Allah kaldıramayacağı bir taşı yaratabilir mi?

Soru CevapKategori: DinAllah kaldıramayacağı bir taşı yaratabilir mi?
Jox sordu 7 yıl önce

Allah kaldıramayacağı bir taşı yaratabilir mi ? Eğer yaratırsa her şeyi yapabilme sıfatına uymuyor,eğer yaratamazsa her şeyi yaratabilme sıfatına uymuyor.Cevaplarsanız sevinirim.

Sponsorlu Bağlantılar
1 Cevap
313 Staff cevapladı 7 yıl önce

Bu soru genellikle Allah’a inanmayanların öne sürdükleri bir sorudur. Allah’ın her şeyi yaratması ve Allah’ın her şeye gücünün yetmesi sıfatlarına tezat oluşturan bir sorudur. 
 
Allah’ın madem her şeyi yaratabilmesi mümkün, o zaman kendinin de kaldıramayacağı bir taş yaratsın. Eğer bu soruya evet cevabı verilirse o zaman da Allah ‘ın madem her şeye gücü yetiyor neden bu taşı kaldıramıyor denilecektir. Bu durumda o zaman Allah yoktur sonucu ortaya çıkar. Peki cevap nedir? 
 
Allah’ın her şeye gücü yeter, sonsuz güç sahibi Allah’tır ve dilediğini de yaratır. Peki kaldıramayacağı bir taş yaratması söz konusu mu? Cevabı tabiki hayırdır. Bunun nedeni ise taş dediğimiz varlığın yani nesnenin bu durumda aciz olmasıdır. Yani sonsuz güç sahibi Allah olduğu için ve Allah’tan başka güçlü olmadığı için Allah’ın kaldıramayacağı taşın olması da mümkün değildir. Bu Allah’ın acizliği değil taşın acizliğidir. 
 
Allah’ın kaldıramayacağı bir taşın yaratılabilmesi için haşa Allah’tan başka ve Allah’tan daha güçlü bir tanrı olması gerekir ki, o zaman diğer tanrı Allah’ın kaldıramayacağı bir taş yaratabilir. Ancak Allah tektir ve hiçbir ortağı yoktur. Dolayısı ile maddenin acizliğinden dolayı böyle bir durum söz konusu olamaz. Allah dilediği büyüklükte taş yaratır ancak onu yinede kaldırır. Çünkü sonsuz güç sahibi Allah’tır ve taş sonsuz güç sahibi değildir. 
 
Aslında sorunun kendisi iki zıt şeyi aynı anda içeriyor. bunlar nedir;
 
1. Allah,yani herşeye gücü yeten bir zat, kendisinden güçlü hiçbirşey bulunmayan bir zattır. Allah’tan güçlü bir şey olması mümkün değildir.
2. Allah’tan güçlü bir taş olabilir.
 
Yani soru kökünde çelişkili. İki zıt şeyi aynı anda olabileceğini var sayıyor. Biz bu soruya evet ya da hayır şeklinde cevap verirsek bu iki zıt durumun aynı anda olabileceğini kabul etmiş oluyoruz. Bu yüzden bu çelişkili soru aslında tuzak olarak sorulmuştur ve iki soruya aynı anda cevap vermek mantık çerçevesi dışına çıkmak demektir. 
 
Bu konuya örnek vermek gerekirse;
 
Diyelim ki bize biri şöyle bir soru sordu: Sen şu beyaz duvarı, rengi beyaz kalacak şekilde siyaha boyayabilir misin? Yani soruyu soran kişi duvarın aynı anda hem siyah hem beyaz olabileceğini kabul ediyor. Halbuki bir şeyin tek bir rengi vardır. Şimdi biz bu adama “evet boyayabilirim” desek biz de iki zıt şeyin aynı anda olabileceğini kabul etmiş oluruz. ” hayır boyamam” desek de doğru bir cevap değildir. Çünkü, biz böyle bir şeyin olabileceğini ama buna bizim gücümüz yetmiyeceğini ima etmiş oluyoruz. Yani her iki cevapta da iki zıttın aynı anda olabileceğini kabul ediyoruz.
 
 

Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

15 + 4 =

RenkliNOT