Çok gezen bilir neden?

Soru CevapKategori: EdebiyatÇok gezen bilir neden?
Anonymous sordu 9 yıl önce
dasgdsasa replied 8 yıl ago

bilmem 🙂

1 Cevap
313 Staff cevapladı 9 yıl önce

çok okuyan mı yoksa çok gezen mi bilir sorusu genellikle münazaralara konu olmuştur. kişiye göre değişebilecek bir sonuçtur ancak yine de çok gezenin daha çok bildiği kanısı daha ağır basmaktadır. Peki neden? işte bu sorunuza cevap bulabileceğiniz bir “çok gezen bilir” münazara örneği;

Çok Gezen Bilir Tezi Savunması örneği

Rakip arkadaşlarımızdan biri “Allah’ın ilk sözü  oku’dur, Allah bizden okumamızı istiyor.” dedi ve salondan büyük alkış aldı.  Sıra bana geldiğinde; “Allah’ın ilk sözü okudur. Doğru. Allah  Kur’an-ı Kerim’i okuyun diye emretmiş.  Şimdi soruyorum size: İçinizden hanginiz Kur’an-ı Kerim’i okumasını biliyor? ”  deyiverdim çocuk aklımla. Konuklardan büyük alkış aldım. Bu alkış bana cesaret verdi.  Yine rakiplerimizin  “Cahillerden her kötülük  gelebileceği” sözlerine de; ( O günlerde gazetede okuduğum, hocalarının arabasını yakan, üniversite kapılarında olay çıkaran  öğrencileri hatırlatıp)  “Bunları yapan okumuşlar mı, yoksa cahiller mi?”  deyiverdim. Sanki içimden bir ses beni yönlendiriyordu. Ve arkasından   Macellan’ın,   dünyanın yuvarlak olduğunu okuyarak değil gezerek ispatladığını söyledim.  Birçok icadın okuyarak değil;  gezip görerek, araştırma, inceleme yaparak, gözlem yaparak gerçekleştirildiğini söyledim. Arşimet’in suyun kaldırma kuvvetini, Edison’un elektrik ampulünü, Cristof Colomp’un Amerika Kıtasını okuyarak bulmadığını söyledim.   Konuşmama biraz ara verdiğimde veya cümleler arasında  alkışlar geliyordu.  Bu alkışlar büyüyor büyüyor, sanki bir hamamda yankılanıyordu.
Alkışlardan, konuşmamın gayet iyi gittiğini anladım. Uzay, Güneş, Yıldızlar ve Ay hakkında bilgilerin okuyarak değil, gezerek  elde edildiğini, yeryüzü haritalarının gezerek ve görerek çizildiğini söyledim.  Şu anda hatırlayamadığım başka şeyler de söyledim. Bu arada heyecanı falan unutmuştum.
Konuşmama devam edecekken,  konuşma süremim  bitmesi nedeniyle, jüri başkanının süremin bittiğini bana  işaret edeceğini anlar anlamaz da, “Daha söyleyeceklerim bitmedi ama sürem bitti”  dedim.  Zamanı iyi kullanabilmek de puan getiriyordu çünkü. Bana ayrılan sürede konuşmamı bitiremez, konuşmam yarıda kalırsa, puan kaybedecektim. Konuklara saygılar sunup grubuma döndüm. Alkışlar bir müddet daha devam etti. Galiba konuşmam beğenilmişti.
Jüri üyelerinin değerlendirme aşaması bana yıl kadar uzun geldi. Son konuşmamı yaptıktan sonra, biraz umutlanmıştım. Belki de münazarayı biz kazanacaktık.  Şükrü Bey sonucu jüriden aldı ve mikrofona geldi. Münazaranın galibini açıkladı. Aman Allah’ım!  Münazarayı bizim grup kazanmıştı. Dünyalar bizim olmuştu.  Ayrıca   konuşmacılardan birinci ve ikinci  sözcü seçilmişti. Tezini en iyi savunan konuşmacı ben seçilmiştim.  Birinci sözcü  olduğum için bana bir de ödül verdiler.( Atatürk’ün  Nutkunu.)

Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

7 + 18 =

RenkliNOT