Kategoriler
Soru / Cevap

Soluk Alma Sırasında Neler Olur?

Sizden gelen soru:

Soluk alma sırasında neler olur?

Cevap:

Solumun olayı, havanın dış ortamlardan akciğerlere girmesi evresini kapsar.Havanın vücuda girmesi olayı olan solunum, göğüs kafesinin genişlemesi ile havanın vücuda girmesi sonucunda meydana gelir.

Sponsorlu Bağlantılar

Soluk alma sırasında neler olur?

Diyafram soluk aldığımız zaman kasılarak düzleşir ve akciğerlerin tabanını aşağıya doğru çeker. Bu sırada kaburgaların arasında bulunan kaslar kasılarak göğüs kafesinin genişlemesine yardımcı olur. Böylece akciğerler soluk borusundan gelen havayı içine alır.Göğüs kafesinin genişlemesi sonucunda havanın vücuda alınmasıyla gerçekleşir. Dinlenme durumundaki solunumla yaklaşık 500 ml hava içeriye girer. Bu miktar derin solunumla 3 litreye kadar çıkarılabilir.

Soluk verme sırasında neler olur?

Solunum yolları aracılığıyla akciğerlerdeki havanın dışarıya atıldığı solunum evresi. Normalde soluk alma süresinin üçte biri kadar bir zardan alır. Genellikle edilgen biçimde gerçekleşir. Karın kasının ve solunum kaslarının gevşemesi, kaburgaların dinlenme konumuna dönmesini sağlar. Bu süreçle birlikte göğüs kafesinin hacmi azalır; esnekliği nedeniyle akciğer de aynı anda geri çekilir. Sınırlı soluk verme eyleminde dış kaburgalar arası kaslar ve karın duvarı kasılarak olaya katılır. Sakin solunumda soluk vermeyle atılan hava yaklaşık 500 ml’dir, ama bu, solunum sisteminde bulunan havanın tümü değildir. Zorlamalı bir soluk vermeyle 1.000 ml daha hava çıkarılabilir. Gene de solunum yollarında ve akciğerlerde belirli miktarda hava kalır (artık hacim, 1.200 ml). Soluk vermeyle çıkarılan havada yüzde 16 oksijen, yüzde 4 karbon dioksit, yüzde 80 azot ve başka gazlar bulunur.

Sponsorlu Bağlantılar

“Soluk Alma Sırasında Neler Olur?” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT