16 yaşındayım ve çabuk sinirleniyorum, neden?

Soru CevapKategori: Sağlık16 yaşındayım ve çabuk sinirleniyorum, neden?
Yasemin sordu 7 yıl önce

Merhaba ben 16 yaşındayım hemen her şeye çabuk sinirleniyorum mesela erkek arkadaşım en ufak bir şey yapsa hemen sinirleniyorum kızıyorum büyütüyorum bunun nedeni ne olabilir kendime hakim olamıyorum

Sponsorlu Bağlantılar
1 Cevap
313 Staff cevapladı 7 yıl önce

Çabuk sinirlenme nedenleri
 
Fevri olan insanlar daha çabuk sinirlenirler. Stres hormonuna daha çabuk cevap veren kişilerin reseptörleri daha hassastır. Yine aynı şekilde tiroit hormonu yüksek olan kişilerde çabuk sinirlenme görülür. Bununla beraber fazla sorumluluk alan kişiler ve aşırı baskı altında olan kişilerde çabuk sinirlenir. Yine aynı şekilde mükemmeliyetçi, rekabetçi, titiz ve ayrıntılara önem veren kişilerde çabuk sinirlenir. Küçük yaşlarda görülen sinirlenme durumlarında ise kötü rol modellerin de etkisi vardır. 
 
Ani sinirlenme durumunun psikiyatrik nedenler arasında depresyonda olan kişilerde strese karşı gelişen aşırı duyarlılık ya da tepkisizlik yer alır. Aşırı gergin ve tepki durumunda kişide kronik depresyon durumu düşünülmelidir. Bunun yanında duygu durum bozukluklarında, manik kaymalarda da ani sinirlenme etkisi görülebilir. Alkol ve uyuşturucu bağımlılarında bunu kullanırken ya da bunlardan yoksun kaldıkları dönemlerde sinirlilik oluşabilir. Kişilik bozukluklarında ise sinirlilik haliyle birlikte zarar verme etkisi hakimdir. Bu kişinin kendisine ya da karşısındaki kişiye zarar verme şeklinde yaşanır.
 
Sinirlilik haliniden kurtulma
 
Nefsin terbiye edilmesi sinirliliği azaltan en önemli etkendir. İnsanların ben merkezli bakış açıları, kendilerine yönelik eleştirilere aşırı reaksiyon vermelerine neden olur. Kendisine haksızlık yapıldığını düşünen, etrafından saygı görmediğini, sözünün dinlenmediğini düşünen kişiler en küçük sorunda bile sinirlenerek, saldırgan bir tutum içine girerler. Bu kişilerin egoist bir yapıya sahip olduğu görülür. Bu yüzden kişilerin tepkileri konusunda farkındalık yaratması çözüme yardımcı olur. Sorumlulukları strese sebep olmadan yerine getirmeye çalışmak gerekir. Kişiler elinde olmadan aşırı tepkiler veriyorsa, bunu tüm gayretine rağmen düzeltemiyorsa psikiyatrik tedavi alınması gerekir. Bunun ilaçlarla dengelenerek tedavi edilmesi gerekir.

Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

20 + 12 =

RenkliNOT