Kategoriler
Soru / Cevap

Toplumda Ayrıcalık Belirten Unvanların Kaldırılması Hangi Kanun İle Kaldırıldı?

Sizden gelen soru:

Toplumda ayrıcalık bildiren unvanlar hangi kanunlar kaldırıldı?

Cevap:

Toplumda ayrıcalık belirten unvanların kaldırılması

Toplumda ayrıcalık belirten unvanların kaldırılması, Tekke zaviye ve türbelerin kapatılması hakkında kanun ile ortadan kaldırılmıştır.Atatürk’ün toplumsal alanda Halkçılık ilkesi doğrultusunda yaptığı devrimlerden birisi de bu oldu.Bu inkılap “Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması”kanunu ile hayata geçirilmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

atatürk, inkılap, devrim

Tekke ve Zaviyeler ile Türbelerin Seddine ve Türbedarlar ile Bazı Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun

“Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması”, 30 Kasım 1925 tarihinde kabul edilip 13 Aralık 1925 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 677 sayılı kanun ile uygulamaya konmuş bir Atatürk Devrimi’dir.

Konya milletvekili Refik Bey (Koraltan) ve beş arkadaşının önerisiyle meclise sunulup kabul edilen Tekke ve Zaviyeler ile Türbelerin Seddine ve Türbedarlar ile Bazı Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun; bütün tarikatlarla birlikte şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, halifelik, falcılık, büyücülük, üfürükçülük, gaipten haber vermek ve murada kavuşturmak amacıyla muskacılık gibi, eylem, unvan ve sıfatların kullanılmasını, bunlara ait hizmetlerin yapılmasını ve bu unvanlarla ilgili elbise giyilmesini de yasaklamıştır. Ayrıca yasa ile Türkiye Cumhuriyeti içinde padişahlara ait ya da bir tarikata çıkar sağlamaya yönelik tüm türbeler kapatılmış, türbedarlıklar kaldırılmıştır. Yasaya aykırı davrananlara para ve hapis cezası getirilmiştir.

Yasa, 1982 anayasasında “inkılap kanunları” (anayasanın 174. maddesine göre anayasaya aykırılığı iddia edilip iptal edilemeyecek kanun) arasında kabul edilerek koruma altına alınmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT