Ankara nesi ile ünlüdür?

Soru CevapKategori: Genel KültürAnkara nesi ile ünlüdür?
Anonymous sordu 8 yıl önce
1 Cevap
313 Staff cevapladı 8 yıl önce

Ankara Türkiye’nin başkentidir ve şehrin kendine has kültürel özellikler, doğal güzellikleri ve tarihi dokusu bulunmaktadır.

Aşağıda Ankara şehrinin ülnü şeyleri başlıklar altında verilmeye çalışılmıştır.

 

Ankara Tarihi Yerleri

 Ankara Kalesi, Kalecik Kalesi, Akköprü, Suluhan, Çengel Han, Zağfiran (Safran) Hanı, Eski Hamam, Karacabey Hamamı, Roma Hamamı, Güvenlik Anıtı, Mimar Sinan Anıtı, Mithat Paşa Anıtı, Ulus Cumhuriyet Anıtı, Zafer Anıtı, Ankara Kale İçi Evleri, Beypazarı Evleri, Ağaç Ayak Camii, Ahi Elvan Camii, Ahi Yakup Camii, Kocatepe Camii.

Anıtkabir: Ankara’nın simgesi, Ankara denince akla ilk gelen görüntüdür Anıtkabir. Atatürk’ün kabri olan Anıtkabir’in yapımıza 1944 yılında başlanmış ve 9 yılda tamamlanmıştır. Anıt mezar yılın her günü ziyarete açıktır.

Atatürk Orman Çiftliği: Ankara’nın diğer bir simgesi olan Atatürk Orman Çiftliği 1925 yılında Atatürk’ün talimatıyla kurulmuştur. Ankara’nın en önemli ormanlık alanlarından biri olan çiftlik Ankara’da mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden.

Ankara Kalesi: Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen Ankara Kalesi şehre hakim bir konumda yer alır. 110 metre yüksekliğindeki kale her yıl pek çok festivale ev sahipliği yapar ve Ankara’nın en çok ziyaret edilen yerlerindendir.

Ankara Mutfağı

Eski Ankara evlerinde aşhane veya ayşene de denilen mutfak, evin en büyük kısmını meydana getirirdi. Mutfakta çork denilen bir ocak ve tandırın yanı sıra, iki katlı, müsandere denilen bir kiler bulunurdu. Mutfağın bir köşesine yakmak üzere odun istif edilirdi. Yemek genellikle mutfakta yere serilen sofralarda yenirdi. Mutfak eşyaları da yöreye has isimlerle adlandırılırdı. Örneğin fıçıya bodu, sofra bezine boğ, bıçağa eğri, oklavaya oklağaç, rafa terek, tepsiye tıngır denirdi.

Günümüzde çağdaş mutfaklar ve adlar yaygınlaşmakla birlikte, eski Ankara mutfağına has birçok yemek ve tatlı hâlâ yaşatılmaktadır. 2008’de yapılan bir araştırmaya göre, 93 çeşit yöresel yemek, tatlı ve içecekleri ile Ankara ili, Gaziantep ve Elâzığ’dan sonra üçüncü en zengin mutfağa sahiptir. Bunların arasında,dutmaç ve miyane gibi çorbalar; Ankara tavası, alabörtme, calla, ilişkik, sızgıç, siyel, siyer, bici, pıtpıt pilavı, mucirim köftesi, tohma, şirden dolması, papaç, yalkı, carcıran, göter, kaile, topaç, cızlama, öllüğün körü gibi yemek ve hamur işleri; karga beyni, köyter, omaç, perçem, tiltil helvası, zerdali boranası ve Beypazarıyöresine ait 80 katlı baklava gibi tatlılar ile bazlamacın, gizleme, çerpit, kartalaç, kömbe, kete, saçkıran, şerit ve yarımca gibi ekmekler sayılabilir.

Ankara Müzikleri, Dansları ve Şenlikleri

Müzik

Ankara yöresinin geleneksel halk müziğinin başlıca telli çalgısı bağlama, başlıca nefesli çalgıları çeşitli düdük ve kaval tipleri, başlıca vurmalı çalgıları da davul ve defdir.

Sosyal ortama bağlı olarak çeşitli halk müziği gelenekleri vardır; Divan sazı adı verilen yaylı bir sazla çalınır, başka çalgı olmaz. “Efe başı” denen yaşlı ve iyi saz çalan kişi ortaya oturur, daha az tecrübeli olanlar onun etrafında bir halka oluştururlar. Efe başı grubu idare eder, onu ardından herkes sırayla çalardı. Divanların özelliği tasavuffi bir hava içinde çalınır, terbiye edici, ibret verici türküler söylenir, oyunlar oynanırdı. Bunun ardından Kırat, Muhabbet havaları, Zil Havaları, Oyun Havaları ve Bozlak ve Ağıtlar gelirdi. Divanların sonunda bir Cezayir havası olurdu. Bunlardan Kırat, kahraman bir atın hikâyesini işleyen türkülerdir. Bozlaklar içli ve ince duygulu şarkılardır. Aşk, ölüm, isyan, üzüntü gibi duygular, doğaçlama olarak, vezinsiz söylenir. Ağıtlar ise üzüntülü ve acılı konuları işler. Topluluğun cinsine göre Muhabbet veya Oturaklar da olurdu. Muhabbet, yaşlı kimselerin oluşturduğu içkili topluluklarda çalınırdı. Saz parçaları rasında topluğun en yaşlısı konuşur, geçmiş öyküler ve fıkralar anlatır. Oturaklar, daha çok delikanlılar ve bekâr erkekler tarafından yapılır. Para ile tutulan kadınlar içki ve meze servisi yapar, oyun havaları başlayınca kadınlar ortaya çıkıp oynarlar.

Ankara Dansları

Ankara halk oyunları zeybekler ve düz oyunlar olmak üzere iki bölümde incelenir:

Zeybekler, yiğitlik ve mertlik teması üzerine kurulu oyunlardır. Sazla oynanır ve ağır bir melodisi vardır. En az iki kişi tarafından oynanır. Zeybek oyunlarında dikkat edilecek husus, oyunun vermiş olduğu karakteristik hava ve melodiye göre jest ve figürleri ayarlamaktır. Yani duruş, kasılış ve poz zeybek oyununun gösterişini ortaya koyar. Zeybek oyunlarının başlıcaları, Ankara zeybeği, mendil zeybeği, Karaşar zeybeği, Seymen zeybeği, Seymen alayıve Yağcıoğlu zeybeğidir.

Oyun havaları eşliğinde oynanan Ankara düz oyunlarının ahengi farklı, ritmi yumuşaktır. Sazın sesi bazen hareketli, bazen duygulu, bazen de coşkuludur. Düz oyunların figürleri ayak oyunlarıyla süslenmiştir ve birbirine çok benzer. Hepsi saz eşliğinde ve grup halinde oynanır. Bu oyunların en meşhurları, misket,fidayda (hüdayda), mor koyun, yandım şeker, name gelin, sabahî, yıldız, çarşamba ve Arap oyunudur.

Ankara Şenlikleri

İle bağlı turistik kasabalarından, her yıl Beypazarı Festivali’ne ev sahipliği yapan Beypazarı.

İlde geleneksel hale getirilen birçok şenlik vardır. Bunlar içinde en önemlisi kısaca Beypazarı Festivali olarak bilinenUluslararası Tarihi Evler, El Sanatları, Havuç ve Güveç Festivali’dir. Bu şenliğe Türkiye’den ve dünyadan birkaç kent katılır. Şenlik her yıl ekim ayında gerçekleştirilir.

İldeki bir başka şenlik, Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen Kültür ve Su Festivali’dir. Geleneksel hale getirilen bu şenlik, her yılağustos ayında gerçekleştirilir.

Başka bir şenlikte Çubuk ilçesindeki Turşu ve Kültür Festivalidir.

Diğer Meşhurlar ; Ankara Keçisi, Ankara Kedisi, Ankara tavşanı

Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

9 + 15 =

RenkliNOT