Kategoriler
Soru / Cevap

Sivil savunma nedir?

Sizden gelen soru:

* Sivil savunma nedir? *

Cevap:

Şimdi bu yazımızda sizlere sivil savunma nedir, sivil savunma ne demektir, sivil savunmanın görevleri nelerdir ve sivil savunmanın nasıl ortaya çıktığı konusunda detaylı bilgiler vermeye çalıştık.

Sivil savunma

Düşman taarruzlarına, tabii afetlere ve büyük yangınlara karşı halkın mal ve can kaybının asgari hadde indirilmesi, hayati önem taşıyan her türlü resmi ve hususi tesis ve teşekküllerin korunması ve faaliyetlerinin yürütülmesi için acil tamir ve ıslahı, savunma gayretlerinin sivil halk tarafından azami surette desteklenmesi ve cephe gerisi maneviyatının muhafazası maksadıyla alınacak her türlü silahsız, koruyucu ve kurtarıcı tedbir ve faaliyetlersivil savunma

Sponsorlu Bağlantılar

 

Türkiye’deki Sivil Savunma Kuruluşları Hangileridir?

Sivil Savunma

Sivil savunma nasıl ortaya çıkmıştır?

Sivil savunma, savaş silahlarının cephe gerisine uzanan etkileri gözönüne alınarak, I. Dünya Savaşı’ndan sonra sivil halkın bu silahların etkisinden korunması bakımından bir örgütlenmeye gidilmesi fikri ortaya çıkmıştır.

II. Dünya Savaşı, savaşların bilinen karakterini değiştirmiş, özellikle uçak tekniğinde meydana gelen hızlı gelişmeler savaşan devletlerin tüm ülke alanlarını savaş haline getirmiştir.

Cephe gerisindeki sivil halk ile savaş gücünü destekleyen resmî ve özel kuruluşlarla ulaştırma tesislerinin korunması, gerek ülke geleceği açısından ve gerekse orduların savaş güçleri ile moral güçlerinin ayakta tutulması açısından sivil savunma adı verilen kavram ortaya çıkmıştır.

Barış zamanında da doğal afetlerle, büyük yangınlara karşı halkın can ve mal emniyetinin sağlanması da bu kavramla birlikte düşünülmüştür.

Türkiye’de 1959 yılında İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak Sivil Savunma Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Sivil savunma halkın afetlerde can ve mal kaybını en aza indirmek için çalışır.

Türkiye’de, 17 Ağustos 1999’da Marmara ve 12 Kasım 1999’da Düzce’de meydana gelen; on binlerce insanın ölümüne ve sakat kalmasına neden olan depremlerde arama-kurtarma çalışmalarına katılmıştır.

Arama-Kurtarma Ekibimiz, 8 Ekim 2005 tarihinde, Pakistan’da meydana gelen ve on binlerce insanın hayatını kaybettiği deprem felaketi sonrası ilk defa Türkiye dışında bir ülkede arama-kurtarma görevi yapmıştır.

Sivil Savunma Teskilatının Görevleri

Sivil Savunma Teskilatının görevleri genel olarak sunlardir:

a.Savas zamaninda halkin can ve mal güvenliginin saglanmasi,
b. Dogal afetlerde can ve mal kurtarma,
c.  Büyük yanginlarda can ve mal kaybini azaltma,
d. Savasta ve dogal afetlerde toplum yasamini büyük ölçüde etkileyecek, ordunun savas gücünü azaltacak nitelikteki önemli resmi ve özel isletme ve tesislerin (fabrika, trafo merkezi, su tesisleri vb.) korunmasi, islerlik devaminin saglanmasi, gerekli oldugu durumlarda onarimlarinin hemen yapilmasi,
e. Savas zamaninda her türlü savunma gayretlerinin, sivil halk tarafindan en üst derecede desteklenmesinin saglanmasi,
f.  Savasta cephe gerisindeki halkin moralinin kuvvetlendirilmesi,
g. Bütün bu islerin silahsiz olarak bilinçli bir sekilde yapilmasidir.
Sivil Savunma Teskilat Baskanligi, Sivil Savunma ana görevlerini basarmak için asagidaki görevleri yerine getirir:
a. Sivil Savunma teskillerinin yurt düzeyinde kurulmasini ve Sivil Savunma hizmetlerinde görevlendirilen personelin egitilmesini saglamak.
b. Savas, tabii afet, büyük yangin ve denizden gelebilecek felaketlerde halkin can ve mal kaybini en aza indirmek maksadiyla arama-kurtarma  faaliyetlerine katilmak, bunlarin disinda can ve mal kaybina neden olabilecek  durumlarda, yasalarca müdahalede öncelikle sorumlu kuruluslarin yetersiz kalmalari ve talep etmeleri halinde arama-kurtarma faaliyetlerine katilmak.
c. Bakanlar Kurulunca görev verilmesi halinde yurt disinda meydana gelen büyük afetlerde arama-kurtarma faaliyetlerine katilmak.
d. Düsman saldirilari ve büyük orman yanginlarinda halkin can ve mal       güvenligini korumak amaciyla tehlikeli bölgelerdeki halkin,  daha güvenli       bölgelere tahliyesini planlayip gerektiginde uygulamak ve tahliye edilen       halkin yasaminin devam etmesi için KKTC organlari ile isbirligi yapmak suretiyle gerekli  tedbirleri almak.
e. Her türlü muhabere hizmeti ile haber alma ve ikaz sistemlerini planlayip, tesis etmek, sivil savunma tedbir ve faaliyetlerinin halka duyurulmasini saglamak.
f.  Sığınak Yasasi kapsaminda, sığınak ihtiyacını Sığınak Komisyonuna  bildirmek, mevcut genel ve özel sığınakların periyodik aralıklarla bakım, onarım ve kullanımı ile ilgili kontrollerini yapmak.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT