Kategoriler
Soru / Cevap

Yüzümde Beyaz Sivilceler Çıkıyor Nasıl Geçer?

Sizden gelen soru:

Yüzümde beyaz sivilceler çıkıyor bunlar nasıl gider?

Cevap:

Beyaz Sivilceler

Yüzünüzde çıkan sivilceler bir tür sivilce çeşididir.Zaten 3 çeşit sivilce vardır bunlar; beyaz başlılar, siyah başlılar ve iltihaplı sivilcelerdir.Şimdi bu üç sivilce türüne kısaca bakalım ve sonrada sizin yüzünüzdeki sivilcelerin nasıl geçeceğini aktaralım;

Sponsorlu Bağlantılar

Beyaz başlı sivilceler:

Ölü hücreler ve diğer maddeler kıl kesesinde (folikül) birikip yolu tıkadığında oluşur.

Siyah başlı sivilceler:

Oluşumları beyaz başlılar gibidir; fakat bunlarda tıkayıcı içerik cilde doğru çıkıntı yapmıştır. Bu çıkıntıdaki yağ ve diğer ölü hücreler renk değiştirir ve siyahlaşır.

İltihaplı sivilceler:

Tıkanmış kıl kesesinin içinde basınç arttığına ve kese duvarları yıkıldığında oluşurlar. Yağ, ölü hücreler, kıl ve bakteriler cildin alt tabakasına yayılırlar. Gözenek etrafındaki deri kızarık ve iltihaplı bir hal alır. Beyaz kan hücreleri (akyuvarlar) iltihaba müdahale etmek için olay yerine gidince cerahat oluşur.

Sivilcelerin Tedavi Edilmesi

Tedavinin en önemli hedeflerinden biri kist ve nodüllerin iz bırakmasını engellemektir. Bir diğeri, sivilceli kişinin sivilce süresini(bu süre bazen 10 yıldan çok daha uzun olabilir) kısaltmaktır. Üçüncü önemli hedef ise sivilceden kaynaklanan hoş olmayan görüntü nedeniyle bireylerin kendilerini aile ve arkadaş çevresi gibi sosyal ortamlarda izole edilmiş hissedilmelerini engellemek, bu durumun yol açabileceği psikolojik sorunları ortadan kaldırmaktır.

Ergenlik çağında görülen sivilceler genellikle yüzeysel (harici) tedaviye iyi yanıt verirler. Ancak yüzeysel tedavi tek başına yeterli olmazsa yerine ağızdan antibiyotik verilebilir veya her ikisi birden uygulanabilir. Antibiyotik tedavisinde amaç sivilceye neden olan bakterilerin sayısını azaltmak ve bunların neden olduğu iltihabı ortadan kaldırmaktır. Yüzeysel tedaviler ve tekrarlanan antibiyotik tedavisi altışar aylık kürler halinde uygulanabilir ve oldukça uzun zaman alabilir.

Yağ bezleri hormonların kontrolündedir; bu nedenle sivilce genellikle hormonların arttığı ergenlik döneminde ortaya çıkar. Bu hormonlar yağ bezlerini uyararak daha fazla yağ salgılamasına neden olurlar. Bazı genç kızlar ve kadınlarda hormon dengesizliği olabilir. Hem hormon dengesizliğine neden olan faktörleri ortadan kaldırmak hem de sivilce ile birlikte görülebilecek kıllanma ve benzeri diğer şikayetleri ortadan kaldırmak için bu bayan hastalara hormon tedavisi uygulamak gerekebilir, buna hekim karar verecektir.

Şiddetli sivilcelerin tedavisinde sentetik bir A vitamini türevi olan “izotretinoin” uygulanabilir. Bu tedaviler mutlaka dermatolog kontrolünde uygulanmalıdır.

Yüzdeki Sivilceler Nasıl Geçer?

Bildiğiniz gibi sivilceler bir çok kişinin sorunu ve ayrıca kalıcı izlere de yol açabiliyor. İlaç kullanmak istemiyorsanız size sivilce oluşumunu azaltacak yöntemler anlatacağız.

  • Hafif bir temizleyici ile yüzünüzü günde iki kez yıkayın.
  • Yüzünüze mümkün olduğunca az dokunun. Ayrıca yüzünüze dokunurken ellerinizin temiz olmasına dikkat edin.
  • Sivilceleri sıkmaktan kaçının. Ellerinizdeki bakteriler ve  steril olmayan aletler yüzünüzde kalıcı izler bırakabilir.
  • Haftada bir yada iki kez yüzünüze buhar uygulamak gözenekleri açmaya yardımcı olur. Bir kapta su kaynatın ve ocaktan alın. Üzerine bir havlu tutun. Havluyu yüzünüzde bekletin. Sonra soğuk su ile yüzünüzü yıkayın.
  • Yüzünüze doğrudan papatya, ardıç, kandil çiçeği, lavanta ve nane gibi esansiyel yağları uygulayın. Bu yağlar karıştırılır. Toplamda 2 kaşık kadar yeterlidir.  Soya veya badem yağı ile de cildinizi nemlendirebilirsiniz.
  • Bitkisel karışımları araştırın ve belli aralıklarla cildinize uygulayın.
  • Taze sebze ve meyveler, kepekli tahıllar gibi lifli yiyecekler tüketerek vücudunuzu ve cildinizi sağlıklı tutun. Abur cuburlar, kafeinli ve tuzlu gıdalardan uzak durun.
  • Sivilcelerinizi arttıran yiyecekleri belirleyin ve diyetinize bu şekilde yön verin.
  • Güneşe maruz kaldığınız süreyi kısaltın ve stresten mümkün olduğunca uzak durun.

Sivilce probleminden kurtulamıyorsanız mutlaka bir cildiye uzmanına görünmelisiniz.

Suna Dumankaya Sivilce İzini Geçiren Maske

Güzellik uzmanı Suna Dumankaya yüzdeki geçmeyen sivilce izleri ve sivilce lekeleri için kolay ve ev yapımı basit bir maske tarifi veriyor.

Sivilce izleri için maske yapmak için gerekli malzemeler: Bir yumurtanın akı, bir çay kaşığı limon suyu ve bir çay kaşığı balı, iki yemek kaşığı pastane mayası

Maske Yapılışı:

Bir yumurtanın akı, bir çay kaşığı limon suyu ve bir çay kaşığı balı, iki yemek kaşığı pastane mayasıyla karıştırarak cildinize sürün. 20 dakika cildinizde beklettikten sonra yüzünüzü ılık su ile yıkayın.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT