Kategoriler
Soru / Cevap

Papatya çiçeğinin bakımı nasıl yapılır?

Evde papatya yetiştirmek yani saksıda papatya yetiştirmek için nasıl ekeceğinizi ve bakımını nasıl yapacağınız bilmelisiniz.

Sizden gelen soru:

Papatya çiçeğinin bakımı?

Cevap:

Papatya Ekimi

Bahar ayının başı olan Mart ayı çiçek ekme ayı olarak bilinir. Diğer bahar çiçekleri gibi papatya da ilkbaharda yani Mart ayı ekilmesi gerekir. Hem nemli hemde kuru ortamlarda yetişen papatya güneşi seven bir çiçektir.

Sponsorlu Bağlantılar

Papatya ekiminde tohum yatağı derin olmamalıdır. İyi hazırlanmış, ince yapılı bir tohum yatağı hazırlanmalıdır. Fide aralarında 30 cm boşluk bırakmaya özen gösterin.Tohumlar ince olduğundan seyrek ekim yapılmalıdır.

Eğer sık dikim yapılmışsa seyreltme işlemi uygulanmalıdır. Eğer bu işlem yapılmazsa fideler fazla boylu ve cılız gelişir. Ektikten sonra can suyunu vermeyi unutmayın. Toprağının her zaman nemli kalması gerekir. Özellikle saksıda yetiştirecekseniz, toprağını sık sık kontrol edin ve kurumasını engelleyin.

Papatyalar ilkbahar ve yaz boyu çiçek açar. Eğer siz de, yazı rengarenk çiçeklerle süslemek isterseniz, Mart ayı boyunca papatya tohumları ekmeye başlayabilirsiniz.

rp_b-405634-papatya_.jpg

Papatya Bakımı

Bir Akdeniz bitkisi olan Papatya, yaz aylarında doğada açan çiçekleri sayesinde tüm insanların beğenisi kazanan çok yıllık otsu yapıya sahip bir bitkidir. Ülkemizde Ponpon Papatya olarak bilinen “Matricaria” cinsi papatyalar başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere birçok yerde yetiştirilmektedir. Compositae familyasına ait olan bir bitki olan Papatya, günümüzde birçok farklı kültür türü olsa da doğada yabani olarak yetiştiğinde sarı veya beyaz renk çiçeklere sahiptir. Kokulu çiçek açan türleri de bulunan Papatya’nın çiçek tablasının iç yapısı boşluk halindedir. Ilıman iklimlerde yetişen bu bitki, bazı türlerde değişmekle birlikte genel olarak Nisan sonu, Haziran başı çiçek açar.

Baharın habercisi olarak da bilinen Papatyalar, bahar sonlarında yoğun güneşin ve ılıman iklimin sayesinde hızlı bir şekilde çiçek açtığından Mart ayından itibaren ekim yapılabilir. Dış mekanda Papatya yetiştirilmesi Mart başında Papatya tohumlarının ekilmesiyle başlar ve takip eden dönemde de bitki hızlı bir büyüme sürecine girer. Çok ince bir tohum yapısına sahip olan Papatya’nın araziye çok sık bir biçimde ekilmemesi gerekir. İnce tohumların çabuk filizlenebilmesi ve bitkinin ergen hale daha hızlı gelebilmesi için aralıklı ekim yapılması gerekir. Papatya’nın bir diğer özelliği de, ince tohumların üzerine toprak atılmadan ekilmesi gerektiğidir.

Papatya tohumları üzeri açık kalacak şekilde ekilir ve hafifçe bastırıldıktan sonra ilk suyu verilir. Tohumun ekilmesi esnasında fazla basınç uygulanması filizlenme işleminin gerçekleşememesine neden olabileceğinden, bastırılma işlemine dikkat edilmesi gerekir. Papatya ekimi esnasında aralıklı ekim yapılmaması, tohumların üzerinin kalın bir toprak tabakasıyla örtülmesi veya toprağın fazla bastırılarak sertleştirilmesi gibi durumlarda eyreltme işlemi uygulanarak bitkinin daha sağlıklı bir şekilde gelişmesi sağlanabilir. Bu tür durumlar Papatyaların çok cılız bir şekilde gelişmesine veya hiç gelişmemesine neden olduğu gibi bitkinin çok uzayarak yapısının bozulmasına da sebep olabilmektedir.

Papatya toprağı seçiminde toprağın hafif bir oranda killi olmasına da dikkat edilmesi gerekir. Serada bahar başında yapılan ekimler öncesinde toprağın havalandırılması, bitkinin daha hızlı gelişmesini sağlayacaktır. Papatya killi toprak haricinde kireçli toprakları da seven bir bitkidir ancak topraktaki kireç oranın da çok fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Çiçekleri uzun saplı olduğu için güneş ile arası çok iyi olan bir bitki olan Papatya, açık alanların dışında bordür bitkisi olarak da yetiştirilebilir. Yabani Papatyaların boyları 15-30 santim arasında olmasına rağmen günümüzde kültür ortamında üretilen bazı bodur türleri de bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT