Nasıl modelist olunur?

Soru CevapKategori: ModaNasıl modelist olunur?
Anonymous sordu 8 yıl önce

ben neden modilist olamıyorum

1 Cevap
313 Staff cevapladı 8 yıl önce

Modelistlik, tekstil sektöründe özellikle dokuma ürünü kumaşlardan elde edilecek giysilerin stilist tarafından, önceden belirlenmiş uluslararası standart ölçü tablosuna göre seri üretim amaçlı model kalıbının hazırlanmasına verilen addır.

İster eğitimli ister alaylı olsun, moda kariyerinde gerçek bir  başarı yakalamak için, gerekli 10 temel beceriyi sahip olmak gerekir.

Güçlü  Bir Yaratıcılığa Sahip Olma ;
Yaratıcılıktan bahsederken, bunun ilahi yaratıcılık ile karıştırılmaması gerektiğini, burada bahsetmek istediğim şeyin “Creativity” olduğunu öncelikle söylemek istiyorum.  Aslında çoğu zaman tasarım ve yaratıcılık sık sık birbirine karıştırılan iki kavram olmuştur. Gerçekte tasarım öğrenilebilen bir şeydir; gerek okulundan, gerek ustasından, hatta kitabından, yani her tasarım yapan, yaratıcıdır anlamın gelmez. Yaratıcılığın ise, bir yetenek olduğu ve doğuştan geldiği rahatlıkla söylenebilir. Yaratıcılık neredeyse herkeste vardır! Ama az ama çok, esasen burada önemli olan: miktarıdır. Zaten, iyi bir tasarımcıyı piyasada öne çıkaran, onun tasarım bilgisi yanında, güçlü bir yaratıcı dimağa da sahip olmasıdır. Ancak yaratıcı bir yeteneğe sahip olan tasarımcı, eğer güçlü bir tasarım bilgisine de sahip ise işte o zaman kombinasyon tamamlanmış demektir.

Çizim Becerisi;
Tasarımcılar için sahip olunması gereken  en önemli yeteneklerden birisi de güçlü çizim becerisidir. Tasarımcı ressam değildir, ama  tasarımını yaptığı kıyafetin detaylarını anlatabilecek ve kendinden sonraki kadroları doğru  yönlendirecek kadar çizim tekniğini bilmesi bu beceriye sahip olması gerekir.

Detaylar İçin İyi Bir Göz;
Temel çizimlerin dışında tüm detayları takip edebilecek güçlü  bir göze sahip olmak çok önemlidir. Çünkü tasarımları benzersiz kılan detaylarıdır. Bunun yanında iyi bir tasarımcının denge ve oran duygusunun gelişmiş olması gerekir.

Renk Ve  Kumaş Bilgisi ;
İyi bir tasarımcı renklerin dünyasını iyi tanımalı, hangi renkleri birbiri ile kombinleyeceğini bilmeli, kumaşların oluşum şekillerini, sınıflandırılmalarını, birbirinden ayıran özellikleri, hatta  kalite kontrolü dahil her detayına hakim olmalıdır. Tasarladığı ürünün hangi kumaşta nasıl bir sonuç vereceğini önceden hayal edebilmeli,  gelişen teknoloji ile beraber değişen kumaş endüstrisini yakından takip etmelidir.

Dikiş, Kesim, Kalıp Ve Atölye  Bilgisine Sahip Olmak;
Dikiş bilmeyen birisinin hayal ettiği şeyleri hayata geçirmesi çok zordur. Zira, her şeyin bir kalıbı, kalıpların da püf noktaları vardır. Hayal edersiniz, kalıba döker, keser  ve dikersiniz. İyi modacı olmak için biraz değil en detayına kadar dikişi ve tekniklerini bilmek gerekir. Modelist sizi anlamadığında hayalinizi kalıba dökebilmeli, makineciniz uygulamak istediğiniz bir şeye yapılamaz dediğinde, makinaya oturup nasıl olacağını gösterebilmelisiniz. Kısacası piyasa tabiri ile iyi bir tasarımcının  atölyenin tozunu yutması  beyninde kurguladığı andan modelin askılandığı ana kadar her adımına hakim olması gerekir .

Mükemmel İletişim Ve Takım Ruhuna Sahip Olmak;
Bu işin bir ekip işi olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle iyi bir tasarımcı da ekip ruhunun gelişmiş olması iyi bir iletişim ve problem çözme becerisinin olması şarttır. Tasarımcı ekibini  motive edebilmeli  ve departmanlar arası işbirliğinin, arkadaşlığın başarıya katkısını göz ardı etmemelidir.

Finansal Bilgiye Sahip Olmak;
Ne yazık ki, üstün bir  yaratıcılığa ve tüm detaylara hakim olmak bile, bazen  iyi bir tasarımcı olmak  için yeterli olmamakta, hele ki kendi şirketinizi  kurmak ve ayakta tutmak  istiyorsanız, son derece organize olmalı ergonomiyi, maliyet hesaplarını bilmeli ve ekonominin en azından temellerini öğrenmelisiniz. Dünyanın önde gelen Calvin Klein, Tom Ford, Ralph Lauren gibi başarılı tasarımcılarına baktığımızda  yaratıcılıklarından daha çok ticari zekaları ile  bulundukları yere geldiklerini görebilirsiniz. Dünya üzerindeki en zengin modacı olarak bilinen  Ralph Lauren’in toplam 4.6 milyar dolar olarak bilinen servetini sadece üstün tasarım yeteneğine bağlamak mümkün değildir. Onu bu seviyeye taşıyan şüphesiz ki tasarım yeteneğini, ticari bilgi ve zekası ile birleştirmesidir.

Bilgili Olmak Ve Güncel Moda Trendlerini Takip Etmek;
Moda trendlerinin tespit ve takibi kolay bir iş değildir, moda tasarımcıları hep diğer insanlardan bir adım önde olmak mecburiyetindedir. Bunu yapmak için de moda tarihinin hareketleri hakkında bilgi sahibi olmak, ayrıca güncel moda olaylarını ve diğer tasarımcıların yaptıklarını sıkı sıkıya takip etmek gerekir, gelişen dünya şartlarına ve trendlere hızla adapte olunmalı, teknoloji kesintisiz takip edilmelidir. Tasarımla ilgili Adobe Photoshop, Illustrator, Excel gibi  CAD-tipi  yazılım programlarına hakim olmak günümüzde moda tasarımcıları için hayati önem taşır.

Rekabetçi Ruh;
Bu piyasada  rekabetin  çok sert olduğunu unutmamak gerekir. Ama bu rekabet, yeni tasarımların oluşmasında büyük bir motivasyon sağlayacak ve rekabetçi ruh  yaratıcılığı her an taze tutarken, yeni fikirler konusunda teşvik edecektir. Tabi bu konuda aşırıya kaçmamak  ve  rekabeti savaş haline getirmemek de gerekir .
Eleştiriye Açık Olmak;
İyi bir moda tasarımcısının eleştiriye açık olması çok önemli. Çünkü tasarım zevke ve beğeniye dayanan bir iş ve bu tür işlerde eleştiri kaçınılmaz bir sonuç. Ama hiç unutmadığım harika bir söz der ki
“ Büyük insanlar, kendilerine atılan eleştiri taşlarından heykeller dikenlerdir.”
Günümüzde eğitimin, tasarım kariyeri kurabilmeniz için çok önemli olduğundan daha önce de bahsetmiştik, tasarımcı olmak isteyen kişi,  her ne kadar yetenekli ve yaratıcı da olsa bu yeteneğinin de yaratıcılığının da işletilmesi, yönlendirilmesi ve geliştirilmesi gerekir. Her şeyden önce, özel bir okul veya üniversitede moda tasarımı eğitimi almak, moda sektöründe ihtiyaç duyacağınız tüm incelikleri, detayları  öğrenmenize sağlayacaktır.
– Anatomi, oran, orantı oluşturmak
– Ton, ışık, gölge, renk bilgisi ve boyama teknikleri
– Tekstil – doku tasarımı
– Aksesuar çizimleri (çanta, ayakkabı, şapka, eldiven, takı )
– Desen çalışmaları
– İnsan vücudu etütleri, siluet hazırlama ve giydirme  teknikleri
– Tekstil, malzeme bilgisi
– Kalıp ve dikiş bilgisi
– Drape teknikleri
– Moda tarihi
– Teknik çizim
–  İllüstrasyon
– Giyim tarzlarının analizi
– Bilgisayar destekli çizim programları uygulamalı olarak öğrenilebilir.
Ayrıca, kendi içinde bir çok bölüme ayrılan moda tasarımcılığının, eğitiminiz sırasında hangi branşında kariyer yapacağınıza ve uzmanlaşacağınıza karar verebilirsiniz.
İyi bir moda tasarımcının, aslında  bir kaşif olduğunu unutmamak gerekir. Tasarımcı kendi iç dünyasında şekillendirdiği tasarımını kumaş, aksesuar, estetik ve ergonomi ile  birleştirerek zekice tasarlayan ve amacına ulaşan kişidir. Ve iyi bir tasarımcı olmanın temeli  her daim ar-ge ruhunu ayakta tutarak, yeniliklere korkusuzca yelken açmaktan geçer.
Dünyanın en önemli 11 Moda Tasarım Okulunu; Moda dünyasına adim atmak isteyen siz moda tutkunları için araştırdım;
İyi Şanslar!

Tuba Edman  / T&E Trend Tracker

Moda tasarımcısı olmak isteyenler nasıl bir eğitim almalı?

Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

3 + 5 =

RenkliNOT