Kategoriler
Anne ve Çocuk

Bebeklere ve Çocuklara Yemek Yeme Alışkanlığı Kazandırma

Yemek Yedirmenin Eğlenceli Yolları

Bebeklere yemek yedirmek denildiği zaman çocuk arkasında tabak ile dolanan anneler gelir gözümüzün önüne. Yemek yesin diye arkasında dolaştığınız çocuğunuza, daha eğlenceli ve kolay bir şekilde yemek yedirmeniz mümkündür.

Sponsorlu Bağlantılar

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem Karaca Atakan tarafından çocuklara verilmesi gereken ek gıdalar ve bu gıdaları nasıl yedirmeniz gerektiği konusunda detaylı açıklamalar geldi.

Uzmanı Dr. Sinem Karaca Atakan tarafından çocuklara BLW (Baby Led Weaning) yöntemi uygulanaması gerektiği söyleniyor. Bu yöntem yemek yerken liderliği çocuğun eline verme yöntemidir. Bu yöntem ile altı ayını dolduran bebeklere püre ve muhallebi gibi besinler vermek yerine kendi yediğiniz sağlıklı besinleri vermeniz amaçlanır.

BLW yöntemi sayesinde yiyeceklerin tadı, kokusu kıvamı gibi şeyleri öğrenmesi sağlanır.Aynı zamanda el göz koordinasyonu da gelişir. 6. ayda kendilerini besleyecek olgunluğa erişen bebeklere zorla mama yedirmek yerine siz de bu yöntemi denemelisiniz.

İşte Bebeklere Yemek Yedirme Yolları

İlk önce dik oturmalı: Bebeğin dik ve desteksiz bir şekilde oturması gerekir.

Mevsim sebzeleri ile başlayın: İlk önce sebzeler ile bağlayın ki bebekler meyve gibi şekerli gıdalara alışıp sebzeleri reddetmesin. Bu sebzeleri ortalama 5 cm büyüklüğünde hazırlayın ki eliyle rahat bir şekilde tutabilsin.

Yiyeceği tanımalı: Bebekler yiyecekleri tutması, koklaması ve tadına bakarak tanıması gerekir.

Zorla yedirmeyin: Bebekler bir yaşına kadar mama ve anne sütü ile beslendiği için bu yiyecekleri yemesi için zorlamayın.

Aynı gıdalar üst üste verin: İlk denemede başarısız olsanız dahi üst üste bir kaç gün aynı gıdayı verin. Hem alerjisi olup olmadığı ortaya çıkar hemde bebek gıdayı yavaş yavaş tanıyarak yer.

Baharatsız ve salçasız yemekler: Bebeğiniz sizinle birlikte yemek yemek isteyecektir. Bu yüzden yemek yaparken baharatsız ve salçasız yemekler ayırın bebeğinize.

Çatal kaşık zamanı: Bebeğiniz sizinle birlikte yemeye başladığında size özenecek ve çatal kaşık kullanmak isteyecektir. 9-10 aylık olunca ona göre uygun çatal ve kaşıklar alabilirsiniz. Önce çatal sonra kaşık verilmelidir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bebekler için buharda pişirme yöntemini kullanın. Böylece besin değerleri kaybolmamış olur.
  • Meyveleri de buharda yumuşatarak verebilirsiniz.
  • Sıvı gıdaları kırılmayan küçük bardaklara verebilirsiniz. Öğrendikçe artık bardağı kendi eline bırakabilirsiniz.
  • Bir yaşına kadar bebeklere bal verilmesi önerilmez.
  • Kuruyemişler solunum yoluna kaçabileceği için ezilerek yada küçük parçalara ayrılarak verilebilir.
  • Üzüm, kiraz, erik gibi küçük meyvelerde kesilerek verilmelidir.
  • Hazır gıdalar, çikolatalar, cipsler, kekeler, pastalar gibi yiyecekler çocuklara verilmemelidir.
  • Alerji riskine karşı inek sütü, yumurta beyazı, çilek, domates, susam, fıstık gibi besinler dikkatli verilmelidir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT