Kategoriler
Soru / Cevap

Saksında Papatya Nasıl Yetiştirilir?

Sizden gelen soru:

* Saksıda papatyam var ama nasıl bakmam gerektiğini bilmiyorum özellikle sulama konusunda yardımcı olabilir misiniz? Şimdi saksısını değiştirmeyi düşünüyorum onun açısından iyi olur mu bu? Teşekkürler. *

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

Papatya Sulama ve Saksı Değiştirme

Papatyalar ev çiçeği değil dışarı çiçeğidir bu yüzden evden ziyade balkonda bulundurmanız daha doğru olur. Sulama konusunda ise ekstra bir şey yapmanıza gerek yok. Toprak kurudukça sulamanız yeterlidir. Aşırı sulama da yapmayanız. Papatyalar genellikle susuzluğa dayanıklı çiçeklerdir. 2-3 günde bir sulamanız yeterli olabilir.

Papatyanın saksısını değiştirmenize gerek yoktur. Papatyalar genellikle 2 yıllık çiçeklerdir. Bu süre zarfında saksıda yeni papatyalar çıkabilir. Çıkan bu papatyaları saksıdan çıkarıp başka saksıya ekerek sürekli papatyanızın olmasını sağlayabilirsiniz.

Papatya, çiçek

Papatya Bakımı Hakkında Bilgi

Bir Akdeniz bitkisi olan Papatya, yaz aylarında doğada açan çiçekleri sayesinde tüm insanların beğenisi kazanan çok yıllık otsu yapıya sahip bir bitkidir. Ülkemizde Ponpon Papatya olarak bilinen “Matricaria” cinsi papatyalar başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere birçok yerde yetiştirilmektedir. Compositae familyasına ait olan bir bitki olan Papatya, günümüzde birçok farklı kültür türü olsa da doğada yabani olarak yetiştiğinde sarı veya beyaz renk çiçeklere sahiptir. Kokulu çiçek açan türleri de bulunan Papatya’nın çiçek tablasının iç yapısı boşluk halindedir. Ilıman iklimlerde yetişen bu bitki, bazı türlerde değişmekle birlikte genel olarak Nisan sonu, Haziran başı çiçek açar.

Baharın habercisi olarak da bilinen Papatyalar, bahar sonlarında yoğun güneşin ve ılıman iklimin sayesinde hızlı bir şekilde çiçek açtığından Mart ayından itibaren ekim yapılabilir. Dış mekanda Papatya yetiştirilmesi Mart başında Papatya tohumlarının ekilmesiyle başlar ve takip eden dönemde de bitki hızlı bir büyüme sürecine girer. Çok ince bir tohum yapısına sahip olan Papatya’nın araziye çok sık bir biçimde ekilmemesi gerekir. İnce tohumların çabuk filizlenebilmesi ve bitkinin ergen hale daha hızlı gelebilmesi için aralıklı ekim yapılması gerekir. Papatya’nın bir diğer özelliği de, ince tohumların üzerine toprak atılmadan ekilmesi gerektiğidir.

Papatya tohumları üzeri açık kalacak şekilde ekilir ve hafifçe bastırıldıktan sonra ilk suyu verilir. Tohumun ekilmesi esnasında fazla basınç uygulanması filizlenme işleminin gerçekleşememesine neden olabileceğinden, bastırılma işlemine dikkat edilmesi gerekir. Papatya ekimi esnasında aralıklı ekim yapılmaması, tohumların üzerinin kalın bir toprak tabakasıyla örtülmesi veya toprağın fazla bastırılarak sertleştirilmesi gibi durumlarda eyreltme işlemi uygulanarak bitkinin daha sağlıklı bir şekilde gelişmesi sağlanabilir. Bu tür durumlar Papatyaların çok cılız bir şekilde gelişmesine veya hiç gelişmemesine neden olduğu gibi bitkinin çok uzayarak yapısının bozulmasına da sebep olabilmektedir.

Papatya toprağı seçiminde toprağın hafif bir oranda killi olmasına da dikkat edilmesi gerekir. Serada bahar başında yapılan ekimler öncesinde toprağın havalandırılması, bitkinin daha hızlı gelişmesini sağlayacaktır. Papatya killi toprak haricinde kireçli toprakları da seven bir bitkidir ancak topraktaki kireç oranın da çok fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Çiçekleri uzun saplı olduğu için güneş ile arası çok iyi olan bir bitki olan Papatya, açık alanların dışında bordür bitkisi olarak da yetiştirilebilir. Yabani Papatyaların boyları 15-30 santim arasında olmasına rağmen günümüzde kültür ortamında üretilen bazı bodur türleri de bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

“Saksında Papatya Nasıl Yetiştirilir?” için 3 yanıt

Elimde birkaç tane papatya tohumum var kasım ayında eksem bir sorun olur mu ?

Faydalı bilgiler için teşekkürler…Emeğinize sağlık. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT