday/ tam tahıl ekmekleri ve bunlar gibi yiyecekler sağlıklı, evet tüketmemiz gerekir. Ama eğer abartıyorsak unutmayalım ki aynı zamanda da çok kalorili olabilen yiyecekler bunlar. Dikkatli yememiz gerekir.

2. Kahvaltı Yapmamak:

Kahvaltı yapmayarak bir sürü kaloriden kar yapıp, az kalori harcadığınızı ve daha kolay kilo vereceğinizi düşüyor olabilirsiniz. Ama malesef kahvaltı yapmadığınızla kalıp kilo vermenizi de zorlaştırıyorsunuz:) Çünkü vücut kendini kıtlıkta sanıp yağ vermeyi yavaşlatıyor. Düzenli kahvaltı yapanlar daha düzenli ve kolay kilo verirler. Herhangi birşeyle değil tabii ki protein içeren, sağlıklı bir kahvaltı.

rp_kahvalti_tabagi.jpg

3. Porsiyon Büyüklüğünü Ayarlayamamak:

“Izgara et yiyorum, sebze yiyorum, hep sağlıklı besleniyorum ama yine de olmuyor!” diyorsanız porsiyonlarınızı bir gözden geçirmeniz gerekiyor. Sağlıklı da yeseniz küçük porsiyonlarda yemeniz gerekir. Maalesef restoranların büyük porsiyonları bizi de alıştırdı ve normal geliyorlar gözümüze, ama maalesef daha azıyla doyabiliyoruz ve biraz küçültmemiz gerek.

4. Ayakta Yemek Yemek:

Ayakta, hızlıca atıştırmak zaman kazandırıyor gibi gelse de aslında bize yağ ve kilo olarak dönüyor. Genelde de hızla atıştırdığımız şeyler de çok sağlıklı olmuyor. Ne yediğimiz de anlamamamızı sağlayıp, doyma hissini de geciktiriyor.Yemek yemeye ayrı bir vakit ayırıp, masada yemeniz tavsiye ediliyor.

5. Yeterince Uyumamak:

Yeterince uyumak iştahımızı kontrol edebilmemiz için şart diyor uzmanlar. Hem de enerjimizi de artıracağı için spor yapabilmenizi de sağlayacak. Benim gibi uykuyu çok sevenler için güzel bir madde değil mi? :),

rp_uyku_uyumak_885663883.jpg

6. Diyet ve Light Yiyeceklere Yüklenmek:

Az kalorili olduğu için light yiyecekleri ve içecekleri çok tüketiyorsanız dikkat etmeniz gerekli. Genelde ekstra sodyum, şeker ve kimyasal içeren bu besinleri uzmanlar tavsiye etmiyor. Hem daha az besleyici özelliği bulunuyor bunların, hem de tadı da light olduğu için doyurucu da gelmeyebiliyor. En güzeli doğal şeylerden beslenmek tabii ki.

7. Yeterli Sebze ve Meyve Tüketmemek:

Bol sebze ve meyve tüketmek hem dengeli beslenmemizi sağlayacak, hem de bağırsaklarımızın düzenli çalışmasını. Hem de çok daha az kalori içeriyor sebze ve meyveler diğer seçeneklerimize göre. Günde 5-7 öğün sebze ve meyve tüketmemiz gerektiği söyleniyor. Tabii ki 3. maddede dediğimiz gibi porsiyonları abartmadan.

meyve, sebze, diyet

8. “Her gün yürüyorum ya yeter!” demek:

“Her gün işten gelirken yürüyorum zaten 15 dakika.” Ya da: “Markete gidip geliyorum ya yeter!”, “Köpeğimiz gezdiriyorum ya o da spor.” ve ya bunlar gibi cümleler kuruyorsanız, elbetteki hiç hareket etmemek ten iyi bunlar ve yapmalısınız da. Taksiye binemk yürüne yürümeli, asansör yerine merdiveni kullanmalısınız. 15 dakika hareket bile önemli ama çok inanılmaz farklar da beklemeyin kilonuzda. Eğer bekliyorsanız en azından yarım saat tempolu yürümeniz ya da egzersiz yapmanız gerekli.

9. Yemeğinizi küçük parçalara bölmemek:

Tabağınızdaki yiyecekleri küçük parçalara bölerek yemek çocukça ve komik gelebilir size. Ama uzmanların söylediğine göre çok daha çabuk doymamızı sağlıyormuş. Büyük lokmalarla yemeyi bırakıyoruz yani!

10. Diyet de Olsa Gazlı İçecekler İçmek:

Yapılan araştırmalara göre günde bir ve ya daha fazla asitli içecek tüketenlerin tüketmeyenlere göre bel çevreleri daha çok genişliyorhem de diyet ve ya light da tüketseniz değişmiyor. En azından bir aylığına gazlı içecek içmeyi bırakıp denememizi tavsiye ediyorlar.

11. Sağlıklı Beslenmeyen Bir Sevgili / Eş:

Eşiniz ve ya sevgiliniz devamlı dışarıdan sipariş vermek istiyor ya da dışarıda yemek istiyorsa, durmadan cips, çikolata dondurma yiyorsa onun yanında işiniz gerçekten çok zor. (Benim eşim de aynı olduğu için bu madde ne kadar doğru biliyorum.) Ama tabii ki çözüm ayrılmak değil, aman diyelim:) Ama biraz ondan destek istemeniz ve etkilemeniz, biraz da sizin ondan etkilenmemeye çalışmanız gerekecek.

12. Bol Soslu Salatalar:

“Salata da yiyorum olmuyor, daha ne yiyeyim?” diyorsanız, salatanıza dikkat edin. Üzerindeki sosla ve malzemelerle tahmin ettiğinizden çok daha kalorili olabiliyorlar. İçindeki salam, soslu tavuklar, mayonez, yağ, kuruyemiş ve meyvelerin miktarına dikkat!

Bahçıvan Salatası

13. Bol Su İçmemek:

Bol su içmenin sağlığımız için bir çok faydasından biri de zayıflamaya yardımcı olması. Yemekten önce içeceğiniz bir bardak su porsiyonunuzu daha küçük tutmanızı sağlayacak ve sindirimi kolaylaştıracak. Üstelik bol su içmek metabolizmayı da hızlandırıyormuş.

14. Eğlenceye Vakit Ayırmamak:

Stres kilo almamıza neden olan en önemli etkenlerden biri. Şekerli ve yağlı yiyeceklere bizi iterek, daha fazla yememize neden oluyor araştırmalara göre. Yani eğlenceye de vakit ayırmamız gerek, ne güzel değil mi? 🙂 Üstelik dans etmek, bowling oynamak, bisiklete binmek gibi aktiviteler doğal kalori yakıcılar. Bir de en sevdiğimiz aktivite alışveriş yapmak;)

15. Gönülsüz Yapılan Diyetler:

Kim diyet yaparken çok mutludur ki? Hepimiz biraz stresli oluruz ve bazen çok stres olup, sinirlenip yarıda keseriz diyeti. Hele de tartıda çok da fark yoksa vay halimize! Ama aslında çok aç kalmadığımız, sağlıklı diyetler seçip, spor yaparak diyetin şiddetini azaltırsak, daha mutlu olabiliriz değil mi? Ve, spor yapmak mutluluk hormonu salgılatıyor. Ama en önemlisi motivasyon. Gerçekten motive olup, sabırlı bir şekilde sonuçlarını hayal ederek yaparsak diyetimizi, daha uzun ömürlü olabilir diyetlerimiz.

diyet, göbek eritme, zayıflama

16. Her Akşam Dışarıda Yemek

Başlangıçlar, pizzalar, burgerler, soslu yemekler ve tatlılar dışarıda yemeye bayıldığımız yiyecekler. Ayda yılda bir yemek sorun değil belki ama sık sık dışarıda yemey bir dur dememiz gerekiyor. Ya da en azından ızgara et ve sebze, kalorisiz salatalar gibi seçeneklere yönelmemiz gerekiyor. Kalorili bir şey canımız çektiyse de tabağımızı belki de arkadaşımızla paylaşmamız bir seçenek olabilir.

17. Yediklerinizi Hesap Etmemek:

Araştırmalara göre yediklerini not edip kalori hesabı yapanlar çok daha fazla ve düzenli kilo veriyorlar. İlk başta biraz zor gelebilir ama denemekten ne çıkar, değil mi?

18. Aç Karna Yapılan Egzersizler:

Eğer egzersizlerinizi hep aç karnına yapıyorsanız şu araştırma sonucunu bir okuyun. Aç mide ile yapılan egzersizlerde kaloriler yağdan değil kastan gidiyormuş. Hem kastan kaybetmemek için hem de spor yaparken daha enerjik olmak için aç karnına spor yapmamak gerekiyor.

rp_aerobik-egzersizleri-300x272.jpg

19. Sadece Kardiyo Yapmak:

“O kadar koşuyorum, ama bir gram bile oynamıyorum artık!” diyorsanız sizin sorununuz da aynı olabilir. Uzmanlar diyor ki sadece kardiyo yeterli olmaz kaslarınızı da güçlendirmeniz gerekli. Kaslar güçlendikçe durduğunuz yerde yaktığınız kalori bile artacak.

20. Anlamadan Yediklerimiz:

Televizyon ya da bilgisayar karşısında zevkle atıştırdığımız şeyler maalesef bize yağ ve kilo olarak dönüyor. Yemeğe ayrı bir vakit ayırmamız ve tv karşısında yemememiz tavsiye ediliyor.

21. Çok Geniş Kıyafetler Giymek:

Bol giysiler bize kendimiz rahat hissettiriyor ve fazlalıklarımız da gözümüze girmemiş oluyor. Ama kilo vermek için daha çok motive olmak istiyorsanız dar kıyafetlerinizi tercih etmelisiniz.

22. Aç Kalmak:

Evet, çok yememeliyiz ama diyet yapanların en çok yaptığı hatalardan biri de çok az yemek. Çok az yemek yerseniz vücut kıtlık psikolojisine girip metabolizmayı yavaşlatıyor. Üstelik sizin motivasyonunuz da bir süre sonra azalacağı için devam da edemiyorsunuz bu diyete. O yüzden sonrasında da saldırmamak için yemeklere en baştan doyacak şekilde sağlıklı beslenmelisiniz.

rp_450x299xbeslenme.jpg

23. Dengeli Beslenmemek:

Diyet yaparken sadece belli tip besinlerle beslenmek de zararlı. Protein, karbonhidrat ve yağdan dengeli beslenmemiz ve vitamin ve mineralleri yeterli düzeyde almamız gerekiyor. Unutmayın yiyeceğin kendisinden çok miktarı bize kilo aldırıyor. Herşeyden az miktarda da olsa yemeliyiz.

24. Spor Sonrası Yanlış Atıştırmalar:

Spor sonrasında yediğimiz şeyler yaklaşık 150 kalori olmalı. Sağlıklı diye yediğimiz gevrekler bile çok kalorili olabiliyor. Direkt poşetten atıştırmaktansa tabağa ölçerek koymamız gerekiyor.

25. Hiç Taviz Vermemek:

Arada bir yediğiniz bir parça çikolata ya da iki üç tane patates kızartması bütün diyetinizi mahvetmez. Araştırmalar uzun dönemde düzenli diyet yapıldığında arada bir bir dilim pasta yemek kilo vermenizi engellemiyor. Arada bir ödüllendirmeliyiz kendimizi, yeter ki abartmayalım 😉

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT