Kategoriler
Soru / Cevap

Teknoloji bebekleri nasıl etkiler?

Sizden gelen soru:

* Teknoloji bebekleri nasıl etkiler? *

Cevap:

Teknolojinin çocuklara yada bebekleri bir çok faydası olabileceği gibi zararları bulunuyor. Ancak teknolojinin bebek sağlığına zararları olduğu için faydaları göz ardı edilebilir ve bu zararlardan korumak için bebekleri teknolojiden uzak tutmak daha doğrudur. Şimdi size bebekler için teknolojinin zararlı etkilerini uzman bir ağızdan vereceğiz.

Teknolojinin bebekleri etkileri ile ilgili Uzman Pedagog tavsiyeleri

Uzman pedagog Sevil Yavuz çocuklarda teknolojinin zararlı etkileri konusunda anneleri uyarıyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Teknolojik gelişmeler hayatımızı kolaylaştırırken bir taraftan da sağlığımızı tehdit ediyor. Elektromanyetik alan yaratan ve her gün kullandığımız elektronik aletlerin yanında bilgisayar ve cep telefonundan gelen mikrodalgalar sağlığı daha da olumsuz etkiliyor, bu cihazları uzun süreli olarak kullanmak pek çok sağlık problemini de beraberinde getiriyor.

Teknolojik cihazlar henüz olgunlaşmamış dokulara sahip olan çocukları yetişkinlere göre 10 kat fazla olumsuz etkiliyor. Çünkü çocukların hücreleri ve dokuları bu mikrodalgaları 10 kat daha fazla içine çekiyor. Bunun yanında çocuklar küçük yaşlardan itibaren teknolojinin bu olumsuzluklarına maruz kalıyor ve onları ileride daha büyük tehlike bekliyor. Bu sebeple

gelecekte çocuklarda şu an ortaya çıkan sağlık problemlerinin hem daha sık yaşanacağı hem de derecelerinin artacağı düşünülüyor.

teknoloji bebek

12 yaş altındaki çocuklara cep telefonu vermeyin!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) cep telefonun kanser ve beyin tümörüne neden olduğunu 2007 yılındaki raporunda açıkladı. Bu cihazların aynı zamanda görme ve işitme problemlerine de neden olduğu belirtiliyor.

Cep telefonlarındaki en büyük tehlike her an taşınıyor olması ve kulakta tutulması dolayısı ile  beyine yakın olduğu için daha fazla riskli olması. 6 dakikadan fazla cep telefonu ile konuşulduğunda kulak ve beyin dokusunda ısınmaya yol açması ve baş ağrısına neden olduğu düşünüldüğünde tehlikeleri tahmin etmek zor olmayacak.

Çocuklarınızı teknolojiden uzak tutun!

Kısacası, çocuklarınızı teknolojik ürünlerden uzak tutun. Mecbur kalmadıkça çocuklarınızın bilgisayar, tablet, ipad kullanmasına izin vermeyin. 12 yaş altındaki çocuklarınıza kesinlikle cep telefonu vermeyin. 13 yaşından büyük çocuklarınızın da sadece acil durumda kısıtlı şekilde cep telefonu kullanmasına izin verin.Cep telefonu kullanan gençleri ise kulaklıkla konuşmaya ya da konuşma yerine mesajlaşmaya yönlendirin. Bunun yanı sıra özellikle evde ipad, dizüstü bilgisayarları ve cep telefonlarının çocukların yakınlarında yer almamasına dikkat edin.

Buraya kadar teknolojinin fizyolojik etkilerini vurguladım ancak teknolojik cihazlar çocukların gelişimlerini ve ruh sağlıklarını da oldukça olumsuz etkilemekte. Örneğin küçük yaşlarda uzun süreli televizyon izleyerek büyüyen çocuklarda gelişim geriliği ve konuşma problemleri ortaya çıktığı gibi sosyal beceriler de olumsuz etkileniyor. Yine pasif bir şekilde bilgisayar ve TV karşısında zaman geçiren çocukların fiziksel becerilerinde problemler oluşurken kilo alımı ve obezite riski de artıyor.

Sonuç olarak, çocuğunuza yapacağınız en büyük iyilik onu teknolojinin olumsuzluklarından koruyup ona doğa ile iç içe zaman geçireceği fırsatlar sunmaktır. Çocukları evlere hapsetmeyin. Arkadaşlarıyla açık hava oynamasına izin verin.

Teknolojik ürünlerin anne sağlığına etkileri

Yeni yüzyılın insanı olarak teknolojinin sunduğu olanaklardan sonuna kadar faydalanıyoruz. Bu sayede, işimizin birçoğunu oturduğumuz yerden halledebiliyoruz. Teknolojinin özellikle de anne karnındaki bebeği nasıl etkilediği, anne adaylarının kafasını en çok meşgul eden sorulardan biri. Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe teknolojik ürünlerin anne sağlığına etkisini açıkladı.

Bilgisayar

Bilgisayarın uzun süre kullanımı, anne karnındaki bebeği etkiliyor olabilir mi? Cevabı çok basit: Bilgisayarlar, iyonize edici radyasyon içermezler ve bu nedenle de canlı dokuya zarar verebilecek bir etkilerinin olması teorik açıdan mümkün görünmüyor.

Cep telefonu

Cep telefonları, bundan yaklaşık 10 yıl önce yaygınlaşmaya başladı. Bilgisayarla beraber haberleşmenin kilit noktası olan bu yararlı ürünün, manyetik dalgalar yaydığı yıllardır konuşuluyor. Bu dalgaların bizi olumsuz etkileyip etkilemediği ile ilgili olarak da elbette endişeleniyoruz. Cep telefonlarının beyin kanserine yol açtığı, kalp ritmini bozduğu, başka tür kanserlere yol açabileceği konusu zaman zaman haberlere yansıyor.

Bu “haberler” için kanıt istendiğinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir veri, çoğu zaman gösterilemiyor. Cep telefonu üreticisi firmalar, cihazlarının yaydığı radyasyonun insanlara zarar vermediğini, SAR (özgün soğurma oranı) adı verilen birimle ölçülen miktarların zarar verebilecek sınırların çok altında yer aldığını ve bu SAR miktarlarının en kısa zamanda telefonlarının kullanma kılavuzlarında da yer alacağını belirterek, kullanıcıları rahatlatmaya çalışıyorlar.

Bu firmalar kendi yaptıkları ölçümlerde SAR oranının telefon numarasını çevirirken ve telefon çalarken en yüksek değerine çıktığını, bağlantı gerçekleştikten sonra ve telefon kullanılmadığı zamanlarda en az seviyede olduğunu belirlemişlerdir. Cep telefonu için, “Canlı hücrelere hiçbir olumsuz bir etkisi yoktur” diye kesin bir yargıda bulunmak, şu anki bilgilere göre mümkün olmamakla beraber, şu ana kadar biriken bilimsel veriler arasında insanların bu üründen vazgeçmelerini gerektirecek kadar ciddi sorunlar bildirilmiş değil.

Yine de cep telefonlarını her zaman bazı kurallara bağlı kalarak kullanmakta fayda var. Bu kuralların en önemlileri arasında, cep telefonuyla gereksiz yere uzun süreler konuşmamak, cep telefonunu kalbin üzerinde bulundurmamak (bu, özellikle kalp hastaları ve kalp pili kullananlar için çok önemli), hamilelik döneminde telefonu karın bölgesinden uzak bir yerde bulundurmak, küçük çocukların cep telefonlarını kullanmasını engellemek sayılabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT