Kategoriler
Soru / Cevap

Takvim, saat ve ölçülerdeki değişiklikler nelerdir? Maddeler halinde sıralanışı

Sizden gelen soru:

* Takvim saat ve ölçülerde madde madde değişiklik oldu? *

Cevap:

Atatürk Devrimlerinden birisi de takvim, saat ve ölçülerde değişikliklerdir. 1925 yılı ile 1935 yılları arasında gerçekleştirilen değişiklerle takvim, saat, rakam sistemleri, ağırlık ve uzunluk ölçüleri değiştirilmiştir. Şimdi bu değişiklikleri kısaca ve maddeler halinde sıralayalım.

atatürk, inkılap, devrim

Maddeler Halinde Ölçülerdeki Değişiklik

  1. 2 Ocak 1926’da modern saat sistemine geçildi ve  “Türkiye Cumhuriyeti dahilinde gün, gece yarısından başlar ve saatler sıfırdan yirmi dörde kadar sayılır” diyerek ülkede günün 24 saate bölündüğü saat sistemi yürürlüğe koyuldu.
  2. 26 Aralık 1925’te çıkarılan kanunla Türkiye Cumhuriyeti’nde resmi devlet takvimi olarak Milâdî Takvim kabul edildi. Ülkede 1 Ocak 1926’dan itibaren miladi takvim kullanıldı.
  3. 20 Mayıs 1928’de çıkarılan kanun ile Türkiye’de 1 Haziran 1929 tarihinden itibaren uluslararası rakamların kullanılması mecburi hale geldi.
  4. 26 Mart 1931 tarihinde çıkarılan kanun ile o vakte kadar kullanılan endaze, arşın, kulaç gibi uzunluk ölçülerinin yerini metrik sistem; dirhem, okka gibi ağırlık ölçülerinin yerini miligramdan tona kadar uzanan ölçü sistemi; hacim için kullanılan kile, şinik, tas, ölçek gibi ölçü birimlerinin yerini litre sistemi; yüzey ölçümünde kullanılan dönüm ve çiftlik gibi tabirlerin yerini metrekareden kilometrekareye kadar uzanan sistem aldı.
Sponsorlu Bağlantılar

“Takvim, saat ve ölçülerdeki değişiklikler nelerdir? Maddeler halinde sıralanışı” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT