Kategoriler
Soru / Cevap

Yurdumuzdaki Tarihi Eserlerin Önemi Nedir?

Sizden gelen soru:

* Yurdumuzdaki tarihi eserlerin önemi? *

Cevap:

Ülkemizin tarihi eserleri ve önemi

Tarihsel yapıtlar bir ülkenin olduğu kadar, tüm insanlığın da evrensel ürünleridir. Geçmişten bugüne gelen ve bugünden yarınlara kalması gereken bu yapıtlar, insanlığın ortak değerlerini, ulusal kimliğini yansıtması bakımından birer uygarlık hazinesidir. Günümüzde milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen bu yapıtlar, geçmişle günümüz arasındaki en önemli köprülerdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Yurdumuz, tarihsel yapıtlarıyla dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir zenginliğe sahiptir. Anadolu’nun tarihi, insanlığın tarihi kadar eskidir. Paleolitik Çağ (Yontma Taş Çağı)dan başlayarak tarihin her döneminde Anadolu’da insanlar yaşamış, uygarlıklar kurulmuştur. Bugün, Anadolu’nun neresine giderseniz gidin mutlaka bir tarihsel yapıtla karşılaşır, bir uygarlığın izlerine rastlarsınız. Bu sanat yapıtları, bu topraklarda bizden önce yaşayan insanlar tarafından bırakılan birer kültür mirasıdır.

Ayrıca bakınız: Türkiye’nin En Büyük Tarihi Eserleri

Türkiye tarihi eserleri haritası

Yurdumuzda tarihsel yapıtların korunmasının yeterli olup olmadığı ve onlara gerekli önemin verilip verilmediği her zaman tartışma konusu olmuştur.

Yurdumuzda çeşitli nedenlerle (kültür yetersizliği, yasalardaki eksiklikler ve boşluklar, yetkililerin duyarsızlığı ve ilgisizliği vb.) birçok tarihsel yapıt kırılıp dökülmekte ve çalınmaktadır. Kırılıp dökülen ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan söz konusu sanat yapıtlarının gerek yasal önlemlerle gerekse toplumsal bilinçlenme ile korunması gerekmektedir.

Yurdumuzda son yıllarda çıkarılan bazı yasalarla sanat yapıtlarımız koruma altına alınmakta, aynı zamanda çeşitli iletişim araçları aracılığı ile toplumda sanat yapıtlarına karşı bir duyarlılık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Örneğin, 1979 tarihli ve 1710 sayılı Eski Eserler Kanunu ile tarihsel yapıtların korunması amaçlanmıştır. 21.07.1989 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çıkarılmıştır.

Ayrıca yurt dışına kaçırılan yapıtlarımızın bir kısmı Kültür Bakanlığı, yerel yönetimler, çeşitli vakıf ve derneklerin çabaları sonucu ülkemize geri getirilmiştir. Bu konudaki çalışmalar sürmektedir.

Tarihsel yapıtları korumak bir insanlık görevidir. Bu yapıtları korurken hem kültürel mirasa sahip çıkar hem de turizm yönünden değerlendirerek ülkemize döviz kazandırmış oluruz.

Kaynak: Lise Sanat Tarih Kitabı 1 Doc. Dr. Mehmet Zeki iBRAHiMGiL

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT