Çok çabuk sinirleniyorum, nasıl kendimi düzeltebilirim?

Soru CevapKategori: SağlıkÇok çabuk sinirleniyorum, nasıl kendimi düzeltebilirim?
semih sordu 8 yıl önce

Bir gunum bir gunumu tutmuyor. Bazen cok sakin olabiliyorum bu halimden memnunum ama baska birgun gun aksamina kadar agresif dolaniyorum. Herseye cok cabuk sinirlenebiliyorum. Asil sorun cevremdekilere anne babama bazen tepkiler veriyorum. Yeri geliyor kiriyor yeri geliyor uzuyorum. Aradan kisa bir sure gectiginde ise kendi kendime ya neden oyle dedim ki diyorum. Annem gayet sakin iyi birisi babam da benim gibi birebir tutuyor genelde agresif espri yapilan ortamdan kacar gulmez surati genelde asiktir. 3 gunu agresif 1 gunu normal gecer. Bugune kadar guldugunu gormedim. Yas 21. Benim sorunumun babamdan bana geldigini goruyorum .Gercekten hos birsey degil bunun farkindayim .Kendimi duzeltmek istiyorum neler yapmam lazim .Yakin arkadaslarimi bile kirabiliyorum gereksiz yere. Istemeden bazen agzimdan kotu soz soyluyorum .

Sponsorlu Bağlantılar
1 Cevap
313 Staff cevapladı 8 yıl önce

Ani Sinirlenme nedir?

Ani sinirlenme, insanları ani bir şekilde etkileyen, sebepsiz yere oluşan bir durumdur. Kan beynime sıçradı gibi sözlerle ifade edilen sinirlenme halinde vücutta fazla miktarda adrenalin salgılanır. Bu kişinin stres halini anlatır. Vücutta çok kısa bir sürede nabız artar, vücut ısısında artış, kan dolaşımında hızlanma, gözde pupillarda genişleme, kan şekerinde artış gibi etkiler oluşur. Adrenalin artışı vücudu tehlikelere karşı hazır duruma getirir. Sinirlenme halinde yani vücuttaki stres arttığında vücutta kısa ve uzun süren değişimler olur. Bu nedenle ani sinirlenen kişilerde kalp hastalıkları, ülser, gastrit gibi sindirim sorunları, hipertansiyon rahatsızlığı riski artmaktadır. Kişile5r bu tepkiyi vererek kendilerine zarar vermektedir.

Ani sinirlenme sebepleri nelerdir?

Kişilerin yapısı ani sinirlenmenin en önemli sebepleri arasındadır. Fevri olan kişilerde ani sinirlenme durumuna daha fazla rastlanır. Bu yapıdaki kişiler stres hormonuna daha çabuk yanıt verir. Bunların reseptörleri daha hassas olur. Tiroit hormonu yüksek olan kişilerde ani sinirlenme etkisi daha fazla olur. Yoğun sorumluluk alanlarda, aşırı yük altında olan kişilerde stres hormonu daha fazla salgılanır. Bu kontrol mekanizmalarını bozucu etki yapar. Ayrıca mükemmeliyetçi, rekabetçi, titiz ve ayrıntılara önem veren kişilerde sinirlilik daha yaygın görülür. Egoist olan kişilerde engelleme durumunda bu tepkiyi daha rahat verirler. Çocuklarda görülen ani sinirlenme durumunda ise bu sebeplerin dışında kötü rol modelleri de etkili olmaktadır.

Ani sinirlenme durumunun psikiyatrik nedenler arasında depresyonda olan kişilerde strese karşı gelişen aşırı duyarlılık ya da tepkisizlik yer alır. Aşırı gergin ve tepki durumunda kişide kronik depresyon durumu düşünülmelidir. Bunun yanında duygu durum bozukluklarında, manik kaymalarda da ani sinirlenme etkisi görülebilir. Alkol ve uyuşturucu bağımlılarında bunu kullanırken ya da bunlardan yoksun kaldıkları dönemlerde sinirlilik oluşabilir. Kişilik bozukluklarında ise sinirlilik haliyle birlikte zarar verme etkisi hakimdir. Bu kişinin kendisine ya da karşısındaki kişiye zarar verme şeklinde yaşanır.

Sinirlilik nasıl azaltılabilir?

Nefsin terbiye edilmesi sinirliliği azaltan en önemli etkendir. İnsanların ben merkezli bakış açıları, kendilerine yönelik eleştirilere aşırı reaksiyon vermelerine neden olur. Kendisine haksızlık yapıldığını düşünen, etrafından saygı görmediğini, sözünün dinlenmediğini düşünen kişiler en küçük sorunda bile sinirlenerek, saldırgan bir tutum içine girerler. Bu kişilerin egoist bir yapıya sahip olduğu görülür. Bu yüzden kişilerin tepkileri konusunda farkındalık yaratması çözüme yardımcı olur. Sorumlulukları strese sebep olmadan yerine getirmeye çalışmak gerekir. Kişiler elinde olmadan aşırı tepkiler veriyorsa, bunu tüm gayretine rağmen düzeltemiyorsa psikiyatrik tedavi alınması gerekir. Bunun ilaçlarla dengelenerek tedavi edilmesi gerekir.

Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

9 + 1 =

RenkliNOT