Kategoriler
Biyografi Soru / Cevap

Sadettin Kaynak Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Sizden gelen soru:

Türk müziğinin bestekarlarından sadettin kaynak hayatı ve eserleri dahil olmak üzere tanıtınız? *

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

Sadettin Kaynak Kimdir?

Sadettin Kaynak (d. 1895, İstanbul – ö. 3 Şubat 1961, İstanbul), klasik Türk müziği bestecisi.

Ali Alâaddin Efendi’nin oğludur. 1895 yılında İstanbul’un Taşkasap semtinde doğmuştur. Sesinin güzelliği nedeniyle genç yaşta hafız olmuştur.Öğretmenleri; Hafız Melek Efendi, Kasımpaşa Küçükpiyale Cami İmamı Hafız Cemal Efendi, Neyzen Emin Dede ve Muallim Kâzım Uz’dur. Dinî müzik ile din dışı müziği birlikte yürütmüş; ilk bestesi olan hüzzam şarkısı “Hicran-ı Elem”i 1926 yılında yazmıştır. İlk Türkçe ezanı da seslendiren Saadettin Kaynak’tır.

Müzik eğitimini İstanbul Üniversitesi’nde tamamlamış ve daha sonra Güney Doğu Anadolu’da yerel müzikler üzerine araştırmalar yapmıştır.1940-1950 yılları arasında seksenin üzerinde film müziği bestelemiştir. 1955 yılında felç geçirmiş; 3 Şubat 1961 tarihinde İstanbul’daHaydarpaşa Numune Hastanesi’nde ölmüştür. Merkez Efendi Mezarlığı’nda gömülüdür.

Sadettin Kaynak

Saadettin Kaynak’ın vasiyeti:

Bu evde benim bir pardösüm, iki kat elbisem, bir bavulum, bir radyom, bir buzdolabım var. Bunları Gülfiye (eşi)’ye bırakıyorum. Benim evimde birikmiş param yoktur. Emri hak vaki olduğu zaman Sıraselviler’deki apartmanımın 1, 3, 9 numaralı dairelerinden kiralar alınıp cenazemin teçhiz ve tekfinine (kefenleme işlemi) sarf edilsin. Cenaze namazım Nuruosmaniye Cami Şerifi’nde kılınsın. Merkezefendi’de kabrim hazırdır. Kabir taşımı Gülfiye yaptırır. Yazılacak şey şudur: Sultanselim Cami Şerifi Başimamı ve Sultanahmet Cami Şerifi İkinci İmamı ve Hatibi Meşhur Bestekâr Hacı Hafız Sadettin Kaynak’ın ruhuna fatiha.

Sadettin Kaynak, vasiyetinde sözü geçen Sıraselvilerdeki apartmanı varlık vergisiyle zor duruma düşen bir vatandaştan satın alır ve ölünceye kadar eski sahibinden kira almaz.

42 ayrı makamda yazdığı 330 kadar eseri bulunmaktadır.

Sadettin Kaynak Hayatı

Sâdeddin Kaynak 1895 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Fatih Câmii hocalarından Ali Alaeddin Efendi, annesi Havva Hanım’dır. İlk zamanlarında Hâfız Sâdeddin Bey olarak tanınmıştır. Bulunduğu semtte ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra ilâhiyat fakültesinden mezun oldu. Balkan Savaşı’nın çıktığı yıllarda (1912), “İlâhiyat Zabiti” olarak askerlik görevini yapmak üzere Diyarbakır’a gönderildi. Bu münasebetle Elazığ, Harput, Malatya, Mardin gibi illerimizi dolaştı. İstanbul’a döndükten sonra çalışmalarını kişisel çabası ile sürdürdü. Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra, o yıllarda adını duyurmuş bir sanatkâr olarak birkaç kez Çankaya Köşkü’ne çağrıldı. Atatürk’ün emri ile Kur’an-ı Kerîm’in savaşla ilgili âyetleri üzerine ordu komutanlarına konferans verdi.

1926 yılında plâk doldurmak üzere Berlin’e, çeşitli tarihlerde Viyana, Paris ve Milano’ya gitti. Türkiye’de de plak doldurdu. 1953 yılında Sultanahmed Câmii ikinci imamlığına tayin edilmişti. Beyin kanamasına bağlı olarak 1955’de sol tarafına felç geldi. Son yıllarının Kadıköy Koşuyolu’nda bulunan iki katlı evinde hasta olarak geçirdi. Bu sıralarda nota defterini her mûsıkî severin yararlanmasına açmıştı. Mûsıkîşinas dost ve arkadaşlarının ziyaretinden memnun olur, en yakın arkadaşlarının aramamasından yakınırdı. Hastalığı ağırlaşınca Haydarpaşa Numûne Hastahanesi’ne kaldırıldı. Nihayet 3 Şubat 1961’de burada öldü. 4 Şubat 1961 Cumartesi günü Nuruosmaniye Câmii’nde kılınan cenaze namazından sonra, tekbir ve ilâhilerle Topkapı Merkezefendi Mezarlığı’nda toprağa verildi. Zehra Hanım’la evli olan Kaynak, dört çocuk babasıydı.

Sesinin güzelliği çok küçük yaşlarında çevresinin dikkatini çekerek ilk mûsıkî derslerine Hâfız Melek Efendi’den ilâhi meşk ederek başladı. Bununla yetinmeyerek, o zamanlar Darüşşafaka’da műsıkî öğretmeni olan Kâzım Uz’dan yararlandı.Daha sonra Şeyh Cemal Efendi’ye devam ederek Durak, İlâhi ve dört-beş fasıl meşk etti. Kendi ifadesine göre bu hocasından geçtiği ilk eser Tab’i Mustafa Efendi’nin Bayati makamındaki Ağır Semaisiymiş. Hattat ve neyzen Emin Efendi’den de yararlanmıştır. Başlangıçta nota bilmeyen, bestelerini başkalarının notaya aldığı Kaynak, sonraları eserlerini bizzat notaya alacak kadar nota öğrendi. Kimseden ders almadan, önce bildiği eserleri notaya alarak geliştirdi. Bütün bunlardan da anlaşılacağı gibi, düzenli bir mûsıkî eğitimi görmemesine rağmen mevcut kabiliyetini kullanarak bu sanatta ilerlemeyi başardı. Her ne kadar plâklar doldurmuş, şarkılar ve gazeller okumuş bir kimseyse de Sâdeddin Kaynak’ı bir ses sanatkârı olarak düşünmek doğru değildir. Onun Türk Műsıkîsi’ndeki yeri bestekârlığıdır.

Sâdeddin kaynak bestekârlığa, 1926 yılında Berlin’e giderken yol arkadaşı olan “Hicran-ı elem…” sözleri ile başlayan bir şiirini Hüzzam makamından besteleyerek başladı. Eserleri hakkında bir değerlendirme yapmadan önce, onun bestekârlığını birkaç yönden ele almak ve incelemek gerekir. Çünkü, hakkında en çok tenkide neden olan film şarkıları bestekârlığının elbette bir gerekçesi vardı.

Kaynak, mûsıkîmizin ustalarının henüz hayatta bulunduğu yıllarda geleneklere bağlı sanatkârlardan ders alarak bu sanatın içine girmiş, yeteneği ve merakı ile bilgisini giderek geliştirmişti. Bu nedenle mûsıkîmizdeki beste formlarının geleneklerine uymuş, büyük-küçük her formda gerçekten sanatlı ve güzel eserler vermiştir. Bu eserlerinden çok film şarkılarının üne kavuşması Kaynak için bir talihsizlik olmuştur. O halde bu film şarkılarını ileri sürerek, bugünkü yoz mûsıkîye zemin hazırladığını söylemek bir ölçüde büyük haksızlık olur.

Bunu toplumsal gelişmelerde, geniş halk kitlelerinin műsıkî zevkinin basite kaymasında aramak gerekir. Ayrıca sinema sanatı gibi hem göze, hem de kulağa seslenen bir olayın etkisi yabana atılacak gibi değildir. Kaldı ki o yıllarda “Kanto” ve benzeri mûsıkî akımları vardı ve “Arabesk” denen yoz müzik büyük ilgi görüyordu, Kaynak, buna da hiç itibar etmemiştir.

İkinci olarak doğu illerimizde vatanî görevini yaparken, çok zengin ve renkli folklorik özelliği olan bu yörelerde incelemeler yapmıştı. Halk Mûsıkîmizin bölgesel motiflerini derinlemesine incelemiş, bu motifleri sanatkâr benliğinde yoğurarak bir form ortaya koymuş, şarkı ile türkü arası bir özellik taşıyan üslûbunu eserlerinde ustalıkla kullanmıştır. O yörelerin özelliği olan uzun havaları ve Hoyrat ezgilerini bazen ritmli, bazan resitatif olarak pek çok eserine yansıtmıştır. Bu gibi eserleri bestelerken yine bu yörelerde çok kullanılan Hüseyni, Gerdaniye, Muhayyer gibi makamları seçmiş, çoğuna “Dağî”özellik vermiştir. Güneş, Fırat, Gurbet Mektubu (Göresin mi geldi beni meleğim?), Ağlarım çağlar gibi, Batan gün kana benziyor, Bağrıma taş basaydım v.b. eserlerinde bütün yansımalarını, renk ve kokularını bulmak mümkündür.

Filmcilik o yıllarda Avrupa ve Amerika’da hızla ilerlemiş, pek çok dünya klasiği filme alınmış ve müzikaller çok moda olmuştu. Ülkemizde de buna karşı bir heves başlamıştı. II.Dünya Savaşı çıkınca hem bu endüstri durdu, hem de çevrilmiş olan filmler gelmez oldu. İşte bu sıralarda Mısır’da bu tür filmlerin çok kötü kopyaları yapılıyor, ucuz fiyatla Türkiye piyasasına sürülüyordu. Bu arada dublaj sanatı gelişerek filmler türkçeleştirildiğinden filmlerin müziğinin de türkçeleştirilmesi uygun görülmüştü. Sâdeddin kaynak bu ihtiyaçtan yola çıkarak Seksen beş Arap filmini ayrıca Allah’ın Cenneti, Kahveci Güzeli, Yavuz Sultan Selim ağlıyor gibi Türk filmlerini de seslendirdi. Bu gibi filmlerin orijinalinde müzikli bölümlerin süresi çok uzundu; bizim beste şekillerimiz bu süreye yetmiyordu. Ayrıca eserlerin sözleri filmin konusu ile ilgili olmalıydı. Böylece Vecdi Bingöl devreye girerek eserlerin sözleri ona sipariş edildi. Bol aranağmeli, usűl ve makam geçkili, geleneksel beste şekillerine benzemeyen yepyeni bir form olan film müziği bestekârlığı doğmuş oldu. Seslendirdiği ilk film “Leyla ile Mecnun” dur. Bütün bu noktalar ve bu gerçekler gözönüne alınacak olursa, Sâdeddin Kaynak’ı üç açıdan incelemek gerekir.

Birinci açıdan, bestekârlık geleneklerimize bağlı olarak büyük ve küçük formlarda eserler veren büyük bir bestekârdır.

İkinci yönden,halk mûsıkîmizin geleneksel şekillerini, sanat műsıkîmizin duyuş ve anlayışı ile yorumlayan bir sanatkâr olarak dikkati çeker.

Üçüncü yönden ise, bazı zorunluluklar ve ihtiyaçtan ileri gelen film müziği bestekârı olarak görünmesidir.

Bazı revülerin müzikli bölümlerini de bestelemiştir. Dinî mûsıkî eserleri de vardır. İlâhi bestekârlığında da başarılıdır. Çok verimli bir bestekâr olmasına rağmen eserlerinin tam bir listesi yoktur.

O günler olduğu gibi bugün de çok popüler olan Kaynak, tek başına ve Hafız Kemal Efendi ile plak doldurmuştur. Plağa okuduğu ilk eser Mustafa İzzet Efendi’nin Bayati makamındaki Durak’ıdır. Eserlerinin çoğu plaklara okunmuş; Münir Nureddin Selçuk, Safiye Ayla ve Müzeyyen Senar’ın seslendirdiği eserleri satış rekorları kırmıştır. Zaten kendisi de bu sanatkârları Sever, bu sanatkârların okumasını istermiş. Bilinen eserlerinin 5 ilâhi, 3 gazel Plağı, 2 beste, 1 marş bestesi ile şarkı, türkü, fantezi ve film müziği eserleri olarak Yüzseksen eserden meydana geldiği söylenir.

Mûsıkîmize büyük hizmeti geçmiş bu değerli insanı saygıyla ve rahmetle anıyoruz….

Önemli Eserlerinden Bazıları

  • Gönül Nedir Bilene Gönül Veresim Gelir – Nihavent
  • Leyla Bir Özge Candır – Segâh
  • Niçin Baktın Bana Öyle – Uşşak
  • Yadeller Aldı Beni – Hicaz
  • Çile Bülbülüm Çile – Muhayyer
  • Ben Güzele Güzel Demem – Mahur
  • Gönlüm Seher Yeli Gibi- Hüzzam
  • Benim Yârim Gelişinden Bellidir – Hicaz
  • Tel Tel Taradım Zülfünü – Hicaz
  • Kara Bulutları Kaldır Aradan – Karcığar
  • Muhabbet Bağına Girdim Bu Gece – Segah
  • Dertliyim Ruhuma Hicranını – Segâh/Nihavent
  • İncecikten Bir Kar Yağar – Segâh
  • Enginde Yavaş Yavaş – Hicaz
  • Gönlümün İçindedir Gözden Irak Sevgili – Hicaz
  • Leylakların Hayali – Hüzzam
  • Bir Rüzgardır Gelir Geçer Sanmıştım – Segâh
  • Ela Gözlerine Kurban Olduğum –
  • Yanık Ömer – Hüseyni ( Atatürk ‘ün en sevdiği türkülerden )
  • Bahar bitti güz bitti -nihavend

Sadettin Kaynak Bütün Eserleri

 MAKAM TÜR ESER ADI USUL
MarşKorkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak
FanteziYolcuyum durmak olmaz
Acem AşiranŞarkıBulutlar kokunu getirir banaDüyek
Acem AşiranŞarkıDaha sevdamı açarken seveliAksak
Acem AşiranŞarkıGam çekme gönül nolsa baharın sonu yazdırCurcuna
Acem AşiranFanteziGüzel kızSemai
Acem AşiranBesteMerhem koyup onarma sinemde kanlı dağıLenk Fahte
Acem AşiranFanteziNideyim bilmem elinden senin feryad edeyiSofyan
Acem AşiranFanteziGönül sana tapalıSofyan
Acem AşiranŞarkıGönül seni ayık bulsamDüyek
Acem AşiranŞarkıBu hal zuhur etmesin bir dahaDüyek
Acem KürdiFanteziSöyleyin nerde o göz nuru gönül sevgisi yarDüyek
Bayati–Araban–BuselikŞarkıBeyaz göğsün bana karşı açma beni öldürürCurcuna
BayatiŞarkıBir gözyaşının incileşip aktığı andıSengin Semai
BayatiTürküGemim gidiyor baştan yelkenleri kumaştanDüyek
BayatiİlahiRuhuma sunduğun mukaddes günah
BayatiŞarkıÜmid yolu ümid yolu serab mıDüyek
BayatiŞarkıHer sinede bir gam gelen ağlar giden ağlarAğır Aksak
BayatiŞarkıAşkın fecri yükseldi müjdeler olsun gönülDüyek
Bayati ArabanFanteziGeldi bir hale gönülCurcuna
Bayati ArabanŞarkıGonca idik gül oldukSofyan
Bayati ArabanFanteziKalbin yine niçin küstüDüyek
Bayati ArabanŞarkıÖmrümün neşesiz geçti baharıAksak
Bayati ArabanTürküRumeli’nin dağı taşı hazin ağlıyorAksak
BestenigarŞarkıÇiçekten nağmeden bir deste bağlarCurcuna
BestenigarŞarkıEy gönül bu derde düştün derdinin dermanıDüyek
BestenigarŞarkıSöyle git ağlanacak halini dildara gönülSofyan
BûselikFanteziSeviyorum seni kalbimin üstünde eğildimDüyek
EvcTürküEla gözlerini sevdiğim dilberDüyek
EvcŞarkıDoğuyor ömrüme bir yirmisekiz yaş güneşiDüyek
EvcaraŞarkıGöklere yeşil gözlerinin
EvcaraŞarkıYıllarca elim kalbimin üstünde eğildimDüyek
GerdaniyeŞarkıGözler mavi yüz penbe
GerdaniyeŞarkıYar ayrılık yaktı beniSofyan
GerdaniyeŞarkıZeyneb’im uçtu gittiSofyan
Gerdaniye–BûselikFanteziSaçlarıma ak düştü sana ad bulamadımSofyan
GülizârTürküBağrıma taş basaydım basaydım da susaydımSofyan
GülizârTürküTutam yar elinden tutamCurcuna
HicazFanteziAçılırsın güzelimAksak
HicazTürküBana yardan vazgeç derlerAksak
HicazFanteziBen ağlarım eller güler bu da başa gelecekmiDüyek
HicazFanteziBen bir garip kuşum yurdum yuvam yokRaks Aksağı
HicazŞarkıBenim gönlüm bütün sevmek bütün duymakCurcuna
HicazFanteziBu yerler ne füsun–kardırDüyek
HicazŞarkıBülbüller gibi çilerSofyan
HicazŞarkıDertli dolabSemai
HicazTürküEla gözlerine kurban olduğumDüyek
HicazŞarkıEy şanlı beldenin kahraman kızıDüyek
HicazFanteziGel sevgilim gel geçmiyor sensiz hayat
HicazİlahiGelin ey aşıklar Allah diyelim
HicazŞarkıGönlümün içindedir gözden ırak sevgilimDüyek
HicazTürküHazan ile geçti gülşen–ı bustanCurcuna
HicazTürküKahraman Türk anası hey memesiz FadimeAksak
HicazŞarkıMuhabbet bağına girdim bu geceSofyan
HicazŞarkıSenelerden beri hasret çekerek yare gönülAksak
HicazŞarkıÜmidlerim hep kırıldıDüyek
HicazTürküYeşil gözlerini ufkuma ger kiCurcuna
HicazFanteziEnginde yavaş yavaş günün minesi solduDüyek
HicazFanteziTel tel taradım zülfünüAksak
HicazTürküBenim yarim gelişinden bellidirRaks Aksağı
HicazŞarkıAçıldı gül figan etmekte bülbül nev–bahar olduAksak
Hicaz–AşîranİlahiEy menba–ı cuy–bar–ı rahmet
HicazkarFanteziBeni sana bağlayan gözlerinin rengidirDüyek
HicazkarŞarkıBugün mutlu günümüz bayram oldu günümüCurcuna
HicazkarFanteziÇiçeklerin gülüyor sevincindenDüyek
HicazkarŞarkıGünlerce durmadan coşar ararımTürk Aksağı
HicazkarFanteziHey pınar derin pınarSofyan
HicazkarŞarkıLeyla aceb neden ses vermiyor feryadımaDüyek
HicazkarŞarkıSarsam seni gönlümce güzel bahtıma kansaSofyan
HicazkarŞarkıYücelerden nazlı nazlı süzülen aySofyan
HicazkarŞarkıYüzün güllerden ince sesin bülbüllerden tatlıDüyek
HicazkarŞarkıÇözmek elimde değil gönlümü senden kadınDüyek
HüseyniTürküAğlarım çağlar gibiCurcuna
HüseyniTürküAy doğarken gecelerdeDüyek
HüseyniŞarkıAyrılık yıldönümü kalbime yadın doluyorNim Sofyan
HüseyniŞarkıBen bir çoban kızıyımOynak
HüseyniŞarkıBingöl’lerden süzülürsün inersinNim Sofyan
HüseyniŞarkıBir yanık ozanım gönüldür sazımDüyek
HüseyniŞarkıEsmer bugün ağlamışCurcuna
HüseyniŞarkıFırat kenarının ince dumanıCurcuna
HüseyniŞarkıGönül civan ister boylu boyuncaSofyan
HüseyniTürküGöresin mi geldi beni meleğimAksak
HüseyniŞarkıGözler var anam gözler varDüyek
HüseyniŞarkıGüneş yüzlü sünbül varAksak
HüseyniŞarkıHasret kavuşturan geliyorDüyek
HüseyniTürküHaticem saçlarını dalga dalga taratmışSofyan
HüseyniŞarkıKarşı dağdan uçan turnaNim Sofyan
HüseyniTürküKeklik dağlarda çağılarSofyan
HüseyniTürküManastır
HüseyniTürküSenin yazın kışa benzer bir sevdalı başa benCurcuna
HüseyniŞarkıSinede bir gönül varAksak
HüseyniTürküYanık Ömer her savaştan bir yara taşıyorAksak
HüseyniŞarkıYavuz Ali kükredi acı bir nara attıAksak
HüseyniTürküYüce dağ başında yatmış uyumuşAksak
HüseyniTürküZeynebim uçtu gitti nazlı bir kuştu gittiDüyek
HüseyniŞarkıBağrıma taş basaydımDüyek
HüzzamŞarkıArtık bu bahçedeAksak
HüzzamŞarkıAşkın beni durmaz yakarDüyek
HüzzamŞarkıBatarken ufukta bu akşam güneşiSofyan
HüzzamŞarkıBeklerim hergün bu sahillerde mahzun böyleDevr–i Hindi
HüzzamŞarkıBir yer ki sabah olmayacaktır adı gönlümDevr–i Hindi
HüzzamFanteziÇıkar yücelerden haber sorarımCurcuna
HüzzamŞarkıÇok aradım ruhuma eş olacak kızıSemai
HüzzamŞarkıErzurum’da bağ olmazAksak
HüzzamFanteziGönül derdlerin biterDüyek
HüzzamŞarkıGözlerinden içti gönlüm neşeyiDüyek
HüzzamFanteziGüzel terk etme beniNim Sofyan
HüzzamŞarkıHicran–u elem sine–ı pür–hunumu dağlarDevr–i Hindi
HüzzamŞarkıKalbim kanıyor durmadanCurcuna
HüzzamŞarkıLeylakların hayali salkımların emeliCurcuna
HüzzamŞarkıMeğer çok sevilenler birgün unutulurmuşCurcuna
HüzzamFanteziMehtablı gecelerde biz sahile inerdikDevr–i Hindi
HüzzamŞarkıNe hazindi o akşam bırakıp gittin beniAksak
HüzzamŞarkıO siyah gözlerini bir daha olsun göreyimAksak
HüzzamŞarkıO siyah gözlerini bir daha olsun göreyimAksak
HüzzamŞarkıSaatlerce başbaşa kaldığımız gecelerCurcuna
HüzzamFanteziSevgi ne demek bilmem gönlümce bir bilenDüyek
HüzzamŞarkıSöyle zalim nerdesinAksak
HüzzamŞarkıSular gibi akar çağlarAksak
HüzzamŞarkıUzaktan merhaba olmazDüyek
HüzzamŞarkıBin hüzün çöktü yine gönlüme akşamla benDüyek
HüzzamFanteziGönlüm seher yeli gibi daldal dala esem diyAksak
HüzzamİlahiAlma tenden canımı aman Allah’ım amanDüyek
IsfahanŞarkıFariğ olmam eylesen yüzbin cefa sevdim seniDüyek
KarcığarTürküAğlarım çağlar gibi
KarcığarŞarkıDağları hep kar aldı gülleri hep har aldıAksak
KarcığarŞarkıGam çekme gönül nolsa baharın sonu yazdırSofyan
KarcığarTürküGece gündüz uyku girmez gözümeDüyek
KarcığarTürküKara bulutları kaldır aradanAksak
KarcığarŞarkıTanburamın ince kıvrak beli varTürk Aksağı
KürdilihicazkârFanteziBir esmer dilberin vuruldum hüsnüneCurcuna
KürdilihicazkârŞarkıBir gün yaşadık hatırası yıllara erdiSengin Semai
KürdilihicazkârŞarkıDamlalar damla damla içimde çağlar gibiSofyan
MahurŞarkıAlemde minnet etmez gönül artık feleğeDevr–i Hindi
MahurTürküBen güzele güzel dememDüyek
MahurFanteziFiliz oldum büküldüm uzandım kollarınaNim Sofyan
MahurTürküHoş geldin evimize şiir oldun dilimizeDüyek
MahurŞarkıİpek saçların tel telDüyek
MahurFanteziNasıl yanık olmasın nağmeleri sazımın
MahurŞarkıOlsa da hoş kokulu dikenidir gül yolu
MuhayyerŞarkıAda’ya gel gidelim bir gececik bizde kalAksak
MuhayyerŞarkıAy doğdu batmadı mıSofyan
MuhayyerŞarkıBahar oldu düştüm dileDüyek
MuhayyerFanteziBen yıllarca yanmışım sen de büsbütün yakRaks Aksağı
MuhayyerFanteziBu çiçeklerden kim alırDüyek
MuhayyerFanteziBu gece mehtabı koynuna almışDüyek
MuhayyerTürküBülbülüm gel de dileDüyek
MuhayyerFanteziDef dümbelek çengi çemen gönlümüze neşeDüyek
MuhayyerŞarkıGece gündüz uyku girmez gözümeDüyek
MuhayyerTürküGece gündüz uyku girmez gözümeDüyek
MuhayyerTürküGökler perisi gibi pırıl pırıl EmineDüyek
MuhayyerŞarkıGönlümde bülbül FatmaDüyek
MuhayyerŞarkıGurbet elde yaman oldu halimizCurcuna
MuhayyerŞarkıGüneş gibi şahsım olsaAksak
MuhayyerTürküGüzeller içinde teksinSofyan
MuhayyerŞarkıİndim yar bahçesine yine düştüm yareliSofyan
MuhayyerTürküİndim yarin bahçesine yine düştüm yareliDüyek
MuhayyerFanteziİşta seni seven benim senin aşkınla ölenimDüyek
MuhayyerŞarkıKarşıda kara yonca der göreyim boyuncaTürk Aksağı
MuhayyerFanteziKır oğlanın davarı dereye iner yaylayaDüyek
MuhayyerŞarkıPınar başında sandımAksak
MuhayyerTürküSürmeyi göz üldürürAksak
MuhayyerFanteziYine dumanlı dağlar yollar geçilmez olduSofyan
MuhayyerŞarkıYolculuk varDüyek
MuhayyerTürküNe zaman görsem onu ayaklarım dolaşırDüyek
MuhayyerŞarkıBatan gün kana benziyor yaralı cana benziyoCurcuna
MuhayyerŞarkıEsmerim kıyma banaCurcuna
Muhayyer KürdiFanteziAkşam yine gülgen yine akşamSofyan
Muhayyer KürdiFanteziAman güzel Maçka’lıDüyek
Muhayyer KürdiŞarkıBir içim su gibi özlerim seniDüyek
Muhayyer KürdiŞarkıDağlara nur doğsun bağlar süslensinAksak
Muhayyer KürdiFanteziGönlüm özledikçe görürdüm heleDüyek
Muhayyer KürdiFanteziHani bir gündü şu derdim sana da geçse dediCurcuna
Muhayyer KürdiTürküKarlı dağlar yıldızıDüyek
Muhayyer KürdiŞarkıŞükrü çavuş Mudanya’lı şehidAksak
Muhayyer KürdiŞarkıYine bahar oldu coştu yüreğimDüyek
MüstearŞarkıŞebabet geçti artık zevk–ı mazi bir serab olduDüyek
NevâŞarkıHicran gönül belasıTürk Aksağı
Nevâ–BûselikFanteziElbet gönüllerde sabah olacakSofyan
Nev’eserŞarkıHicranla harab oldu da sevda eli gönlümAksak
NihavendŞarkıAşk böyledir aşk böyledirSofyan
NihavendFanteziBahar bitti güz bitti artık bülbül ötmüyorCurcuna
NihavendŞarkıBaldan daha lezzetli arıdan haşarısınAksak
NihavendŞarkıBir hayal alemi içindeyim benDüyek
NihavendFanteziBir hayal iken visalin gitmez gözümden hay
NihavendFanteziDertliyim ruhuma hicranımı sardım da yineDüyek
NihavendFanteziEnginde yavaş yavaş minelendi sularDüyek
NihavendFanteziEy ipek kanatlı seher rüzgarıDüyek
NihavendŞarkıGüller ne hoştur renkler ne inceNim Sofyan
NihavendFanteziHatırla ey gönül hoş geçen demiDüyek
NihavendŞarkıHatırla ey gönül hoş geçen demiDüyek
NihavendŞarkıİlkbahara bürünmüşsün gül yüzüne şal olayAksak
NihavendFanteziKalblerden dudaklara yükselen sesi dinleDüyek
NihavendŞarkıKirpiklerinin gölgesi güllerle bezenmişDüyek
NihavendFanteziMehtaba bürünmüş geceDüyek
NihavendŞarkıNe derd kalır ne hüzün bir sudur akar zamanDüyek
NihavendŞarkıO gözler siyah gözlerSofyan
NihavendŞarkıSevgi kaanunun aldım o ilahi sesiniSofyan
NihavendFanteziSöyle ey esmer güzel
NihavendŞarkıTez geçse de her sevgide bin hatıra vardırYürük Semai
NihavendŞarkıYalnız seni sevdim seni yaşadımSemai
NihavendFanteziMenekşelendi sular sular menekşelendiSemai
NihavendŞarkıGönül nedir bilene gönül veresim gelirCurcuna
NihavendFanteziAşkın susuz bağında pınar gibi çağlarımAksak
NihavendŞarkıGel göklere yükselelim gel de seninleAksak
Rastİlahi
RastŞarkıBen şehid–ı badeyim dostlar demim yad eyleDüyek
RastFanteziO dudaklar yine yaz geldi de bülbülleşiyorDüyek
RastFanteziSöyle kuzum hayaline biraz unutayım
RastŞarkıBenim olsan seni gir gül gibi koklar sarardıDüyek
SegahFanteziAşk yolunda bağrı yanık yolcularDüyek
SegahFanteziBir rüzgardır gelip geçer sanmıştımDüyek
SegahFanteziDerman kar eylemez ferman dinlemez deliDüyek
SegahŞarkıEy bu topraklar için toprağa düşmüş askerSofyan
SegahŞarkıFeryadDüyek
SegahFanteziGönlümü aşka düşürdümDüyek
SegahŞarkıGönülden yadın mı varCurcuna
SegahTürküİncecikten bir kar yagarCurcuna
SegahFanteziSevenler sevilenler gülden çekenlerAksak
SegahŞarkıAyrılık yaman kelimeDüyek
SegahŞarkıLeyle bir özge candırDüyek
SultaniyegahŞarkıGönül harareti sönmez ne mey ne kevserleCurcuna
SultaniyegahŞarkıYeşiller ummanlar kadar derin olurmuşDüyek
SuzinakŞarkıHicran dolu geceler bahtım gibi karadırDüyek
SuzinakŞarkıSaki yeni sevdim bana sen eski şarab sunAksak
Şedd–i ArabanŞarkıGecemiz kapkara sakıy sun elin nur olsunAksak
ŞehnazŞarkıDalda bir ishak öterDüyek
Şehnaz–BuselikBesteGözlerin mest olduğun demlerde ey şeh nazMuhammes
Şevk–EfzaŞarkıDurup ta bakışın bütün cihan değer
TahirŞarkıDizlerine kapansam kana kana ağlasamDüyek
TahirŞarkıGelinin yüzünde ipek duvaklarAksak
Tahir–BuselikŞarkıVardım ki yurdundan ayağ göçürmüşCurcuna
UşşakTürküAşk yolu gönül yolu gülle dikenle doluDüyek
UşşakFanteziBir gündü Leyla’nın yüzüne daldıCurcuna
UşşakŞarkıBir hakıykat anladım dünyada herşey yalanMüsemmen
UşşakTürküBu gece düğün dernekDüyek
UşşakŞarkıDıştan viran bağlıyımAksak
UşşakŞarkıDursun KaptanTürk Aksağı
UşşakŞarkıGemim gidiyor baştanRaks Aksağı
UşşakŞarkıGördüm seni birgün yeni açmış güle döndümDüyek
UşşakTürküGül derler bana gül derlerDüyek
UşşakŞarkıHem aşkım hem ümidim hem de neşemsinCurcuna
UşşakTürküHoy deniz KaradenizTürk Aksağı
UşşakŞarkıMihnetle geçen ömrüme bir penbe şafaksınDüyek
UşşakFanteziNe yaptım kendimi nasıl aldattımDüyek
UşşakFanteziNiçin baktın bana öyle dargın mısın yoksaSofyan
UşşakŞarkıPerişan ömrümün neşesi söndüAksak
UşşakFanteziSevda dolu gözleri cana yakınDüyek
UşşakTürküTanbura
UşşakŞarkıYine eski muhabbet yelleriAksak
UşşakŞarkıNe idi ne oldu halimDüyek
UşşakŞarkıYanakların çiçektirDüyek
UşşakŞarkıGemi ister yedekDüyek
UzzalTürküAğla gözlerim ağla çağlar gibiAksak
UzzalTürküDeli gönül gezer gezer gelirsinDüyek
UzzalŞarkıHazan ile geçti gülşen–ı bustanCurcuna
UzzalTürküYad eller aldı beniTürk Aksağı
UzzalFanteziYollarına gül döktüm gelir geçer diyeDüyek
ZavilFanteziDudağında yangın varmış dedilerSofyan
ZavilTürküEla gözlüm yıktın benim evimiSofyan
ZengüleFanteziNe boş yere yanmışım demek ben aldanmışıDüyek
ZengüleŞarkıSon ümidim de bitti kuş gibi uçtu gittiDüyek
Sponsorlu Bağlantılar

“Sadettin Kaynak Kimdir? Hayatı ve Eserleri” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT