Aşırı öksürüğün sebep olduğu boğaz ağrısını giderecek öneriler nelerdir?

Soru CevapKategori: SağlıkAşırı öksürüğün sebep olduğu boğaz ağrısını giderecek öneriler nelerdir?
lora sordu 7 yıl önce

iyi günler,benim 16 yaşında SSPE hastası bir yeğenim var.Hastalığının ve yatalak olmanın sonucu olarak,çok aşırı derecede balgam üretiyor ve bunun sonucu olarak sürekli çok şiddetli öksürüyor.Ben öksürüğü tedavi edici birşey değil,tedavi edilemiyor,ben sizden öksürüğün sebep olduğu boğaz ağrısını giderecek öneriler istiyorum,doğal yollardan yada tıbbi ilaç,bu boğaz ağrılarını rahatlatacak birşeyler önerirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler..

Sponsorlu Bağlantılar
1 Cevap
313 Staff cevapladı 7 yıl önce

Öncelikle çok geçmiş olsun. Çocuğunuz zaten hasta olduğu için bizim burdan ilaç önermemiz söz konusu olamaz. Ancak doğal bir kaç öneri sunabiliriz. Bu önerileri de doktorunuza danışmadan uygulamamanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu önerilerde yer alan bitkiseller yan etki oluşturabilir. 
 
Boğaz ağrısına iyi gelen öneriler
 
– Sıvı tüketimini artırmak gerekir.
– Tüketilen içeceğin çok sıcak ya da çok soğuk olması zararlıdır, ılık içilmelidir. Yutulması kolay olan yiyecekler; püre, pilav, makarna, lapa gibi besinler yenilmelidir.
– Gece uyunulan ortamın çok kuru bir havaya sahip olmaması gerekir. Kalorifer peteğinin üzerine havlu konularak ya da sobanın üzerinde bir çaydanlık kaynatılarak odayı nemlendirmek mümkündür.
– Adaçayı, zencefil çayı, nane çayı gibi bitki çayları boğaz ağrısını hafifletir ve kuruyan boğazı yumuşatır.
– Acı biber, elma sirkesi, tuzlu su gargarası, adaçayı gibi doğal yöntemler genellikle 1-2 saate boğazı yumuşatır ve ağrıyı hafifletir.
 
Boğaz ağrısına iyi gelen doğal öneriler
 
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada’nın boğaz ağrısı ve boğaz iltihabı gibi sorunlar için şu önerileri veriyor.
 
Ihlamur
Şüphesiz ıhlamur, grip denilince aklımıza ilk gelen bitkilerden biridir. Yapılan çalışmalar ıhlamurun içerisindeki bileşenlerden bazılarının (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterdiğini kanıtlarken, bazı bileşenlerin (müsilaj) ise boğazı yumuşatarak soğuk algınlığı şikayetlerini hafiflettiğini ortaya koyuyor.
 
Adaçayı

Soğuk kış günlerinde en çok şikayet edilen hastalıkların başında ağız ve boğaz iltihapları geliyor. Adaçayı yaprakları, içeriğindeki uçucu bileşenler sayesinde ağız ve boğaz iltihaplarını (farenjit, jinjivit gibi) gidermeye yardımcı oluyor. Kaynatmadan, çay şeklinde hazırlanan adaçayının gargara olarak kullanılması bu hastalıklarından korunmayı kolaylaştırıyor.
 
Karanfil

Genelde her mutfakta bulunan karanfil, ağız ve boğaz mukozası yangılarına karşı mucizevi etkisiyle biliniyor. İçeriğinde bulunan uçucu özellikteki öjenol sayesinde bu yangıları önleyen karanfil, bakteri ve virüslerin yol açtığı ağız, boğaz enfeksiyonlarında da antiseptik ve ağrı hafifletici olarak kullanılıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar karanfilin uçucu yağının, kullanılan antibiyotiklerin etkisini artırdığını gösteriyor. Karanfilin özellikle öjenol taşıyan Seylan tarçını kabuğuyla beraber çay olarak tüketilmesi ya da yoğun derişimli çayının (%5-10) gargara olarak uygulanması öneriliyor.
 
Karabiber

Top ve toz formlarındaki karabiber meyveleri ile hazırlanan çay, gargara şeklinde tüketildiğinde boğaz enfeksiyonlarını önlemeye ve hafifletmeye yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalar, karabiberin bağışıklık sistemini düzenleyici, yangıyı ve spazmları giderici etkilerini ortaya koyuyor.
 
Zencefil

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’nun “genel olarak güvenilir” grubunda yer alan zencefil, sayısız faydaları nedeniyle birçok ülkede değişik amaçlarla kullanılıyor. Yıllarca soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı etkili kabul edilen bu bitki, sindirim sistemi rahatsızlıkları için de oldukça yararlı.
 
Ekinezya

Üst solunum yolu hastalıklarına karşı etkili bir diğer bitki ise ekinezya. Yapılan klinik çalışmalar bu bitkinin bağışıklık sistemini desteklediğini ve vücudu soğuk algınlığına karşı koruduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre içinde ekinezya bulunan ürünlerin, soğuk algınlığına yol açan virüsleri öldürücü etkisi bulunuyor. Ekinezya aynı zamanda virüslerin yol açtığı iltihap etkenlerinin (sitokinler) miktarını kontrol ederek, boğaz ve akciğerlerde oluşabilecek hasarı da engelliyor.
 
 

Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

15 + 6 =

RenkliNOT