Kategoriler
Soru / Cevap

Yüzdeki kahverengi lekeleri geçirmek için yapılması gerekenler?

Yüzünüzdeki kahverengi lekeleri nasıl geçireceğinizi bilmiyorsanız bu lekelerin cerrahi ve doğal yollarla nasıl geçirileceğini öğrenin.

Sizden gelen soru: 

Yüzündeki kahverengi lekeler için ne yapmam gerekir?

Cevap:

Yüzdeki kahverengi lekeleri nasıl geçireceğinize dair açıklamaları ve detaylı bilgileri Uzm. Dr. Bircan KARABAĞIR anlattı.  Önce Uzm. Dr. Bircan KARABAĞIR tarafından verilen bilgileri ve cerrahi yöntemleri sıralayacağız. Daha sonra da evde kendiniz uygulayabileceğiniz doğal yöntemleri ve önerileri sıralayacağız.

Sponsorlu Bağlantılar

Yüzdeki Kahverengi Lekelerin Tedavisi

Uzm. Dr. Bircan KARABAĞIR anlatıyor;

Yüzdeki kahverengi lekeler, hamilelik lekeleri ve çiller, akne tedavisi sonrası gelişen lekeler kozmetik olarak sıklıkla şikayet ettiğimiz sorunlardır. İnsanın ruh sağlığını, görünümünü, ilişkilerini ve özgüvenini önemli derecede etkiler. Tedavisi, zaman ve sabır isteyen bir durumdur. Ancak tedavi edilmezlerse, renk koyulaşır; renk koyulaştıkça, tedavinin yararı azalır. Tedavide ilk basamak güneşten korunmak ve lekenin sebebini araştırmaktır.

Yüzdeki kahverengi lekelerin en sık sebebi güneş ışınlarıdır. Ayrıca hamilelik, tiroid hastalıkları, hormon tedavileri, bazı kozmetikler ve ilaçlar (epilepsi ilaçları, doğum kontrol ilaçları vb.) gibi pek çok faktör de renk maddesinin aşırı yapımına veya depolanmasına neden olabilir. Derinin kahverengi rengi, “melanin” olarak adlandırılan renk maddesine bağlıdır. Melanin maddesi, renk hücreleri tarafından yapılır. Derinin üst ya da alt tabakasında depolanır.

Leke tedavisinin temeli güneşten korunmadır. Ayrıca kozmetik ürünler, hormon ve güneşe duyarlandırıcı ilaç kullanımının sınırlandırılması da gerekmektedir. Güneşten korunmayla birlikte, oluşmuş lekeleri soldurmak için, “renk açıcı” kozmetik ürünler de kullanılmalıdır. Günümüzde “renk açıcı kremler” adı altında pek çok ürün geliştirilmiş ve satışa sunulmuştur. Bu ürünlerin, koruma faktörü 30’un üzerinde olan güneşten koruyucular ve kimyasal peeling ile birlikte kullanılması, etkinliklerini arttırmaktadır. Güneşten koruyucular, tedavi sırasında ve tedavi sonlandırıldıktan sonra ömür boyu kullanılmalıdır. Çok az bir güneş ışığı bile renk hücrelerini uyarabilir.

çiller, cilt lekesi, güzellik, tedavi

Leke tedavisinde etkinliğini belirleyen faktörler:

Kişinin tedaviye uyumu/”güneşten korunmak”, leke tedavisinin birinci adımı ve “olmazsa olmaz”ıdır. Güneşten yeterince korunmayanlarda tedavi tamamen başarısızdır. İlave olarak her güneş temasında lekeler koyulaşır ve derinleşir.
Ancak, unutulmamalıdır ki, “güneşten koruyucu kremler” güneşten korunmanın sadece bir komponentidir. Asıl korunma, dışarıda geçirilen zamanı kısıtlamak ve koruyucu giysiler (şapka, gözlük vb.) giymektir. Ayrıca diyet desteği olarak mutlaka antioksidan içeren (özellikle vitamin C, A, üzüm çekirdeği özütü, alfa-lipoik asit vb.) tabletler kullanılmalıdır.
Sebebin belirlenmesi: Mutlaka bir hekim kontrolü altında, hormonal yönden değerlendirilmeli, kullanılan ilaçlar gözden geçirilmelidir.
Lekenin derinliği: Melanin depolanması ne kadar yüzeysel ise ürünlerin başarısı yüksek; melanin depolanması ne kadar derinse tedavi o kadar zordur; bazen tamamen başarısızdır. Dermotologlar, özel geliştirilmiş bir ışıkla, lekenin derinliğini tespit edebilirler. Tedavinin düzenlenmesinde ve takipte doğru adres bir dermotologdur.
Leke tedavisi uzun süreli bir tedavidir; zaman ve sabır ister: “renk açıcı” kozmetik ürünlerin, etkilerinin değerlendirilebilmesi için, en az 3-6 ay kullanılmalıdır. Tedavinin devamı ve kesilmesine, takip eden dermatolog karar verir. Tedavi sonrası tekrar nüks önemli bir sorundur.
Gebe, Loğusa ve doğum kontrol ilacı kullanan bayan hastalarda tedavi önerilmemektedir. Gebelerde oluşan lekeler, genellikle doğumdan sonra 1 yıl içinde kaybolur. Önemli olan, bunlara güneş lekelerinin ilave olmamasıdır.
Günümüzde pek çok “renk açıcı” ürün geliştirilmiş ve kullanıcıya sunulmuştur. Bu ürünlerin bileşimlerinde çoğunlukla: Vitaminler, kojik asit, arbutin, meyan kökü, meyve asitleri, azaleik asit, hidrokinon vb. maddeler ve bu maddelerin bileşimleri yer alır.
Mekanik veya kimyasal peeling ile derinin üst tabakasının ölü hücrelerden arındırılması (profesyonel olarak), renk açıcı ürünlerin etkinliğini ve tedavinin başarısını arttırır.

