Kategoriler
Soru / Cevap

Ülkemizde Bulunan Sosyal Güvenlik Kurumları Nelerdir?

Sizden gelen soru:

Ülkemizde bulunan sosyal güvenlik kurumları nelerdir?

Cevap:

Türkiye Sosyal Sosyal Güvenlik Kurumları

Türkiye Cumhuriyeti üzerinde bulunan sosyal güvenlik kurumları Bağkur, SSK ve Emekli Sandığı kurumlarıdır.Bu üç sosyal güvenlik kurumu 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile  16 Mayıs 2006 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlanmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Sosyal güvenlik kurumlarının temel amacı; sosyal sigortacılık ilkelerine dayalı, etkin, adil, kolay erişilebilir, aktüeryal ve malî açıdan sürdürülebilir, çağdaş standartlarda sosyal güvenlik sistemini yürütmektir.

Sosyal Güvenlik Kurumlarının Görevleri

  1. Ulusal kalkınma strateji ve politikaları ile yıllık uygulama programlarını dikkate alarak sosyal güvenlik politikalarını uygulamak, bu politikaların geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.
  2. Hizmet sunduğu gerçek ve tüzel kişileri hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmek, haklarının kullanılmasını ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesini kolaylaştırmak.
  3. Sosyal güvenliğe ilişkin konularda; uluslararası gelişmeleri izlemek, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği yapmak, yabancı ülkelerle yapılacak sosyal güvenlik sözleşmelerine ilişkin gerekli çalışmaları yürütmek, usûlüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası antlaşmaları uygulamak.
  4. Sosyal güvenlik alanında, kamu idareleri arasında koordinasyon ve işbirliğini sağlamak.
  5. Bu Kanun ve diğer kanunlar ile Kuruma verilen görevleri yapmak.

Bağkur

16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı T.C.Sosyal Güvenlik Kurumu’na devir olmuştur.

Bağ-Kur, kapsamına aldığı sigortalılarına sigorta kollarından olan malüllük, yaşlılık, ölüm ve sağlık sigortası yardımı yapmakta, cenaze masrafları karşılığı toptan ödeme ve sosyal yardım zammı vermektedir.

Bağ-Kur mevzuatına göre sigorta piriminin ve aylıklarının hesaplanmasına esas teşkil eden 24 gelir basamağı mevcut olup, bununla ilgili gösterge tutarı 360’tan başlayıp 4020’de biten basamak göstergelerinin, her yıl bütçe kanunuyla belirlenmekte olan katsayı ile çarpılması sonucu bulunmaktadır. Sigortalının seçtiği gelir basamağı üzerinden % 20 oranında malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası ve % 12 oranında sağlık sigortası primleri aylık olarak alınmaktadır. Sigortalıdan ilk girişte bir defaya mahsus olmak üzere seçtiği gelir basamağının % 25’i oranında giriş keseneği alınmaktadır.

Sigortalılar ilk altı basamakta her yıl bir üst basamağa kurumca mecburi olarak yükseltilmekte, altıncı basamaktan itibaren ise iki yılda bir ve talep halinde yükseltme işlemi yapılmaktadır.

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK)

Sosyal Sigortalar Kurumu, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı bir sosyal güvenlik kurumuydu. 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı T.C.Sosyal Güvenlik Kurumu’na devir olmuştur.

T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu’na devir olmadan önce Türkiye’nin en büyük sosyal güvenlik kuruluşuydu ülke nüfusunun yaklaşık %50’sine sigorta ve sağlık hizmeti sunmaktaydı.

Kurum, Başkan ve Başkana bağlı birimler ile Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü, Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü ve bunların merkez ve taşra teşkilatından oluşmaktadır.

Emekli Sandığı

Emekli Sandığı Maliye Bakanlığı’na bağlı bir kurum olarak, Türkiye’de emekli olan memurların sosyal güvencesini sağlamakla yükümlü kurum iken,16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı T.C.Sosyal Güvenlik Kurumu’na devir olmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar

“Ülkemizde Bulunan Sosyal Güvenlik Kurumları Nelerdir?” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT