Kategoriler
Soru / Cevap

”Sütün çoğu zararlıdır” sözü doğru mudur?

Sütün azı da zarar çoğu da zarar. Hiç süt içmemek sağlık açısında eksiklik olduğu gibi çok süt içmek de sağlığa zarar verebilir.

Sizden gelen soru:

”Sütün çoğu zararlıdır” sözü doğru mudur?

Cevap:

Sütün de fazlası sağlığa zarar

Her şeyde olduğu gibi sütün de fazlası zarardır. İnsan bünyesi kendisi için faydalı olan her şeyi belli bir ölçüde alır. Fazlası vücut dengesini bozabileceği için sağlığa zarar vermektedir. İnsan sağlığı için faydalı olan her şeyin fazlası zararlı olabilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Vücut için gerekli yaklaşık 100 besin elementinin tamamını bünyesinde bulunduran sütün 1 bardağı, 6 yaşındaki bir çocuğun günlük ihtiyaçlarının önemli bölümünü karşılamaktadır. Ancak yapılan araştırmalar gereğinden fazla içilen sütün özellikle büyüme çağındaki çocuklara zararlı olabileceği yönündedir. Fazla sütün zararlarından biri de aşırı tüketimi nedeniyle vücutta depolanan kalsiyum büyüme hormonu olan Growth Hormon salınımını azaltacağından çocukların büyüme hızını yavaşlatacaktır.

Sütün zararları arasında fazla tüketiminin demir eksikliğine neden olmasıdır. Bu da çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık ve diş çürümelerine sebep olacak, halsizlik, uykusuzluk yapacaktır.

çocuk süt

Bunların yanı sıra sütün çok faydalı bir içecekken pastörizasyon, yüksek ısı uygulaması (UHT) ve homojenizasyonla çok zararlı bir ürün haline geldiği söylenmektedir. Sütün raf ömrünü uzatmak için yapılan bu işlemler sütün içerisindeki bazı hastalık yapan bakterileri ortadan kaldırmakla beraber vücudumuza yararlı olacak bakterileri de yok etmekte ve sütü vücudumuza zararlı bir besin maddesi haline getirmektedir. Kemik gelişimine sütün zararlarının neler olduğunun bilinmesi kapsamında yapılan araştırmalar en çok süt tüketen ülkenin ABD olduğunu, yılda kişi başına 130 litre süt tüketimi yapıldığını ve en çok da kemik kırıkları ve kemik erimesi hastalıklarının bu ülkede görüldüğünü gösteriyor.

Tüm bunların yanı sıra uzmanlar taze olarak tüketilen yeşil yapraklı bitkilerin (maydanoz, dereotu gibi) vücudumuzun kalsiyum ihtiyacını karşılayacağını söylemektedir. Ayrıca sütün zararlarından korunabilmek adına Sütü süt olarak değil, mayalanmış olarak yoğurt, kefir, peynir olarak kullanmanın daha faydalı olduğu, sütü kaynatmaktan dolayı kaybedilen vitamin, mineral ve enzimlerin bir kısmını geri kazanılacağı düşünülmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT