Çok çabuk sinirleniyorum ve kendime zarar veriyorum. Sizce ne yapmalıyım?

Soru CevapKategori: SağlıkÇok çabuk sinirleniyorum ve kendime zarar veriyorum. Sizce ne yapmalıyım?
Yaz Sezgin sordu 8 yıl önce

Çok çabuk sinirleniyorum ama etrafıma değil daha çok kendime zarar veriyorum. Bi keresinde bu okulda olmuştu. Arkadaşım sadece kalemliğimi düşürmüştü ve ben çok sinirlenmiştim. Saçlarımı çekiyordum. Biraz daha çeksem hepsi kopacaktı sanki ama acıyı hissetmiyordum. Ve acayip olan şu ki: Lavaboya gitmiştim yüzümü yıkayıp kendime geldiğimde o kadar enerjik hissediyordum ki. Sani büyük bir iğilik yapmışım gibi mutluydum da. Ve son bi olay daha anlatıcağım. Annem bana kızdıgında olmuştu. Tırnaklarımı avuç içlerime geçirmiştim ama bu sefer acıyı hissediyordum ve beni öyke bir rahatlattı ki. Ellerimin kanamasına az kaldığında bırakmıştım. 12 yaşındayım. Sizce ergenlik döneminden mi yoksa başka birşey mi?

Sponsorlu Bağlantılar
1 Cevap
313 Staff cevapladı 8 yıl önce

İnsanların neden kendilerine zarar vermek istedikleri merak edilen bir konudur. Kişi neden kendisine zarar verir ve acı çektirir ki? Burada kişinin kendisini bir şeylerin karşılığı olarak cezalandırdığını düşünmeliyiz. Kendisine zarar vermek isteyen kişiler intihar ve ölüm boyutunda değilde yalnızca yaralanma ve psikolojikmen düşüncelere bürünürler. Sınıflandırmasında ikiye ayrılırlar Bunlar direkt ve in-direkt. Direkt olanlar kişinin kendi kendine direkt olarak verdiği zararlardır. İn-direkt olanlar ise dolaylı yollardan kişinin kendisine zarar vermesidir. Dolaylı yollara örnek verecek olursak bunlar; Yüksek oranda alkol kullanmak, haddinden fazla sigara içmek, trafikte çılgınlar gibi araç kullanarak hem kendisinin hem başkasının hayatını tehlikeye atmak, büyük riskler almak gibi.

Kişi kendine nasıl zarar verir?

Direkt kendine zarar verme davranışları; Bilekleri kesme, kendini ısırmak, kafasını sert cisimlere duvara vurmak, kendisine yumruk atmak  gibi davranışlar vardır. Bunlar zaten normal insanlarda da bazı öfkelenme ve sinirlenme durumlarında bir anda gerçekleşen olaylardır ve genelde tekrarlayıcı değildirler. Bunların dışında psikotik yani daha ileri safhalardaki kendini yaralama vak’alarıdır. Bunlar çok ciddi yaralanmalardır, organ kesmek, göze zarar vermek gibi. Kompulsif davranışlar ise saç yolma, tırnak yeme gibi ortaya çıkabiliyor.

Kendine zarar verme duyusunun büyük bir kısmını oluştan ise dürtüsel kendine zarar verme davranışlarıdır.

Dürtüsel kendine zarar verme davranışı daha ağırlıklı olarak görülür. Kişi kendini kesme, yakma, eylem yapma gibi kendini gösterebilir. Bu tür durumlarda yada bu kadar ilerlemeden muhakkak psikolojik destek alınmalıdır.

Kendine zarar verme duygusunun tedavi edilmesi

Tedavi konusunda şunu bilmeniz gerekiyor. Kendine zarar verme duygusuna sebep olan şeylerin ayrıntılı analizlerinin yapılması gerekiyor ve bunların mümkün olduğu kadar kişinin hayatından izole edilmesi gerekiyor.  Altta yatan bir travma ise buna yönelik bir psikoterapi ile ilaç tedavisi de kullanılabilir sıkıntıyı azaltmaktadır. Eğer altta yapan bir depresyondan kaynaklanıyorsa da bu depresyonun tedavisi yapılması gerekir.

Psikoterapi tek başına güçlü bir tedavi yöntemidir fakat tek başına yeterli olmayabilir. Toplumumuzda bilindiği üzere psikoloğa gitmek çok ihmal ediliyor. İyi bir psikoterapik ilişki kurulduğunda, altta yatan nedenlere inildiğinde çok daha sağlıklı bir tedavi yapılması mümkündür.

Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

7 + 3 =

RenkliNOT