Kategoriler
Soru / Cevap

Soluk alıp verirken hangi olay gerçekleşir?

Sizden gelen soru:
Soluk alıp verirken hangi olay gerçekleşir?
Cevap:

Sponsorlu Bağlantılar

Soluk alırken gerçekleşen olaylar nelerdir açıklamaya çalışacağız. Diğer bir tabirle nefes alırken gerçekleşen olaylar nelerdir öğreneceğiz. Aynı şekilde nefes verirken gerçekleşen olaylar nelerdir onu da öğreneceğiz. Vücudumuzda soluk alıp verirken gerçekleşen olaylar nelerdir yani soluk alıp verirken hangi olaylar olur maddeler halinde sıralayacağız.

Soluk (Nefes) Alırken Gerçekleşen Olaylar

1- Diyafram kası kasılarak düz bir hal alır.
2- Kaburga yani göğüs kasları kasılır.
3- Göğüs boşluğunun hacmi artar.
4- Akciğerlere hava dolar.
5- Akciğerlerin hacmi artar.
6- İç basınç yani akciğerlerin basıncı azalır.
7- Havada bulunan oksijen alveollerden kana verilir.
8- Kanda bulunan karbondioksit ise alveollere alınır.

Soluk (Nefes) Verirken Gerçekleşen Olaylar

1- Diyafram kası gevşeyerek yukarı doğru kubbeleşir.
2- Kaburga yani göğüs kasları gevşer.
3- Göğüs kafesinin hacmi azalır.
4- İç basınç yani akciğerlerin hacmi azalır.
5- İç basınç yani akciğerlerin basıncı artar.
6- Karbondioksit dışarı verilir.

soluk alıp verme

Soluk (Nefes) Alma

Soluk alırken diyafram kası kasılarak düzleşir ve kaburga kasları kasılır. Bu sayede göğüs boşluğu genişleyerek hacmi artar. Akciğerlere hava dolduğu için hacim artar ve akciğerlerin basıncı azalır.

Soluk alındığı esnada hava burunda ısıtılır ve nemlendirilir. Yine burunda toz ve diğer zararlılardan arındırılarak temizlenir. Bu hava yutaktan geçerek gırtlağa gelir ve oradan da soluk borusuna geçer. Hava soluk borusunda tekrar ısıtılır ve nemlendirilir. Soluk borusunda yine havadaki toz ve mikroplar tutularak balgam sayesinde dışarı atılır. Soluk borusundaki hava bronşlara gelir, bronşlardan bronşçuklara, bronşçuklardan da alveollere geçer. Havadaki oksijen gazı kılcal kan damarlara geçer. Kılcal kan damarlarındaki karbondioksit gazı ise alveollere geçer.

Kan bu şekilde temizlendikten sonra akciğer toplardamarına iletilir ve bu toplardamar ile kalbin sol kulakçığına taşınır. Sol kulakçığa gelen kan sol karıncığa ve oradan da aort atardamarı ile vücuda pompalanır. İş olaya ise “küçük kan dolaşımı” denir.

Soluk (Nefes) Verme

Soluk verirken diyafram kası gevşeyerek kubbe şeklini alır ve göğüsteki kaburga kasları gevşer. Bu gevşeme ile birlikte göğüs boşluğunun hacmi azalır. Akciğerlerin de hacmi azalır ve basıncı artar. Bu sayede akciğerlerdeki hava boşalarak dışarı atılır.

Alveollerdeki karbondioksit gazı bronşçuklara iletilir ve oradan bronşlara, oradan soluk borusuna, oradan gırtlağa ve oradan da yutağa gelerek en son ağız ve burundan dışarı atılır. Ayrıca soluk verme esnasında dışarı atılan hava gırtlaktan geçerken ses tellerini titreştirir ve sesin oluşmasını sağlar.

Sponsorlu Bağlantılar

“Soluk alıp verirken hangi olay gerçekleşir?” için 7 yanıt

6. Sınıf olmama rağmen bu bilgiler çok işime yaradı sizin sayenizde bu konuyu daha iyi anladım hepinize teşekkür ederim emeği geçenlerin ellerine sağlık

şey bişi sorcam youtubede kanalınız varmı acil cevaplayın yarın yazılım var nolur 🙁 bugün 8/12/2015 hızlıııııııııııııııı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT