Kategoriler
Soru / Cevap

Sindirim Sistemine Yardımcı Olan Organlar Nelerdir?

Sizden gelen soru:

Sindirim sistemine yardımcı olan organlar nelerdir?

Cevap:

Sindirim ve Sindirim Sistemi

Sindirim sistemine yardımcı olan organlara geçmeden önce sindirimin tanımını kısaca yapmakta fayda var.

Sponsorlu Bağlantılar

Sindirim en kısa tabirle vücuda alınan besin ve enerjinin absorbe edilmesi ve atıkların vücuttan atılması olarak tanımlanabilir.Sindirim sistemi ise bu işlemi geçekleştiren sistemin adıdır.Kimyasal ve fiziksel (mekanik) sindirim olarak ikiye ayrılır.

Daha geniş bir tabirler sindirim sistemi, sindirim borusu (sindirim kanalı) ile sindirim bezlerini içeren, çok hücreli hayvanlarda yiyeceğin vücuda alınımı, sindirilmesi, gerekli besin ve enerjinin absorbe edilmesi ve atık maddelerin vücuttan atılması ile ilgilenen organ sistemidir.

Sindirim Sistemi Organları ve Kısaca Görevleri

Sindirim Sistemi Sağlığını Olumlu ve Olumsuz Etkileyen Etmenler Nelerdir?

 

sindirim, besin, sağlık

Sindirime Yardımcı Olan Organlar

Sindirim sistemi ve sindirim borusu ile ilgili başka organlar da vardır.

Karaciğer sindirimde rol oynayan safrayı üretir.

Pankreas ise bikarbonat, tripsin, kemotripsin, lipaz ve panktreatik amilaz gibi çeşitli enzimler içeren bir sıvıyı ince bağırsağa salgılar.

Böylece bu bezler sindirimde yer almış olurlar.

Karaciğer

Karaciğer, omurgalı ve bazı diğer hayvanlar için hayati bir organ olma özelliğini taşır. Karaciğerin detoksifikasyon, protein sentezi ve biyokimyasal sindirim için gerekli olan üretim de dahil olmak üzere geniş bir etki alanına sahiptir. Karaciğer yaşam için gerekli olan hayati bir organdır. Karaciğer yokluğunda veya işlev yitiminde, diyalizle kısa bir süre fonksiyonları devam ettirilebilir. Fakat karaciğerin fonksiyonunu, uzun süreli yokluğunda, telafi edebilmein hiçbir yolu yoktur. Karaciğer organ metabolizmasında önemli bir rol oynar. Glikojen depolanması, kırmızı kan hücrelerinin üretimi, plazma ve protein sentezi, hormon üretimi ve detosifikasyon ayrışma sa dahil olmak üzere vücutta daha bir çok alanda işlevi vardır. Karaciğer karında, abdominal-pelvik bölgede diyaframın altında bulunmaktadır. Karaciğer ayrıca yağ sindirimine yardımcı alkali bileşik bir sıvı olan safra üretir. Ayrıca çok özel doku sentezi ve birçoğu normal yaşamsal işlevler için gerekli olan küçük ve karmaşık moleküller de dahil olmak üzere yüksek hacimli biyokimyasal reaksiyonları düzenler.

Tıbbi literatürde çoğunlukla karaciğer anlamına gelen hepar (ἡπαρ) ve Yunanca kelime kökenli hepato terimi kullanılır.

Pankreas

Pankreas, karın boşluğunda, omurganın bel bölümü önünde yeralan salgı bezidir.Ortalama 15-20 cm uzunluğunda ve kadınlarda 55 gr erkeklerde 70 gr ağırlığındadır. Önden arkaya doğru yassılaşan pankreasın düzensiz olan biçimi çengele benzetilebilir.

Yetişkinlerde, günde 800-900 cm³ pankreas özsuyu salgılanır. Pankreasın salgıladığı bu öz suyu lipaz, amilaz ve tripsinojendir. Tripsinojen protein, lipaz yağ ve amilaz da karbonhidratların sindirimini gerçekleştiren salgılardır (enzimlerdir).

 

Sponsorlu Bağlantılar

“Sindirim Sistemine Yardımcı Olan Organlar Nelerdir?” için 3 yanıt

ÇOK GÜZEL EĞLENCELİ ÖĞRETİCİ BİR SİTE BEN ÇOK BEĞENDİM .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT