Kategoriler
Soru / Cevap

Termosun İcadı – Termos Nasıl Yapılır? (Resimli Anlatım)

Termos Nedir? 

Herkesin kullandığı bir ev aracından bahsedeceğim. Termos ,çoğu evde muhakkak bulunan çok basit bir mantığa dayanan ilkesi ile kullanılabilirliği fazla olan bir araç diyebiliriz. İçine ilk başta konan sıvının sıcaklığı ne olursa olsun bu sıcaklığı uzun süre korumaya yarayan bir ev aracıdır. Çalışma mantığı ,bir süre için de olsa sıvıların ısıyı dışarı iletmesini engellemek ve bu yolla kabın içindeki sıvı sıcaklığının dış ortamla eşitlenmemesini sağlamaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir termos, içindeki sıvı ile çevre arasındaki ısı transferini en düşük seviyede tutarak sıcak sıvının sıcak, soğuk sıvının da soğuk kalmasını sağlar.

termos, kap

Bir termosta iç içe geçmiş iki kap vardır. Dıştaki metal bir kap olup içteki genellikle bir Cam şişedir. İkisinin arasındaki Hava ise boşaltılmıştır. Tam olmasa da üreticiler tarafından elde edilebilen tama yakın bir boşluk vardır.

Vakumlu bir ortamda hava molekülleri de olmadığından ısı ilet ilemez. Cismin ısısı başlangıçta ne ise o halde kalır. İçerden dışarıya dışardan içeriye ısı geçişi olmaz. Termosun içine kahve konulursa ısısı dışarı kaçamayacağı için kahve Sıcak kalır soğuk Su koyarsanız dışarıdan içeriye ısı giremeyeceği için su ısınmaz soğukluğunu muhafaza eder.

Termosun İcadı

Vakumlu yani havasız ortamın izolasyon özelliği 1643 yılından Toricelli’nin bugünkü termometrelerin atası olan civalı barometreyi icadından beri biliniyordu. Ne var ki yaratılan vakumu muhafaza edebilecek aynızamanda da ısıyı iletmeyecek lastik türü malzemelerden o zamanlar kimsenin haberi yoktu.

Termos başlangıçta kahve veya soğuk Suyun sıcaklığını muhafaza etmek için değil bir laboratuar aleti olarak Sıvı ve gazları muhafaza etmek amacı ile tasarlandı. İngiliz fizikçi Sir James Dewar 1890′lı yıllardaki bu buluşunun patentini hiç bir zaman almadı ve bilimsel kuruluşlara bağışladı.

Dewar’ın Alman asistanı Reinhold Burger bu cihazdaki ticari geleceği iyi gördü ve 1903′de Almanya’da patentini aldı. Hatta ismi için ödüllü bir yarışma dahi açtı. Kazanan isim Yunanca ‘ısı’ anlamına gelen ‘Thermos’ oldu. Bu isim 1970 yılına kadar ticari bir marka olarak kaldı. Sonraları bu tip cihazların genel ismi olarak herkes tarafından kullanılması kabul edildi.

Termosun daha çok tanınmasını ve evlerde yaygın olarak kullanılmasını sağlayanlar kuzey ve güney kutbuna giden kaşifler Everest’in tepesine çıkan dağcılar ve zeplin yolcuları oldu. Dünyanın bir ucuna giderken bile kahveyi sıcak tutabilen termosa karşı insanların güven duyguları arttı. Termos piknik çantasında unutulmaması gerekenlerin içinde en baştaki yerini aldı.

Termos Nasıl Yapılır?

Termos veya vakum imbiği ısı trafiğini üç şekilde durdurur.

1. Basitçe kapatarak ısının yayılmasını önler

2. Şişenin içi ile dış duvar arasındaki boşluk ısının iletilmesini önler.

3. Aynalanmış iç kaplama ışımayı yansıtır.

 

Vakum üretmek zor olduğundan onun yerine köpük yalıtıcı kullanacağız ve yine aynalama yüzeyi üretimi zor olduğundan alüminyum folyo kullanacağız. Gerekli olan malzemeler aşağıdadır:

1. Biri büyük, biri küçük iki plastik şişe (1 ve 2 litrelik şişeler olabilir)

2. 60 cm. Uzunluğunda alimünyum folyo; bant

3. Genişleyen yalıtım köpüğü (kapı ve penceredeki çatlakları tıkamak için kullanılan macunlardan) veya onun yerine iyi kesilmiş styrofoam köpükte kullanılabilir

4. Seçmeli: mukavva

Kullanılan aletler:

1. Testere, falçata

2. Bıçak

3. Makas

4. Bol miktarda paçavra ve gazete

5. Seçmeli: Koruyucu eldivenler, gözlük ve diğer koruyucu ekipman

Uyarı:

1. Keskin cisimler kullanılacağından çocuklar ve dikkatsiz kişiler için uygun değildir

2. Macun aşırı yapışkandır, herşeye yapışır ve elbiselerinizi kirletir. Aşırı dikkatli olun ve kutunun üzerinde yazan talimatlara uyun.

Nasıl bir araya getirilecek?

Termos, icat

Büyük şişenin alt ve üst kısımlarını kesin. Üst kısım atılacak, etiketler de öyle. Daha sonra Büyük şişede bıçakla küçük dairesel delikler açın

Termos, icat

Küçük şişe büyüğün ağzından geçemeyeceği için büyük şişenin ağzında makaslar çizgiler açın. Ayrıca küçük şişeyi alimünyum folyo ile kaplayıp bantlayın. Kalın olmasın.

Küçük şişe büyüğün içine girdikten sonra aradaki boşluğu macun ile doldurun.

Termos, icat

Dışarı taşanları bant ile kapatıp kurumaya bırakın.

Termos, icat

Termosumuz hazır, bu aşamadan sonra şişe tabanının garip şeklini düzeltmek için daha düz bir kap kesilerek kullanılabilir

Termos, icat

Kamuflaj mukavvası ile kaplarsak daha da iyi olur.

Termos, icat

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT