Kategoriler
Soru / Cevap

Ordu İlinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri Nelerdir?

Ordu’da Tarım

Ordu ili Karadeniz bölgesi sınırları içinde yer alır. Bu nedenlede Karadeniz bölgesinde görülen temel iklim özelliklerine sahiptir. Burada yetişen tarımsal ürünler doğal olarak görülen iklim tipiyle yakından ilgilidir. Karadeniz bölgesi yıllık ortalama bakımından en fazla yağış alan bölgemizdir. Bu nedenlede yılın hemen her ayında yağışlı hava görülür. Havaların yıl boyunca yağışlı olması yaz sıcaklığına ihtiyaç duyan ürünlerin yetişmesini engellemiştir denebilir. Bu nedenle bölgede yetişen ürünler hakkında kısaca bilgi vereceğiz.

Sponsorlu Bağlantılar

Ordu İlinin yüzölçümü 656.300 hektardır. Bu arazinin 332.840 hektarı tarım arazisi olup, 184.652 hektarı “ormanlık-fundalık”, 79.000 hektarı “çayır ve mera”, 59.800 hektarıysa “Tarım Dışı Arazi”den oluşmaktadır.

Fındık

İlimizi arazi yapısının büyük bir bölümünün engebeli arazi olması ve ormanlarla kaplı olası nedeni ile tarım potansiyeli açısından zengin bir yapıya sahip değildir. Arazi yapısının tarla ve sebze tarımına çok fazla uygun olmaması, fındığı ilin başlıca geçim kaynağı haline getirmiştir. Bu sebeple, ilde tarım bitkileri tarımı ile meyve ve sebze tarımı ikinci planda kalmaktadır.

İlimizde 110.000’nin üzerindeki fındık üreticisi tarafından ortalama 166.031 ton fındık üretimi gerçekleştirilmektedir. Türkiye fındık üretiminin ortalama %25-30′ u ilimizde üretilmektedir.

Tahıllar

Tarla ürünleri içerisinde ekiliş alanına bakıldığında Türkiye ve ilimizde ilk sırayı tahıllar almaktadır. Daha sonra Türkiye’de baklagiller, ilimizde yumrulu bitkiler almaktadır. Üretimde ise Türkiye’de ilk sırada tahıllar, ikinci sırada endüstriyel bitkiler gelmektedir. İlimizde üretimde ise ilk sırayı yumrulu bitkiler, ikinci sırayı ise tahıllar almaktadır (Ticaret ve Sanayi Odası verileri).

Hayvancılık

İl ekonomisinde hayvancılık, tarımdan sonra gelmektedir. Hayvancılık, özellikle ilin güney kesimlerinde yer alan ve tarımsal üretimin düşük olduğu buna karşı hayvancılık için uygun meralara sahip ilçe ve köylerde yapılmaktadır. Hayvancılığın küçük aile işletmeleri tarafından yapılması, hayvan potansiyelinin düşük olması il ekonomisine hayvancılığın katkısının sınırlı olmasına neden olmuştur.

Arıcılık

İlimiz ailelerin sadece kendi ihtiyaçları için yapmış olduğu arıcılık; 1960 yılından sonra modern kovanlarla ve seyyar olarak yapılmaya başlanmıştır. Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre ilimiz kovan sayısı bakımından Türkiye ikincisi, toplam bal üretimi ve kovan başına bal verimi açısından Türkiye birincisidir.

Sponsorlu Bağlantılar

“Ordu İlinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri Nelerdir?” için bir yanıt

çok teşekkür ederim hem ordu hakkında daha çok bilgi edindim hemde araştırma ödevimi başarıyla bitirdim bunu yazan bağlantılı ve ilgili kişilere çok teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT