Kategoriler
Soru / Cevap

Sindirim Sistemi Hastalıkları Nelerdir?

İnsanda Sindirim

İnsan vücudunun canlılığını sürdürebilmesi için çeşitli besinlere ihtiyacı vardır. Bu besin maddeleri yağlar,vitamimler,mineraller yada karbonhidratlar olabilir. Hücreler bu maddelerden doğrudan faydalanamazlar. Faydalanabilmeleri için bu maddelerin çeşitli yapı taşlarına kadar parçalanmaları gerekir. Bu olaya sindirim,bunu gerçekleştiren sistemede sindirim sistemi denir.Sindirim bir dizi mekanik ve kimyasal işlemler sonucu gerçekleşir.

Sponsorlu Bağlantılar

Sindirim Olayı

İlk olarak sindirim ağızda başlar. Ağızda, öncelikle besinler dişler yardımı ile ufak parçalara ayrılarak, mekanik olarak sindirime tabi tutulur. Bu arada, tükrük salgısı ile de besinler bir yandan yumuşatılırken bir yandan da içeriğindeki karbonhidratlar sindirime tabi tutulur. Ağızda çiğnenen besinler yutak yardımı ile yemek borusuna oradan da mideye ulaştırılır. Mide bir yandan kasılıp gevşeyerek mekanik sindirim yaparken bir yandan da mide özsuyu yardımı ile besinlerdeki proteinlerin kimyasal sindirimini gerçekleştirir. Mideden ince bağırsağa geçen besinler artık iyice küçük parçalara ayrılmıştır. İnce bağırsakta besinlerin karbonhidrat, protein ve yağları iyice sindirilerek kana karışmak üzere emilir. Son olarak besinlerden geriye kalan posa kalın bağırsağaulaşır. Kalın bağırsakta ise posada kalan su ve mineraller emilir. Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılmayan kısımları da vücuttan atılmak üzere anüse yollanır.

Sindirim Sistemi Organları

İnsanda sindirim sistemini meydana getiren organ ve yapılar sırası ile ağız boşluğu, dil, diş, tükrük bezleri, yemek borusu, mide, on iki parmak bağırsağı, ince bağırsak ve kalın bağırsak olarak sayılabilir. Sindirim sistemine yardımcı organlar ise karaciğer ve pankreastır.

İşte Sindirim Sistemi Hastalıkları

Kolera :Kolera (Vibrio cholerae) bakterisinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonu ve şiddetli ishal ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

Dizanteri :İnsanlarda kanlı ishal, şiddetli karın ağrısı, gerekmediği halde dışkılama isteği duyma hastalığıdır.

Ülser : Mide mukozasının alkol, sigara ve asitli içecekler nedeniyle zedelenmesiyle oluşur.

Siroz : Alkol ve sigara sayesinde karaciğer hücrelerinin kendini yenileyememesi sonucu oluşur.

Tifo :Kirli içme suları ve pis yiyeceklerden bulaşan bulaşıcı bir hastalıktır.

İshal : Dışkının sık olarak sulu veya yumuşak çıkması durumudur.

Sarılık :Kandaki vücuda renk veren maddelerin değerinin değişmesi sonucu deri ve mukozaların sarı renk alması durumudur.

Gastrit :Alkol, tütün, kimyasal maddeler ile bakteriler ve virüslerden dolayı oluşan hastalıktır..

Hıçkırık : Diyafram kasının birden kasılması sonucunda ses tellerinin arasındaki açıklığın istem dışı kapanması ile gerçekleşen ani soluk alımı ve bu sırada bir ses dışarı çıkmasıdır.

Kabızlık :Kabızlık, bağırsak hareketlerinin normale göre azalması durumudur.

Reflü :Mide asidinin mideden yemek borusuna kaçması hastalığıdır

Sponsorlu Bağlantılar

“Sindirim Sistemi Hastalıkları Nelerdir?” için 8 yanıt

ALLAH SIZDEN RAZI OLSUN SIZIN SAYENIZDE FEN PROJEMDEN ARTI ALDIM ALLAH NE MURDINIZ VARSA VERSIN INSALLAH

peki sindirim sistemini olumlu ve olumsuz etkileyen etkenler nedir acil yazar mısınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT