Kategoriler
Soru / Cevap

Yavuz Sultan Selim Zehirli Kaftan Hikayesi

Osmanlı’da Zehirli Kaftan Olayı

Osmanlı impatorluğu padişahlıkla yönetilmekte idi. Bu yönetim şekline göre padişahlık babadan oğula geçmekte idi. Eğer bir babanın birden çok erkek çocuğu varsa tahta bu çocuklar arasından birinin padişah olma imkanı vardı. Diğer çocukların safdışı bırakılması gerekiyordu. Yavuz Sultan Selim padişah olmasında ilginç bir olay yaşanmıştır. Bu olay zehirli kaftan hikayesidir. Burada az da olsa bu hikayenin ayrıntılarını bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

 I.Selim, Yavuz Sultan Selim, padişah, osmanlı

Şehzâde Ahmet (d. 1465 – ö. 1513) II. Bayezid’in büyük oğludur.

Beyazıd’den sonra tahta çıkması beklenen Veliaht şehzade  Ahmetdi, kardeşi Şehzade Selim’in yoğun çalışmaları sonucunda ordu Selim’i padişah olarak görmek istiyordu, Padişah beyazıd’de Selim’e destek veriyordu ve onu başa geçirdi, babasının Şehzade Selim’i başa geçirmesi neticesi sonucu, Ahmed Konya’da padişahlığını ilan etmişti, bundan haberdar olan Yavuz Sultan Selim kardeşini zehirli kaftan ile öldürtmüştür.

Yavuz Sultan Selim,  zehirli kaftan’ı Şehzade Süleyman’a da manisa’da vali iken göndermiş, Pargalı kaftanın zehirli olduğunu anlayarak Süleyman’ı ölümden kurtarmıştı. Sultan Selim, Süleyman yerine kendisine benzerliği ile bilinen başka bir cariyesinden olan oğlunun padişah olmasını istiyordu.

Ne yazık ki, Yavuz Sultan Selim kardeşinin katili, oğlu Kanuni Sultan Süleyman ise kendi öz oğlunun  (Mustafa ) katilidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT