Kategoriler
Soru / Cevap

Nesli tükenmekte olan 1 hayvan ve özelliği nedir?

Dünya genelinde nesli tükenmekte olan onlarca hatta yüzlerce hayvan vardır. Bunlardan korunmaya muhtaç olanlardan bazıları aşağıdaki gibidir;;

Sizden gelen soru:

Nesli tükenmekte olan 1 hayvan ve özelliği? Nesli korunmakta olan hayvanlar?

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

Aşağıda Nesli tükenmekte olan bazı hayvanları sıralamaya çalıştık. Bu hayvanların nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu yüzden koruma altına alınan bu hayvanlardan bir kaçının özelliklerini de sıralıdık.

Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar

Time dergisi, bu haftaki sayısında küresel ısınma yüzünden nesli tükenme sınırına yaklaşan hayvanlara yer verdi. Özellikle Madagaskar’da yaşayan canlı türlerinin yüzde 80’inin yok olma tehlikesi yaşadığına dikkat çeken dergi, küresel ısınmanın yanı sıra kaçak avlanmanın da birçok cinsi tehdit ettiğine ve eğer önlem alınmazsa hayvan türlerinin yüzde 30’unun yok olacağına dikkat çekti. İşte nesli tükenme sınırında olan 10 hayvan:


Javan Gergedanı

Hayatta kalanların sayısı: 60’dan az

Doğal ortamı: Endonezya ve Vietnam

Durumu: Bu gergedanlar, belki de dünyanın en nadir bulunan memelileridir. Kaçak avcılar boynuzuna değer verirken, müteahhitler ise gergedanların yaşadığı ormanları yok ediyorlar. Her ikisi de türler için ölüm hükmünü veriyor.

Özellikleri: En yakın akrabası Hint gergedanıdır. 1,7 m. boyunda ve 2300 kg. ağırlığındadır. Boynuzu en fazla 25 cm. uzunluğundadır. En kısa boynuz uzunluğu olan gergedan çeşididir. Nadir bulunuşu sebebiyle hakkında fazla bir şey bilinmemektedir.

Eskiden Cava gergedanı Cava Adası’nın batısından Çin’in güneyine kadar bir alanda yaşardı. Günümüzde ise sadece Cava Adası’nda bulunan Ujung Kulon Milli Parkında yaşamaktadır. Tahminlere göre günümüzdeki sayıları ise 60’tan azdır.

Çin tıbbındaki yaygın inanışa göre gergedan boynuzunun şifa verici güçleri olduğuna inanılırdı. Hâlbuki gergedan boynuzunun bilinen hiçbir etkisi bulunmamaktadır. Bu inanış, zaten nesli tehlikede olan bu canlıların avlanmasına yol açarak popülasyonlarını ciddi mânada tehlike altına alınmasına sebep olmuştur.


Vaquita (Meksika Yunusu)

Hayatta kalanların sayısı: 200 ile 300 arası

Doğal ortamı: California Körfezi

Durumu: Dünyada nadir görülen memeli deniz hayvanlarından biri olan Meksika yunusunun nesli sınırlı alanda bulunması ve balıkçı ağlarına çok kolay takılmaları nedeniyle tükeniyor.

Siyah Ayaklı Dağ Gelinciği

Hayatta kalanların sayısı: Yaklaşık 1000 tane

Doğal ortamı: Kuzey Amerika

Durumu: Kıtanın tek yerli gelincikleri ve nesli tükenmekte olan memelilerden biridir. 1986 yılında, yalnızca 18 dağ gelinciği kalmışken, şimdi soyu tekrar geri kazanılmaya çalışılıyor.

Özellikleri: Kara ayklı gelincik, nesli tehlikedeki türlerdendir. Günümüzde sadece ABD’de bulunurlar. Kanada’da soyları tükenmiştir. Bilinen son yabani gelincikler, 1980’lerde esaret altına alınmıştır ve doğal yaşam alanlarına geri salınmaışlardır. Şimdi doğada da başarılı bir şekilde üremektedirler

Kara ayaklı gelincikler, kuyruğuyla birlikte 45 cm uznluğunda, ve 1 kg ağırlığında olurlar. Diğer sansargillrin birçoğu gibi ince gövdeleri ve kısa bacakları vardır. Üst kısımları beyaz, alt kısımları sarımsı kahverengi ve ayakları ve yüzleri siyahtır.

Kara ayaklı gelincikler gece ortaya çıkarlar. Başlıca avları çayır köpekleridir. Ama küçük memelileri, kuşları ve böcekleri de yerler. Tek bir tanesi yılda 100 çayır köpeği avlayabilir ve onlar olmadan yaşayamazlar. Bir kara ayaklı gelinciğin yaşayabilmesi için yuvasının en fazla 50 hektar yakınında en az bir çayır köpeği kolonisi olması gerekir. Hatta bazen gelincikler terk edilmiş çayır köpeği yuvalarını kullanırlar. Gelinciklerin çiftleşme dönemi Mart ve Nisan aylarıdır. Yavruları genelde 41-43 günlük olunca üreme dönemine girerler. Çayır köpekleri 1 ila 7 yavru doğurabilirler ama genelde 3-4 yavru doğururlar.


Pigme Borneo Fili

Hayatta kalanların sayısı: Yaklaşık bin 500

Doğal ortamı: Kuzey Borneo

Durumu: Asya fillerinden yaklaşık 50 cm daha kısa olan fil, aynı zamanda daha uysal. Palmiye ekimi fillerin otlaklarını azaltıyor, bu nedenle fillerin yaşama alanları daralıyor.


Cross River Gorili

Hayatta kalanların sayısı: 300’den daha az

Doğal ortamı: Nijerya ve Kamerun

Durumu: 1980’lerde soyu tükenme tehlikesiyle karşılaştığı düşünülen gorilin soyu şimdilik yok olmaya karşı direniyor. Bol eti nedeniyle avlanan ve geliştirme için toplanan gorillerin soyu yakında tükenecek.


Sumatra Kaplanı

Hayatta kalanların sayısı: 600’den daha az

Doğal ortamı: Endonezya’daki Sumatra adası

Durumu: Kaplanın milyonlarca yıldır sadece Sumatra adasında yaşaması, insanoğlundan kaçmasını zorlaştırıyor. Hayatta kalanların çoğu koruma altına alındı, ancak yaklaşık 100 tanesi doğal ortamında yaşamını sürdürmeye çalışıyor.


Altın Başlı Langur

Hayatta kalanların sayısı: 70’den daha az

Doğal ortamı: Vietnam

Durumu: 10 yıldır koruma altında olan bu langurlar bir türlü çoğalamıyor. Halen soyları ciddi tehdit altında olan langurların sayısı, on yılda ilk kez 2003 yılında artmıştı.


Büyük Panda

Hayatta kalanların sayısı: 2000’den daha az

Doğal ortamı: Çin, Burma ve Vietnam

Durumu: Doğal yaşam alanlarının yok edilmesi ve parçalanması pandaların türünün yok olmasına neden oluyor. Kapalı alanlarda üretilmeleri ve türünün korunmasıyla neslinin zar zor hayatta kalmasına yardımcı oluyor.


Kutup ayısı

Hayatta kalanların sayısı: 25 binden daha az

Doğal ortamı: Kutup dolayları

Durumu: İnsanoğlunun gelişimi ve izinsiz avlanma kutup ayılarının yaşamını tehdit ediyor, ancak iklim değişikliği ve buzların erimesi nedeniyle kutup ayıları da nesli tükenen hayvanlar listesine dahil oldu.


Dev Mekong Yayın Balığı

Hayatta kalanların sayısı: Yüzler

Doğal ortamı: Güneydoğu Asya’nın Mekong bölgesi

Durumu: Çok büyük olması (yaklaşık 293 kg) nedeniyle oldukça değerli olan yayın balığı, şu anda Tayland, Laos ve Kamboçya’da koruma altına alındı. Ancak kaçak avlanma halen devam ediyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT