Kategoriler
Soru / Cevap

Taç Yaprak Neden Farklı Renklidir?

Taç Yaprak

Bitkilerin bazıları çiçek adı verilen bir dış kısım oluştururlar. Çiçekler bazı bitkilerde meyveye dönüşür bazılarında ise çiçekler birer tohum deposu olarak kalır. Bu şekilde kalan çiçeklerden bahs edeceğiz. Genelde çiçekler çeşitli kısımlardan meydana gelirler. Çiçeğin en dışta kalankısımlarına taç yaprak denir. Taç yapraklar tozlaşma amacında olan çiçek kısmına böcek ve kuşların ilgisini çekmek için canlı renklere sahiptirler.

Sponsorlu Bağlantılar

Taç YaprakPetal olarak da bilinir, değişik renkli tozlaşmaya yardımcı olan dişi ve erkek organları korumakla görevli çiçek kısmıdır , Böceklerin ve kuşların ilgisini çeker.

çiçek, bitki, ağaç

Taç Yaprak Neden Renklidir ?

İçerisinde İçindeki kromoplast organeli bulunmaktadır.Kromoplast bitkilere farklı renkler kazandıran plastittir. Lökoplastlar gibi renksiz değildir. Bitkiye renk veren pigmentlerin üretilmesiyle ve depolanmasıyla görevlidir.Kloroplastlar ve lökoplastlar gibi fotosentez yapan ökaryotik türlerde bulunur. Likopen(kırmızı), ksantofil(sarı) ve karoten(turuncu) olmak üzere üç çeşittir.

Böceklerin ve kuşların ilgisini çekmesi için taç yaprak renkli bir yapıya sahiptir.Kromoplast organeli sayesinde renkli bir yapıya sahip olan taç yaprak kuşların ve böceklerin ilgisini çekerek tozlaşmaya katkıda bulunmaktadır.

Çiçeğin Bölümleri

Tam bir çiçekte; çiçek sapı çiçek tablası çanak yaprak taç yaprak erkek ve dişi organlar vardır. Çiçek sapı çiçeği dala bağlar çanak yaprak taç yaprak erkek ve dişi organlar dıştan içe doğru sırayla dört halka şeklinde çiçek tablası üzerine dizilirler.

Çiçek sapı

Pedisel olarak da adlandırılan bu kısım, çiçeği taşır. Saplı çiçeklere ‘pedisellat çiçek’, sapsız çiçeklere de ‘sessil çiçek’ adı verilir.

Çiçek Tablası

Çiçek sapının ucundaki genişlemiş kısımdır. Çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organlar çiçek tablasına yerleşmiştir.

Çanak Yaprak

Genelde yeşil renklidir. Çiçeğin en dış kısmını oluşturur. Çiçek tomurcuk halindeyken çiçeği korur.

Taç Yaprak

Çiçeğin renkli ve kokulu kısmıdır. Tozlaşmada böcekleri çekerek bitkinin çoğalmasında önemli rol oynar.

Erkek Organ

İpçik denilen bir sap ile başçık denilen şişkin bir kısımdan meydana gelmiştir. Başçıkta içinde erkek üreme hücreleri (polen) bulunan çiçek tozu keseleri bulunur. Polenler olgunlaşınca keseler çatlar ve polenler etrafa yayılır.

Dişi Organ

Yumurtalık dişicik borusu ve tepecik olmak üzere üç kısımdan oluşur. Yumurtalıkta çok sayıda dişi üreme hücresi (yumurta) bulunur. Dişicik borusu tepeciği yumurtalığa bağlayan dar kısımdır. Tepecikte çiçek tozlarının yapışmasını sağlayan yapışkan bir sıvı bulunur.
Erkek ve dişi organı bir arada bulunduran bitkilere “bir evcikli” erkek ve dişi organları ayrı bulunduran bitkilere de “iki evcikli” bitki denir. Meşe mısır çam kestane ve fındık bir evcikli söğüt antep fıstığı kenevir ve kavak iki evcikli bitkilerdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT