Pascal Prensibi ve uygulamaları nelerdir?

Soru CevapKategori: FizikPascal Prensibi ve uygulamaları nelerdir?
Tayfun sordu 7 yıl önce

Pascal prensibi ve uygulamaları…..biraz uzun olsun lütfen

1 Cevap
313 Staff cevapladı 7 yıl önce

Pascal Prensibi Nedir?
 
Kapalı kapta bulunan sıvılara uygulanan kuvvet etkisiyle sıvının herhangi bir noktasında oluşturulan basınç sıvı tarafından sıvının dokunduğu bütün yüzeylere dik olarak aynen iletilir. Bu prensibe Pascal prensibi denir.
 
Pascal Prensibi Uygulamaları
 
Pascal prensibinden faydalanılarak; su cenderesi, sıkıştırma sistemleri (hidrolik frenler, hidrolik presler, ilaçlama pompaları), taşıma sistemleri (hidrolik liftler, vinçler, itfaiye merdivenleri, kepçe ve damperli kamyonların hidrolik kaldırma sistemleri), emme– basma tulumbalar, berber koltukları, basınç ölçmek için kullanılan araçlar (barometre ve manometre) ve bileşik kaplar yapılmıştır.
 
1. Su cenderesi: Kesitleri farklı 2 silindirin tabanından birleşmesiyle oluşan bir bileşik kaptır. Küçük piston üzerine kuvvet uygulandığında bunun oluşturacağı basınç kabın her yanında aynıdır.

 

2. Hidrolik fren sistemleri : Fren pedalına ayak kuvveti uygulandığında merkez pompasında fren hidrolik basıncı oluşur.Bu basınç fren borusu ve hortumları içinden tekerlek fren silindirine kadar eşit oranda yayılır.Burada hidrolik basınç gerdirme kuvvetine dönüşür ve fren pabuçları ile fren kampanalarına yada disklerine baskı uygulanır.

 

3. Hidrolik kaldırma sistemleri (Hidrolik lift) : Vinç, itfaiye merdiveni, kepçe, damperli kamyon gibi araçlarda kullanılır. İki silindirin hidrolik sıvısı ile hareket ettirilmesidir. Silindirler arasında sızıntı olmamalıdır. Küçük silindirden az bir kuvvet ile büyük silindirden tonlarca ağırlığı itebilecek şekilde kuvvet elde edilir.

 

4. Tulumbalar: Su kuyularından, su çekmek için geliştirilmiştir. Deniz seviyesinde 10.33 metre yüksekliğe kadar su çekebilmektedir.
 
5. Berber koltukları: Az bir kuvvet uygulanarak koltuğa oturanlar rahatlıkla kaldırılabilmektedir.

 
 
6. Hidrolik direksiyon: Araçlardaki direksiyonun çevrilmesinde kolaylık olması amacı ile hidrolik direksiyonlar geliştirilmiştir. Bu sayade şoförün kolu yorulmadan direksiyonu çevirebilmektedir.
 
 
7. İlaç pompaları: Yanda bulunan kol yardımı ile silindir içerisinde basınç oluşturulur. Depo içinde bulunan ilaç yüksek bir basınç ile hortmun ucundan çıkar.

Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

10 + 12 =

RenkliNOT