Atık akümülatörlerin geri dönüşümü?

Soru CevapKategori: EğitimAtık akümülatörlerin geri dönüşümü?
Anonymous sordu 9 yıl önce

Atık akümülatörlerin geri dönüşümü ?

1 Cevap
313 Staff cevapladı 9 yıl önce

Akümülatör bir tür doğru akım kaynağıdır. Kısaca akü de denilmektedir. Elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürür ve depolar, gerektiğinde ise bu enerjiyi tekrar elektrik enerjisine çevirir. Yaygın olarak üretilen akü türleri arasında gümüş çinkolu aküler, nikel kadmiyumlu aküler ve kurşun akülerdir.

Genellikle araçlarda kullanılan kurşun-asit akülerin bertarafı uygulanacak metoda göre sorun oluşturabilir. Düzenli depolama ile bertaraf, toksik atıkların yer altı suyuna karışma riskini doğurur. Yakma ile bertaraf edildiğinde ise oluşabilecek tehlike, toksik hava emisyonudur. En güvenli bertaraf şekli, geri dönüşümdür. Akülerin geri dönüşümü, sadece enerji tasarrufu ve doğal kaynakların korunması hususunda değil insan ve çevre sağlığı riskini de azaltması yönünden önemli bir prosestir.

Pil ve akümülatörler, yedek elektrik enerjisi depoları olarak günlük hayatımızda önemli yer tutarlar. Taşınabilir elektronik aletlerin kullanımı hızlı bir şekilde arttığı için, hem günümüzde hem de gelecekte rezerv enerjinin depolanması en önemli konulardan biri olmaya devam edecektir. Kullandığımız bir çok pil civa, kurşun, nikel, kadmiyum ve lityum gibi ağır metaller içerir. Akümülatörler ise kurşun, zehirli asitler ve kimyasallar içerirler. Bu enerji kaynaklarının çöpe atılması toprağımızın ve suyumuzun kirlenmesine neden olur. Çevremizi bu zararlı maddelerden korumak için, pil ve akülerin doğaya saygılı bir şekilde geri dönüştürülmesi ya da bertaraf edilmesi gerekir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen GCL, aynı zamanda TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği) ve AKÜDER (Akümülatör ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği) üyesi olarak, Atık Pil ve Akümülatörlerin toplama ve geçici depolamasını sağlamaktadır. GCL, topladığı pil ve akümülatörleri grup ve cinslerine göre ayırıp güvenli bir şekilde depoladıktan sonra, ilgili geri dönüşüm veya bertaraf tesislerine göndermektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

12 + 16 =

RenkliNOT