Son zamanlarda en etkin tedavi yöntemleri arasında; FRAXİONEL LAZER ve PRP (Platelet Rich Plasma-platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması) tedavileri sayılabilir. Her iki tedavi yönteminde amaç;hasarlı dokunun onarımını başlatmak ve hızlandırmaktır.Aslında derimizin bir yarayı iyileştirirken yaptıkları taklit edilir. Cildimize limitleri belli, hafif bir hasar verilir ve bu hasar derimizi hızla iyileştirmek için tetikleyici bir güç olarak kullanılır. Bu hasar sonrasında büyüme faktörleri salınır ve iyileşme süreci başlamış olur.

Uzm. Dr. Bircan KARABAĞIR

Kahverengi Lekeler için Doğal Tedaviler

  •  Bir kırmızı soğanın suyunu sıkın ve iki çorba kaşığı elma sirkesi ile karıştırın.Bu karışımı pamukla kahverengi lekelerin üzerine sürün. Kurumasını bekledikten sonra suyla durulayın.
  •  İki çorba kaşığı limon suyu ve bir çorba kaşığı yoğurdu karıştırın. Kahverengi lekelerin üzerine sürün ve kuruduktan sonra soğuk su ilee durulayın.
  •  Bir yaban turpunu rendeleyin ve bir çorba kaşığı limon suyu ile karıştırın. Sonra lekelerin üzerine sürün. 10-15 dakika beklettikten sonra suyla durulayın.
  •  Sütün içinde bulunan alktik asit kahverengi lekelerin rengini açmada etkilidir. İki çorba kaşığı sütü, bir çorba kaşığı hardal tozu ile karıştırın ve kahverengi lekelerin üzerine sürün.

Bu doğal tedavilerden birini seçerek düzenli olarak uygulamanız, kahverengi lekeleri, rengini açarak yok edecektir.

Kahverengi Lekeler İçin Pratik Öneriler

Yüzdeki kahverengi lekeleri tamamen ortadan kaldırmak bazı durumlarda mümkün olmasa da görünümlerini iyice azaltmak mümkün. Aşağıda kahverengi lekelerin görünümünü azaltmak için kullanabileceğiniz bazı ürünleri ve doğal yöntemleri bulabilirsiniz.

E Vitamini Yağı: E vitamini antioksidan özelliği sayesinde ciltte duman, hava kirliliği, toz gibi dış etkenlerin oluşturduğu yıpranmaların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Kahverengi lekelerin üzerine düzenli olarak E vitamini yağı sürüldüğünde lekelerin azaldığı görülecektir.

Hint Yağı: Hint yağı cildin yüzeyini pürüzsüzleştirme ve cildin doğal parlaklığına kavuşması için kullanılmaktadır.

Aloe Vera: Aloe vera’nın cilt bakımı için yüzyıllardır kullanıldığı bilinmektedir. Ciltte oluşan kızarıklara ve tahrişe karşı en iyi bitkilerden biri olan aloe vera’yı yüzdeki kahverengi lekeler içinde kullanabilirsiniz.

Limon: Limon suyunda bulunan ağartıcı bileşenler düzenli olarak kahverengi lekeler üzerine sürüldüğünde lekelerin renginin açıldığı görülmektedir.

Beyazlatıcı Kremler: Yukarda bulunan doğal yöntemler dışında kahverengi lekelerin görünümlerini azaltmak için beyazlatıcı kozmetik kremler kullanabilirsiniz. Beyazlatıcı bir krem kullanacaksanız doğal içerikleri olanları tercih edin. Doğal içerikli kremler alerjik sorunlar yaşamanızı engelleyecektir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT