Sinirlerime hakim olamıyorum ve kendime zarar veriyorum, ne yapmalıyım?

Soru CevapKategori: SağlıkSinirlerime hakim olamıyorum ve kendime zarar veriyorum, ne yapmalıyım?
Özgenur sordu 7 yıl önce

Aşırı derecede sinirleniyorum herkese herşeye, mesela şuan dışardan geçen arabanın sesi bile beni çıldırtıyor, asla kızılmayacak gerilmeyecek olaylara çok fazla tepki gösterip ağır çıkışlar yapıyorum, bu durumu karşındakinin çok değer verdiğim bi insan olması bile değiştiremiyor. Sürekli bağırıp çağırıp insalara kırıcı sözler söylüyorum, sonra fazlası olmasın diye bulunduğum ortamdan ayrılıp başka bi yere geçiyorum direk, çığlık atma istediği, bişeyleri vurup kırıp parçalama istediği, ve ağlama isteği oluyor ve kendime engel olamıyorum, sürekli bişeylere ve kendime zarar veriyorum. Ama sinirim geçince yaptıklarımı düşünüp aşırı pişmanlık çekiyorum, özür diliyorum ama ne faydası var çevremdeki insanlar artık bunu kabullenmiş durumda ama bu benim hoşuma gitmiyor günden güne iyice yıpranıyorum, önceden de sinirlenirdirdim ama bu kadar sık ve sert değildim, gitgide bu şiddet öfke büyüyor içimde ve çok değiştiğimi hissediyorum Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum bunu size anlatırken bile kendime sinirleniyorum ve bu olaylar gün içerisinde sıklıkla yaşanıyor ne yapabilirim sizce bu arada daha 21 yaşındayım

Sponsorlu Bağlantılar
1 Cevap
313 Staff cevapladı 7 yıl önce

Öfke kontrol mekanizmanız çökmüş durumda. Bu yüzden sinirlerinizi kontrol edemiyorsunuz. Aşağıdaki öfke kontrol yöntemlerini deneyin. Eğer faydasını görürseniz bu şekilde yapmaya devam edin ve zamanla bu durumöda kurtulmuş olursunuz. Eğer aşağıdaki öfke kontrol yöntemleri işe yaramıyorsa, bir uzmandan yardım almanız gerekiyor. 
 
Öfkeyi kontrol etme yöntemleri
 
• Öfkenin sağlıklı bir şekilde ifade edilebilmesi için öncelikle bazı farkındalıkları kazanmanız gerekir. Ne istediğini bilen, duygularını tanıyan ve düşüncelerini tespit eden insan, hislerini de doğru bir şekilde ifade eder.
• Öfkeli olan insan, olayları istemeden abartılı ve çarpıtılmış olarak algılar. Öfkenin hangi düşünceyle arttığını ve azaldığını gözden geçirin.
• Olumsuzluk ifade eden ve öfke uyandıran “Asla” ya da “Her zaman” gibi sözcükleri zihninizde yakalamaya çalışın. Bu sözcüklerle başlayan cümleler kurmak, öfkelendiğinizde haklı olduğunuzu düşünmenize yol açar. Durumla ilgili yargıyı koyduğunuz için de problemin çözümüne katkıda bulunmaz.
• Öfkeli insanlar genellikle düşünmeden yargılama ve bu yargıları yönünde davranma eğilimindedirler. Öfkeli olduğunuzda önce yavaşlayın, gösterdiğiniz tepkileri gözden geçirin, aklınıza gelen ilk şeyi söylemeyin, asıl söylemek istediğiniz şeyi düşünün, karşınızdaki kişinin söylemeye çalıştıklarını dinlemeye ve anlamaya çalışın, hemen cevap vermeyin.
• Öfkenizin altında yatan gerçek düşünceyi bulmaya çalışın. O ortamdan bir süre uzaklaşıp, sakinleşmeye çalışın. Kendinizin ve karşınızdakinin öfkesinin kontrolden çıkmasına izin vermeyin.
• Derin nefes alıp verme egzersizleri yapıp, sakinleştirici durumlar hayal etmeye çalışın. Bu sıra da kendinize “Sakin ol!” ya da “Gevşe!” diyerek telkinlerde bulunun. Unutulmamalıdır ki, öfke duygusunu yok edemeyiz, mutlaka öfkelenmenize sebep olacak olaylar yaşanacaktır. Yaşamda her zaman için engellerle, kayıplarla ve istemediğiniz durumlarla karşılaşma olasılığınız vardır. Bunu değiştirmek imkansız. Olaylara bakış açınızı değiştirmek sizin elinizdedir. Bakış açınızın değişmesi, olayların sizde yarattığı öfke duygusunu taşınabilir boyuta indirgemenize ve doğru biçimde ifade etmenize yardımcı olacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

11 + 20 =

RenkliNOT