Kahvaltıda ne yiyeceğimi bilmiyorum, kahvaltıda ne yenir?

Soru CevapKategori: SağlıkKahvaltıda ne yiyeceğimi bilmiyorum, kahvaltıda ne yenir?
erkan sordu 8 yıl önce

merhaba ben kahvaltida ne yiyecegimi bilmiyorum ,mesela genelde cay ekmek pastirma yerim yaninda domates salata fln ama bir iki saat sonra yine acikirim doyuruncagini dusunurum ama oyle olmiyor su son zamanlar yumurta yemeye basladim belki o faydalidir?

siz ne onerirsiniz?
suAn yanliz evde kaliyorum ailem turkiyede uzun bi sure icin
eve ne alcagimi bilmiyorum gerek kahvalti olsun gerek aksam yemegi(yemek yapmayi bilmem,ancak basit seyler)

yardimci olsaniz sevinirim

Sponsorlu Bağlantılar
1 Cevap
313 Staff cevapladı 8 yıl önce

Öncelikle sağlıklı bir kahvaltı için pastırma, sucuk, salam gibi işlenmiş ürünlerden uzak durun. Sağlıklı bir kahvaltı için protein, yağ ve karbonhidratları yeterli düzeyde olmanız gerekir. 
 
Dr. Fevzi Özgönül, kahvaltıda sofrasında neler olması gerektiğini şu şekilde açıkladı;
 
Kahvaltı Sofrasında Olması Gereken 8 Besin
1- Yumurta: Kahvaltının olmazsa olmazı yumurtadır. Bedenin yapı taşı olan protein yumurtada bolca bulunur. Kahvaltı sofrasının en önemli protein kaynağı yumurtadır. Yumurtayı nasıl pişirip yediğiniz ise size kalmış.
2- Zeytin: Kaç çeşit zeytin ve miktarı önemli değildir. Ancak kesinlikle kahvaltıda bir çeşit de olsa zeytin tüketilmesi gerekir.
zeytin, zeytinyağı
3- Süt ürünleri: Her kahvaltı sofrasında süt ürünleri de olmazsa olmazlardan birisidir. En azından bir çeşit peynir olmalıdır. Miktarı  ise kişinin keyfine kalmıştır.
4- Karbonhidrat: Güne enerjik başlamak için kesinlikle karbonhidrat olmalı. Bu karbonhidratı tam tahıllı bir dilim ekmek, bir dilim börek veya yarım simit ile alabilirsiniz. Bunların dışında bal ve reçel de tercih edebilirsiniz.  Ancak çok aşırı şeker yüklendiğinizden dolayı sindirim sisteminizi tembelliğe devam edebilir.
5- Kuru kayısı: Kahvaltıda kuru kayısı,kuru incir veya hurma yemenizi de öneriyoruz. Kabızlık yaşayanlar bunlardan her kahvaltıda 2-3 adet yiyebilir. Olmayanlar ise en azından 2-3 günde bir tüketebilir.
6- Yeşillik: Ekstra vitamin ve mineral kaynağı olan yeşillikler aynı zamanda hazmı kolaylaştırır. Ayrıca yeşil sebzelerde bitkisel proteinler ve karbonhidrat kaynağı da bulunur.
Meyve salatası
7- Meyve: Bulunduğunuz mevsim meyvelerini kabukları ile birlikte tüketin. Vitamin, mineral ve yüksek oranda lif içerirler. Sindirimi de kolaylaştırırlar. Bir avuç dolusu meyve yemek kahvaltıda yeterlidir.
8- Badem, fındık ve ceviz: Badem, fındık ve ceviz, bebeklerdeki anne sütü kadar önemlidir. Bu yağlı tohumların içerdiği fito kolesterol kaynağı hem kan kolesterol düzeyini dengeleyecek hem de kolajen ve elastin fibiril üretimine katkıda bulunacaktır. Aynı zamanda yüksek enerji içerdiği için az yediğimiz ekmek hamur işi türü gıdaların da eksiğini kapatarak tatlı ve hamur işi isteğimizi engelleyecektir.

Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

15 + 15 =

RenkliNOT