İmmün Sistemin takviyesi için ne yapılmalı ve hangi besinler alınmalı?

Soru CevapKategori: Sağlıkİmmün Sistemin takviyesi için ne yapılmalı ve hangi besinler alınmalı?
Mehmet Fırat sordu 8 yıl önce

İmmün Sistemin takviyesi için ne yapılmalı ve hangi besinler ve takviyeler alınmalıdır.Teşekkür ederim.

1 Cevap
313 Staff cevapladı 8 yıl önce

Dr. Ümit Çetinkaya tarafından sorduğunuz soruya verilen yanıtı sizinle paylaşıyoruz. 
 
İmmün sistemin desteklenmesinde beslenme ve vitaminlerin rolü nedir?
Bu çok önemli bir konudur. Elbette bağışıklık sisteminin desteklenmesinde beslenmenin ve çeşitli vitamin takviyelerinin faydası vardır. Beslenme derken sağlıklı beslenmeyi kastediyoruz. Aldığımız gıdalar içinde son zamanlarda . popüler olup medyada sıkça duyduğumuz antioksidanlar önemli bir yer tutmalıdır. Pekiyi, antioksidan nedir ? Çevremizi kuşatan atmosferde ve vücudumuzda çeşitli kimyasal reaksiyonlar sonucu serbest radikal denilen maddeler oluşur ve bunlar hücre zarına direk zarar vererek hücre tahribatına sebep olur. Antioksidan dediğimiz maddeler serbest radikalleri yakalayıp etkisiz hale getirirler. Elbette vücudumuzun da savunma mekanizması olarak antioksidan üretme kapasitesi vardır. Fakat yaşımız ilerledikçe bu potansiyel azalır ve çağımızda hava kirliliği, çeşitli kimyasal maddeler, radyasyon, ozon tabakasının delinmesi gibi faktörlerin de ortaya çıkmasıyla artık vücudumuz dışardan gelen serbest radikallerle tek başına başa çıkamamakta ve dışarıdan desteğe ihtiyaç duymaktadır. Antioksidanları almanın en kolay yolu taze gıdalardır. Antioksidan açısından zengin olan besinleri saymak gerekirse üzüm, yaban mersini, tüm böğürtlengiller, sarı ve kırmızı biber, soğan, sarmısak, ıspanak, maydonoz, dereotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller,domates, brokoli…


Hangi durumlarda İmmün sistemin desteklenmesi gereklidir?

İmmün sistemin desteklenmesinin gerekli olduğu durumlar yukarıda kısaca değindiğimiz gibi bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlardır. Burada da birinci derece kronik hastalıkları sayabiliriz: Diabetes mellitus, romatizmal hastalıklar, kalp yetmezliği ve KOAH gibi . Direk olarak bağışıklık sistemini zayıflatan kanser, HIV enfeksiyonu gibi hastalıkları olan kişiler, kemoterapi ve radyoterapi sonucu bağışıklık sistemi baskılanmak durumunda olan hastalar, yaşlılar ve yeni doğanlar da immun sistemleri zayıf ve desteğe ihtiyaç duyabilecek kişilerdir.


Bunların hepsi pazarlarda, manavlarda rahatça bulabileceğimiz yüksek antioksidan kapasitesine sahip gıdalardır.. Yeterli miktarda sıvı alımı diğer önemli bir faktördür. Vücudumuzun susuz kalmaması için günde en az 2-2,5lt su tüketmeliyiz. Zira insan efor sarf etmese ve çok terlemese dahi hissedilmeyen terlemeyle ve de ısı yayılımıyla günde 1-1,5lt su kaybeder. Sıcak ortamlarda ve fazla efor sarf edilen durumlarda sıvı kaybımız bu miktarın çok üzerine çıkabilir. Vitaminler ise hem hücre içinde birçok kimyasal reaksiyonun kofaktörüdür, hem de immun sistemin desteklenmesinden, damar sağlığına, sinir sisteminin çalışmasından hormonal dengelere kadar birçok hayati fonksiyon için gereklidirler. Mesela A,C ve E vitaminleri aynı zamanda çok kuvvetli antioksidanlardır. Bunun yanında bazı mineraller ,özellikle çinko ve demir, bağışıklık sistemi hücrelerinin görevlerini tam yerine getirebilmeleri açısından çok önemli faktörlerdir. Dolayısıyla bu tür takviyelere de önem vermeliyiz.

Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

7 + 6 =

RenkliNOT