Kategoriler
Soru / Cevap

Sınavlarda Başarılı Olma Yolları Nelerdir?

Sizden gelen soru:

Sınavda güzel alma yolları? *

Cevap:

Sınavlardan Başarılı Notlar Almak

SBS’de ve ÖSS’de uygulanan testler, “çoktan seçmeli” sorularla hazırlanmaktadır. Bu tür testlerin amacı, bilmeniz gereken bilgileri fazla ayrıntıya inmeden ölçmeye çalışmaktır. Çoktan seçmeli sorularla hazırlanan sınavlarda biraz şans faktörü de varmış gibi görülür.  Oysa bu durum kesinlikle aldatıcıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Sınav sonuçlarını asla şansa bırakmayın. Ancak başarı için bilgilerimizi artırmak ne kadar önemliyse bu sınavların tekniğini kavramak da o ölçüde etkili olabilir.

Test tekniğini iyi kavrayan bir öğrenci, bilgilerinin yetersiz kaldığı durumlarda, bilgilerine zekâlarını da katarak, beklenen puandan daha fazlasını alabilir.

öss, sınav, üniversite

Sınavlarda Başarılı Olma Yolları

Bilgilerinizin ve yeteneğinizin elverdiği en yüksek düzeyde puan alabilmeniz için sınav sırasında test çözerken dikkat etmeniz gereken bazı teknikleri şimdiden deneyerek sınav hazırlığını daha bilinçli yapmanızı öneriyoruz:

  1.  “Anlamak, bir soruyu yapmanın yarısıdır.” derler. Test sorularının çözümünde dikkat edeceğiniz en önemli nokta, yöneltilen soruyu (soru kökünü) iyi okumak ve neyin sorulduğunu iyi anlamaktır.
  2.  Çoğu zaman soru kökü, doğru yanıtın hangisi olabileceği konusunda ip uçları da verebilir. Bir soruyu iyice anlamadan kesinlikle o soruyu çözmeye başlamayın.
  3.  Soru kökü “değildir”, “yanlıştır”, “olamaz”,”yoktur” gibi olumsuz anlatımlar taşıyabilir. Zihniniz olumlu soru türlerine koşullandığı için sorudaki olumsuz anlatımı gözden kaçırabilirsiniz. Bu nedenle soru kökününson cümlesinde ne istendiğine, altı çizili sözcüklere ve olumsuz anlatımlara çok dikkat edin.
  4.  Doğru yanıtı bulduğunuzu sanarak, diğer seçenekleri okumaktan vazgeçmeyin. Çünkü çeldiricilerin güçlü olduğu sorularda ilk bulduğunuz ve doğru gibi görülen yanıt, sizi yanıltabilir. Bazen bu yüzden yapabileceğiniz bir soruyu yanlış işaretleyebilirsiniz. Bu nedenle asla yanıtlarınızı aceleye getirerek vermeyin.
  5.  Soruları sırayla çözün ve her soruyu mutlaka okuyun. Bir soruyu hızlı hızlı birkaç defa okuma yerine bir defa ama anlayarak okuyun. Elbette yine anlamadığınız zaman tekrar dikkatle okumanız gerekecektir. Ancak bir soruya takılıp kalarak başka sorulara ayırmanız gereken zamanı orada harcamayın.
  6.  Anlamadığınız ya da size zor geldiğini görerek yapamayacağınızı düşündüğünüz sorular olursa bunlarıikinci tura bırakın. Bütün soruları bitirdikten sonra bunları ikinci turda  yapabilirsiniz. Eğer birkaç soruya gereğinden çok zaman harcamazsanız yapamadığınız sorulara dönmek için mutlaka ikinci tura zamanınız kalacaktır.
  7.  Vereceğiniz yanıttan emin olmadığınız soruları da hemen işaretlemeyin; ikinci tura bırakın. O soruda daha fazla zaman kaybetmemek için daha sonraki soruya geçin.
  8.  İkinci tura bıraktığınız soruların çözümünde doğru yanıta ulaşmak için kesinlikle yanıt olmayacağına inandığınız seçenekleri eleyerek doğruyu bulmaya çalışın.
  9.  Seçenekleri ikiye indirdiğinizde doğruya daha yakın sayılırsınız. Ancak dört seçenekten yalnız bir seçeneği eleyebiliyorsanız o soruyu boş bırakmanız sizin yararınıza olacaktır.
  10.  Hiçbir zaman sorulara rast gele yanıt vermeyin. Hiç kimse kalan soruların yanıtlarını rast gele atarak başarılı olamaz.
  11.  Çoktan seçmeli sınavlarda 3 yanlış 1 doğruyu götüreceği için kesinlikle yapamadığınız soruları boş bırakın. Hiç değilse yaptığınız doğrulara zarar vermemiş olursunuz. Unutmayın, amacınız daha çok doğru yapmaktır; ama aynı zamanda daha az yanlış yapmak da çok önemlidir.
  12.  Sorulara ön yargılı yaklaşmayın. “Ben bu soruyu yapamam.”  Ya da “Bu soru çok zor; üzerinde durmaya değmez.” gibi cesaretinizi kırıcı davranışlardan kaçının. Diğer yandan “Canım bu da sorulur mu? Ben bunu hemen yaparım.” diyerek soruları hafife de almayın. Her iki tavır da yanlıştır.
  13.  Her dersin soru özelliklerinden yararlanmasını bilin. Matematik ve Fen Bilgisi sorularında bazen seçenekleri sağlayarak da doğruyu bulabilirsiniz. Zamanınız kalırsa atarak yanıtlamak yerine seçeneklerle sağlama yapmayı deneyebilirsiniz.
  14.  Geometrideki şekiller, aslında soruyu daha kolay anlamanız için size bir ipucu vermektedir. Önemli olan şekillerden yararlanmasını bilmektir.
  15.   (Örneğin bir üçgen verilmişse bunun açıları ve diğer özellikleriyle ilgili bir şeyler yapmaya çalışın. Çizeceğiniz bir yardımcı doğru, size birçok fırsatlar ve yeni düşünme yolları verebilir.)
  16.  Başaracağınıza inanın. Eğer buna inanmazsanız başarılı olamazsınız. Çalışıyorsanız, kendinize güveniyorsanız, öğrenme gücünüzü biliyorsanız neden başarılı olmayacaksınız. Herkes harcadığı emeğin karşılığında mutlaka bir şeyler elde edecektir.
  17.  Sınavlar, bir kişilik testi değildir; sadece öğrendiğiniz ya da öğrenemediğiniz bilgileri ölçmeye yarar. Bu nedenle  sınav sonuçlarını abartmayın. Sonuçlar ne olursa olsun onu doğal karşılamayı öğrenin.
  18.  Başarılı olduğunuzda sakın şımarmayın;  iyi geçmeyen bir sınav sonunda ise kesinlikle umudunuzu yitirmeyin. Ama her başarısızlıktan kesinlikle bir ders çıkarmayı da alışkanlık haline getirin. Çünkü gerçek sınavdan önce gireceğiniz sınavların hepsi adı üstünde denemedir.
  19.  Her sınavdan sonra kesinlikle bir değerlendirme yapın! Yanlış yanıtladığınız soruları önemseyin. Sınavlarda asıl amacın sizin eksikliklerinizi bulmak olduğunu her sınavın bu eksikleri görme fırsatı verdiğini düşünün.
  20.  Yanlış soruları niçin yanlış yaptığınızı araştırın. Bir daha benzer bir soruyla tekrar karşılaştığınızda yine yanlış yapmamak için konuyu tekrar edin, öğretmenlerinize sorun ve mutlaka öğrenin.
  21.  Yanlışlarınıza üzülmeyin; ama aynı yanlışı bir daha yapmamak için yanlış yaptığınız soruyu mutlaka öğreninceye kadar denetleyin.  Her  testin, her sınavın sonunda bilemediğiniz sorularla daha çok ilgilenin. Böylece giderek daha az yanlış yaptığınızı göreceksiniz.
  22.  Soruları sadece bakarak yapmaya çalışmayın. Matematiksel işlemleri sadece zihinsel yolla yapmayın. Çözüm sırasında aklınızla düşünürken kaleminizi de birlikte kullanın. Bu bir yardımlaşmadır.
  23.  Bir soruyu seyrederek anlamanız daha zor olabilir. Aklınızı, gözünüzü ve kaleminizi birlikte kullanın. Böylece soruyu hem daha kolay anlayacak hem de daha kolay çözeceksiniz.
  24.  Fen Bilgisi sorularında şekillerden, grafiklerden yararlanmasını bilin. Resim, şekil ya da bir grafikle desteklenen sorular sizin için avantajdır. Çünkü bu tür sorular eğer görebilirseniz bir çok ipucuyla doludur; daha iyi anlamanız için görsel öğelerle somutlaştırılmıştır. Bunlardan yararlanmak işinizi kolaylaştıracaktır.
  25.  Türkçe sorularındaki uzun paragraflar, özellikle okumayı az seven öğrencileri ürkütür. Oysa uzun paragraflar, doğruyu bulabilmeniz için size daha çok yol gösterecek bir soru kökü demektir.  Paragraftaki düşünceleri basite indirgeyerek kendi sözcüklerinizle anlamaya ve anlatmaya çalışın. Bu tür sorulardan asla korkmayın ve kendinizi bunların zor olduğuna koşullandırmayın.
  26.  Sosyal Bilgiler soruları da kesinlikle ezber soruları değildir. Genellikle bilgilerinizi yorumlamanızın istendiği sorulardır. Öyleyse okuduğunuz konuları asla ezberlemeye çalışmayın. Ezberlediklerinizi hemen unutursunuz; ama öğrendikleriniz kalıcıdır. Önemli olan, öğrendiğiniz konuları yorumlamanız ve onlardan yeni sonuçlar çıkarabilmenizdir.
  27.   Kendinizi kimseyle karşılaştırmayın. Çünkü herkesin özellikleri, öğrenme gücü, olanakları ve ortamı farklıdır. Herkes ayrı bir insandır, elbette farklılıklar olacaktır.
  28.  Başarıyı da başarısızlığı da abartmayın. Bir sınavda başarılı olmak ya da bir dersten başarısız olmak hiçbir zaman hayattaki başarının ölçüsü olamaz. Önünüzde gireceğiniz daha pek çok sınavlar bulunduğunu unutmayın.
  29.  Sınavlar bir yarışma değildir. Kimseyle yarışmayın. Ama kendinizi daha da geliştirerek her sınavda kendinizle yarışın. Sınav hazırlığını bir gerginlik ve stres haline getirmeyin; bunu olağan ve zevkle yaptığınız bir öğrenme süreci olarak görün. Kendinizi aştığınızda, attığınız her adım zaten sizi başarıya ulaştıracaktır.
  30.  Dershaneden olabildiğince fazla yararlanmaya bakın. Hem derslerde hem ek çalışmalarda hem de uygun zamanlarda öğretmenlerinizin desteğini alın.

Bütün bu yöntem ve teknikleri alışkanlık haline getirerek sınav başarınızı zamanla artırdığınızı göreceksiniz.  Çünkü bu da bir öğrenme ve beceri kazanmadır. Test çözerken kazanacağınız alışkanlıklar daha sonra işinize çok yarayacaktır

Buradaki açıklamaları her sınavdan önce mutlaka bir kaç kere okıuyun; anladıklarınızı sınav sırasında uygulamayı öğrenin. Çünkü sadece bir kere okuyup geçerseniz, okuduklarınız kalıcı olmaz;  davranış değişikliğ kazanmakta zorlanırsınız.

Teknikleri iyi kavramak için her sınavdan önce bunlara bir kere daha göz atın. Göreceksiniz bu yöntemler hem size daha fazla puan getirecek hem de kendinize olan güveni artıracak.

Sınavlarda ve hayatta doğru seçenekleri işaretleyebilmeniz umuduyla hepinize başarılar diliyorum. 

Mustafa Koç

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT