Hangi durumda nabız artar ve azalır?

Soru CevapKategori: SağlıkHangi durumda nabız artar ve azalır?
Sezer sordu 7 yıl önce

hangi  durumda  nabız  sayısı  artar  ve  azalır

hangi durumda artar yada artmaz

1 Cevap
313 Staff cevapladı 7 yıl önce

Nabız kanın sol karıncıktan büyük atardamarlara pompalanması esnasında ,uç noktalardaki atardamarlarda oluşturduğu dalgalanmadır.Kalp atışının uçtaki atardamarlardan hissedilmesine nabız denir.
 
Bu artma ve azalma durumları ise heyecan korku ve bazı hastalıklar ile alakalı olup fizyolojik etkileri de içerisinde barındıran durumlar olarak nitelendirebiliriz. Nabız, bilek ve boyundan ölçülmektedir. Bunun yanı sıra Heyecan, korku, öfke, sevinç gibi duyguları yaşadığımız zamanlarda ve egzersiz yaparken nabız sayımızda artış gerçekleşmektedir.
 
Nabız düşüklüğü neden olur sorusunun cevaplarını şu şekilde sıralayabiliriz:
 
• Herhangi bir kalp hastalığı veya kalp krizinden dolayı kalbin zarar görmesi,
• Yüksek kan basıncı (hipertansiyon),
• Doğumla gelen kalp kusurları (konjenital kalp defekti),
• Kalp dokusunda enfeksiyon (miyokardit)
• Kalp ameliyatı nedeniyle komplikasyon gelişmesi,
• Tiroit bezinin yetersiz çalışması (hipotiroidizm),
• Elektriksel uyarıların yapılması için gerekli olan mineralli maddelerde dengesizlik,
• Uyku sırasında solunum durmasına yol açan Obstrüktif uyku apnesi,
• Romatizmal ateş veya lupus gibi enflamatuar hastalıklar,
• Organlarda demir birikimi(Hemokromatozis),
• Yüksek tansiyon ve psikoz gibi diğer kalp rahatsızlıkları için kullanılan bazı ilaçlar.
 
Yaşlanmaya bağlı olarak kalp dokusunda oluşan hasar
 
Nabzın Hızlı veya Yavaş Atmasındaki Nedenler
 
Hastalık ve rahatsızlıklar nabız artışını etkileyen durumlar arasında yer alır. Genel adı ateşli hastalık olan hastalıkların hepsinde nabız yükselmektedir. Bunun nedeni ise, ateştir. Eğer ateş bir derece artarsa, bu nabızda dakikada 20 vuruşluk bir artışa neden olur. Kanamalı türdeki hastalıklarda da, nabız artışı artmaktadır. Bu tür hastalıklarda vücuttan dışarıya kan çıkar. Nabız artışının artışı da, bu kanın eksikliğini organizmaya anlatmaktır.
 
Bazı durumlarda vücut dokularının kan ile beslenmesi gerekir. Bu tür durumlarda, kalp daha hızlı atmaya başlar. Guatr hastalığında da, nabız artar. Bu hastalıkta nabız bir hayli yükselerek 200’lü değerlere ulaşabilir. Bu tür durumlar, nabız artışına neden olan durumlardır. Sinir sistemi hastalıklarında ise, nabız sayısında eksiklik olabilmektedir. Yine beyin kanamalarında da, nabız düşmelerine rastlanılabilmektedir. Eğer kendinizin nabız ölçümlerinde bir anormallikle karşılaşırsanız bir doktora başvurmalısınız. 
 
Kalp ve damar sağlığımızı tehdit eden en büyük rahatsızlıklardan bir tanesi de tansiyon problemleridir. Çok yüksek ya da çok düşük tansiyon kişileri önemli sağlık problemleriyle karşı karşıya bırakabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda kalsiyum, magnezyum ve fosfor tüketiminin az olması halinde yüksek tansiyon problemi yaşandığı kanıtlanmıştır.  Tansiyona iyi gelen besinlerin başında çilek ve ıspanak gelmektedir. Pancar suyu da Küçük Tansiyonu Düşüren Besinler arasında yerini almıştır. Yüksek tansiyona sahip olan tansiyon hastalarının dikkat etmesi gereken en önemli detay beslenmeleridir. Uzmanlar özellikle tansiyon hastalarının organik beslenmesi gerektiğini belirtiyor. Potasyum açısından oldukça yüksek olan kabak sebzesi de yüksek tansiyona karşı oldukça etkilidir. Sizlerin de bildiğiniz gibi muzda da potasyum oldukça fazladır. Bu yüzden muz tüketmeniz de yüksek tansiyonunuzu dengeler. Tansiyon hastalarının organik beslenmelerinin yanı sıra, hayvansal hiç bir ürünü de tüketmemeleri gerekmektedir. 
 
Nabız düşüklüğü kalp hastalıklarından olabileceği gibi, tiroid bezinin az çalışması ve tiroid hormonlarının az olması ile de yaşanabilmektedir. Düşük nabız varsa Endokrin uzmanına başvurularak TSH T3 ve T4 hormonlarına mutlaka baktırılmalıdır.İki türlü tiroid hormonu vardır. Tiroid bezinden %80 oranında T4 hormonu, %20 oranında T3 hormonu salgılanmaktadır. T3 hormonu hücrelere girip etkili olduğu halde T4 hormonu hücrelere girmez. T4 hormonu karaciğer ve diğer organlarda deiyodinaz enzimleri ile T3 hormonuna dönüşür. Bu dönüşüm bozulur ya da olmazsaT3 hormonu yeteri kadar oluşmaz ve etki göstermez. Tiroid hormonlarının başlıca görevi, vücudun ısısının ayarlanması ve belirli bir düzeyde tutulması için, bazal metabolizma denen istirahat halindeyken harcanan kaloriyi ayarlamak ve enerji üretimini sağlamaktır. Bunun yanı sıra kalp atımını da ayarlamaktadır. Basit bir anlatımla tiroid bezi vücudu bir soba gibi ısıtmaktadır denebilir. Tiroid bezinin az çalışması vücut ısısının düşmesine ve üşümeye neden olur.

Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

18 + 17 =

RenkliNOT