Kategoriler
Soru / Cevap

Virüs kaynaklı hastalıkların insan hayatına etkileri nelerdir?

Sizden gelen soru:

* Virüs kaynaklı hastalıkların insan hayatına etkilerinin incelenmesi? Lütfen doğru bi cevap verin acil şimdiden teşekkürler *

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

Virüs kaynaklı hastalıklar en basit bir şekilde insan hayatını olumsuz etkiler ve hayat standardını çok düşürür. Bazı durumlarda bu virüs kaynaklı hastalıklar insan hayatının son bulmasına neden olurlar. Virüs kaynaklı hastalıklar bulaşıcı da olduğu gibi büyük kitleleri de tehdit etmektedir.

Virüs kaynaklı hastalıkların etkileri

Virüs kaynaklı hastalıkların başında yer alan ve en önemlileri Hepatit B, Hepatit C,CMV,soğuk algınlığı, grip, su çiçeği ve uçuk gösterilebilir. Virüslerin neden olduğu daha ciddi hastalıklar arasında Ebola, AIDS, çiçek gibileri örnek verilebilir. Ebola virüsü kanamalı ateşe neden olur. Virüslerin hastalık yapma yeteneğine virülans denir.

kuş giribi virüsü

Virüslerin hastalığı meydana getirmesini sağlayan çeşitli mekanizmalar vardır. Hücresel seviyede bunların başlıcası hücrenin parçalanması (lizis) sonucu ölümüdür. Çok hücreli canlılarda yeterince çok sayıda hücre ölürse canlının kendisi de bundan etkilenmeye başlar. Çoğu virüsler homeostazbozulmasına neden olur, ama bazıları nispeten zararsız bir şekilde canlının içinde varlıklarını sürdürebilirler. Bunun bir örneği uçuk yapan herpes simpleks virüsünün insan vücudunda inaktif olarak bulunmasıdır. Bazı virüsler girdikleri hücre uygun değilse çoğalamazlar ama gene de hücrenin genomuna kendilerini dahil ederek varlıklarını sürdürebilirler. Onkojenik virüsler bu yolla hücrede bir değişim meydana getirirler, hücrenin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasını sağlayıp ölüme yol açarlar.

Virüsler konaklarının hücresel mekanizmalarını kullanarak çoğaldıkları için konağı öldürmeden onları yok etmek mümkün değildir. En etkili tıbbî müdahele enfeksiyona karşı korunmayı sağlayan aşılanmadır. Enfeksiyon sonucu oluşan semptomları tedavi etmek için çeşitli ilaçlar mevcuttur. Antibiyotikler (tanımları gereği) bakteriler içindir, virüsler üzerinde etkisizdir. Ancak acil durumlarda hastanın belirtilerinin nedeni olan enfeksiyonun viral mi bakteriyel mi olduğu anlaşılana kadar antibiyotik tedavisine başlamak tedbirlidir.

Hücre ortamı dışında virüsler dezenfektan malzemelerle (çamaşır suyu,biguanidler, etanol,kuarterner amonyum bileşikleri, perasetik asitler, gluteraldehit, formaldehit) etkisiz hale getirilebilirler.

Sponsorlu Bağlantılar

“Virüs kaynaklı hastalıkların insan hayatına etkileri nelerdir?” için bir yanıt

için yardımcı oldu teşekkürler Allah razı olsun 🙂 🙂 🙂 😀 😀 😀 😛 😛 😛 <3 <3 <3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT