Kategoriler
Soru / Cevap

Ülkemizdeki Körfezler ve Koylar Nelerdir?

Sizden gelen soru:

Ülkemizdeki körfez veya koylarına örnek ver?

Cevap:

Ülkemizde yer alan körfezleri ve koyları aşağıda bölgelere sıraladık ve bu körfezler ve koylar hakkında kısaca bilgiler verdik.Umarız faydalı olur.

Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye’deki Koylar

Akbük Koyu (Ege Bölgesi)

Muğla’nın Yerkesik belediyesine bağlı, Gökova Körfezi’nin kuzey kıyılarında, 1000 metre yükseklikteki Kıran dağları’nın eteklerinde geniş ve derin koy. Muğla’ya 48 km.uzaklıktadır. Akyaka’dan hareket eden teknelerin ziyaret ettiği koylardan biridir.Akbük koyu, Özel Çevre Koruma Bölgesi kapsamındadır ve yapılaşmaya izin verilmemektedir.2010 yılından itibaren Muğla İl Özel İdaresi’nin işletmeye başladığı plajı eşsiz güzelliktedir.

Suvla Koyu (Ege Bölgesi)

Ege Denizi’nin Gelibolu Yarımadası dolaylarında ve Saros Körfezi’nin güneyinde bulunan bir koydur. Çanakkale Deniz Harekâtlarıaçısından tarihsel olarak önemli bir yerdir.

Türkiye’deki Körfezler

Gökova Körfezi (Ege Bölgesi)

Kerme Körfezi ya da İstanköy Körfezi olarak da bilinir, Ege Bölgesi kıyılarının güneyinde körfez.Kuzeyde Bodrum, güneyde Reşadiye (Datça) yarımadaları arasında, kabaca üçgen biçiminde doğu-batı doğrultusunda uzanır.İlkçağda Kerameikos adıyla bilinen körfez daha sonra İstanköy ve Kerme adlarıyla anılmıştır. Eskiden körfezin doğu kesimini belirtmek için kullanılan ve doğu ucundaki ovadan gelen Gökova adı bugün körfezin bütünü için kullanılır.

Saros Körfezi (Ege Bölgesi)

Ege Denizi’nin kuzey kesiminde yeralan Saros Körfezi Antik çağdaki adıyla Melas Kolpos[1]; güneyde Gelibolu Yarımadası, kuzeydeTrakya kıyıları arasına yaklaşık 60 km. kadar sokulan üçgen biçimli bir girintidir. Kuzey ve güneyde jeomorfolojik açıdan yalı yarlı ve düzenlenmiş kıyılarla çevrili olan körfezin giderek daralan doğu ucunda Kavak Deresi’nin yığdığı alüvyonlarla kaplı bataklık bir ova (Kadıköy-eski Evreşe ovası) yer alır. Araştırmalara göre Kuzey Anadolu fay hattının uzantısı olan iki kırık arasında çökmüş bir graben alanı sayılan körfez, bazı araştırmacılara göre de gerileme ve açılma sonucunda oluşmuştur.

Edremit Körfezi (Ege Bölgesi)

Edremit Körfezi, Anadolu’nun Ege Denizindeki en kuzey körfezi ve aynı zamanda körfez kıyısını oluşturan Kaz Dağı ve Madra Dağlarıarasında kalan bölgeye verilen isim. Papalina avcılığı ve zeytinyağı üretimiyle bilinir. Kıyı şeridi yazlık tipi konutlarla çevrilmiştir.

İzmir Körfezi (Ege Bölgesi)

Ege Denizi’nin Anadolu içine uzanan bir uzantısıdır.

İzmir Körfezi şekil konum itibariyle 2 kesime sahiptir.

  • 1.’si iç körfez (Sasalı/Karşıyaka sahil şeridiyle Güzelbahçe/Bayraklı arası körfez)
  • 2. kesim ise Karaburun yarımadası ve Foça kıyıları arasında başlayıp Urla yarımadası önünde son bulan dış körfezdir.

Antalya Körfezi (Akdeniz Bölgesi)

Türkiye’nin güneyinde Akdeniz kıyısındaki bir körfezdir. Körfeze adını veren Antalya şehri en önemli merkezdir.

İskenderun Körfezi  (Akdeniz Bölgesi)

Akdeniz’in Hatay ve Adana illeri arasına sokulmuş olan en doğu noktasıdır. Kara ve deniz ulaşımında hizmetlerin oldukça gelişmiş olduğu bölgede ticaret büyük öneme sahiptir. Adını aldığı İskenderun kentinde bulunan liman, Türkiye’nin Akdeniz kıyısında bulunan en büyük üçüncü limanıdır. Geçmişte Ortadoğu’da yaşanmış olan bunalımlardan dolayı Beyrut’un eski önemini yitirmesi körfez ve çevresine değer kazandırmıştır.

Mersin Körfezi (Akdeniz Bölgesi)

Mersin Körfezi, batıda Taşucu’ndan başlayarak doğuda Karataş’a kadar uzanan körfez. Mersin Körfezi sahil şeridinde Toros Dağları kıyıya paralel uzanır. Körfez içinde kalan Mersin Limanı 2005’in ortalarında özelleştirilmiştir. Türkiye’nin en büyük liman sahasıdır. Taşucu Limanı Türkiye’den Kıbrıs’a denizden en kısa ulaşım noktasıdır.

Gemlik Körfezi (Marmara Bölgesi)

Marmara Denizi’nin, güneydoğu yönündeki koludur. Doğu-batı doğrultusundadır. Çevresinde bir çok yerleşim yeriyle, orta yükseklikte sıradağlar yer alır.Yerleşim yerleri Bursa ve Yalova illerine bağlıdır.

Erdek Körfezi (Marmara Bölgesi)

Erdek Körfezi, Marmara Denizi’nin güneybatısında bulunan körfez. Doğusunda Kapıdağ, batısında Karabiga vardır. Güneyde, Edincik-Karabiga arasında düz ve alçak kıyı ovalarıyla sınırlanır. Paşalimanı, Avşa ve diğer küçük adalar, körfezin kuzeyinde yer alır.

İzmit Körfezi (Marmara Bölgesi)

Marmara Bölgesi’nde Marmara denizi’nin doğu ucunda yer alan İzmit Körfezi, kuzeyinde batıdan doğuya doğru Pendik, Tuzla, Eskihisar,Gebze, Dilovası, Hereke, Körfez ve izmit ile çevrilidir. Güneyi ise Gölcük, Değirmendere, Halıdere, Karamürsel ve Yalovaya kadar uzanır. Deniz ulaşımına son derece müsait doğal bir liman halinde olan Körfez’de Eskihisar-Topçular arası feribot seferi düzenlenir. Ayrıca Gebze – İzmir Otoyolu Projesi dahilinde Dilovası-Hersek Burnu arasına İzmit Körfez Köprüsü yapılması planlanarak körfez çevresindeki taşıt trafiğinin azaltılması ve geçiş süresinin kısaltılması amaçlanmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

“Ülkemizdeki Körfezler ve Koylar Nelerdir?” için 5 yanıt

SAOL ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM SENİN SAYENDE NOT ALICAĞIM (5. SINIFA GİDİORUM)

size çok ama çok teşekkür ediyor ve minnetlerimi sunuyorum [ben 5. sınıfa gidiyorum]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT