Kategoriler
Güzellik ve Bakım Soru / Cevap

Yüzümün Her Yerinde Lekeler ve Sivilceler Var, Geçirmek İçin Ne Yapmalıyım?

Sizden gelen soru:

*Yüzümün her yerinde lekeler ve sivilceler var ne yapmalıyım geçirmek için?*

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

çiller, cilt lekesi, güzellik, tedavi

Sivilcelerin ve lekelerin nasıl geçeceği konusunda faydalı bilgileri ve uzman doktor cevaplarını da aşağıda vermeye çalıştık. İlk önce  ciltteki kahverengi lekeler ve sivilcelerin nasıl tedavi edileceği konusunda Dr. Cüneyt Özüak tarafından verilen cevabı olduğu gibi veriyoruz;

Çiller yüz ve güneş gören diğer alanlarda görülebilen milimetrik boyutta kahve renkli lekelerdir. Daha çok açık renk tenli kişilerde, özellikle de kızıl saçlı kişilerde daha sık görülür. Çillerin ailesel özelliği vardır, ama koyu renk tenli kişilerde de görülebilir. Tıbbi olarak çillere efelid denir.

Derinin boya pigmenti olan melanin melanosit denen hücrelerden üretilir. Kış aylarında melanin daha az üretilirken, güneşli havalarda daha fazla üretilir. Üretilen melanin, keratinosit denen etraftaki deri hücrelerine dağıtılır.

Çiller yaz aylarında daha belirginken, kışın keratinositler yeni hücrelerle yer değiştirdiğinden kışın ya tamamen ortadan kalkarlar ya da renkleri solar.

Genellikle çiller yaş ilerledikçe azalırlar ve daha az belirgin hal alırlar. Güneşten korumanın dışında tedaviye gerek yoktur.

Lentigolar

Uzun süreli güneş hasarı orta yaştan sonra kişilerin yüz ve ellerinde kahve renkli, büyük ve düz lekelere neden olur. Çillerden farklı olarak kışın solmalarına rağmen tamamen ortadan kalkmazlar. Sıklıkla yaşlılık lekeleri veya karaciğer lekeleri olarak bilinirler, doğru tanımlama solar lentigodur (güneş lekesi).

Lentigolar sıklıkla açık renkli kişilerde görülür, fakat kolay bronzlaşan kişilerde de sıktır. Lentigolar deriyi boyayan melanosit denen hücrelerin artması sonucu oluşurlar.

Zararsız olan lentigoları kanser olan erken melanomdan ayırmak önemlidir. Eğer bir leke büyüyorsa, birden fazla renk içeriyorsa ve sınırı düzensizse veya herhangi bir şüphe uyandırıyorsa, mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir.

Cilt Lekeleri İçin Doğal Maskeler

Her Türlü cilt lekesi ve kararması için doğal maskeler !

Yüz-Maskeleri

Güneş lekelerini gideren karbonat maskesi, bu lekeler için harika bir çözümdür. Suna Dumankaya’dan aldığım bu doğal maske, cildi soyar ve cildin lekeleri kusmasını sağlar.

1 Kaşık süzme yoğurda yarım çay kaşığı karbonat koyun. 1 tatlı kaşığı da mısır unu ekleyip karıştırın. Bu maskeyi lekeli cildinize uygulayıp cildinizin hassasiyetine göre belirleyeceğiniz uygun süre cildinize bekletin. Hassas ciltler için en fazla 5 dakika bekletin. Yoksa cildiniz yanabilir. Daha sonra soyarak çıkarın ve soğuk suyla yüzünüzü yıkayın.

Limon, bal ve yoğurt karışımıyla hazırlanan bakım maskesi; haftada 1 kez uygulandığında cilt lekelerinin azalmasına yardımcı olur. 1 yemek kaşığı süzme bal, 2 yemek kaşığı yoğurt ve 1 çay kaşığı limon suyunu karıştırın. Karışımı; cilt lekesi olan bölgeye sürün. 15 dakika bekleyip ılık suyla durulayın.

İçeriğindeki C vitamini ile cildi besleyen çilek; cilt lekelerinin yok edilmesi için de etkilidir. Mevsiminde, haftada 1 kez uygulayabileceğiniz çilek maskesi; cilt lekelerinin azalması için yardımcıdır. 5 adet çileği çatalla ezerek püre haline getirin ve 2 yemek kaşığı ılık sütle karıştırın. Cilt lekesi olan bölgeye masaj yaparak sürün. 20 dakika bekleyip ılık suyla durulayın.

Çay ağacı yağı; aktarlar ve doğal ürün satışı yapan dükkânlardan ekonomik fiyatlara satın alabileceğiniz, cilt bakımında etkili bitkisel yağlardan biridir. 5 damla çay ağacı yağı ve 1 damla lavanta yağını karıştırın. Karışımı pamuk yardımıyla cildinize uygulayın ve 20 dakika bekletin. Sürenin sonunda ılık suyla durulayıp kurulayın.

Ağda sonrasında tahriş olan ve oluşan lekeler kararmalar için kararma açısı maske : Pudra, bal ve limon suyuyla hazırlanan maske; yardımınıza koşacaktır. 1 yemek kaşığı bebe pudrasını; 1 yemek kaşığı süzme bal ve 1 çay kaşığı limon suyu ile karıştırın. Macun kıvamına gelen karışımı; kararma ve leke olan bölgeye masaj yaparak sürün. 20 dakika bekleyip ılık suyla durulayın.

Sivilceler Nasıl Geçer?

Bildiğiniz gibi sivilceler bir çok kişinin sorunu ve ayrıca kalıcı izlere de yol açabiliyor. İlaç kullanmak istemiyorsanız size sivilce oluşumunu azaltacak yöntemler anlatacağız.

  • Hafif bir temizleyici ile yüzünüzü günde iki kez yıkayın.
  • Yüzünüze mümkün olduğunca az dokunun. Ayrıca yüzünüze dokunurken ellerinizin temiz olmasına dikkat edin.
  • Sivilceleri sıkmaktan kaçının. Ellerinizdeki bakteriler ve  steril olmayan aletler yüzünüzde kalıcı izler bırakabilir.
  • Haftada bir yada iki kez yüzünüze buhar uygulamak gözenekleri açmaya yardımcı olur. Bir kapta su kaynatın ve ocaktan alın. Üzerine bir havlu tutun. Havluyu yüzünüzde bekletin. Sonra soğuk su ile yüzünüzü yıkayın.
  • Yüzünüze doğrudan papatya, ardıç, kandil çiçeği, lavanta ve nane gibi esansiyel yağları uygulayın. Bu yağlar karıştırılır. Toplamda 2 kaşık kadar yeterlidir.  Soya veya badem yağı ile de cildinizi nemlendirebilirsiniz.
  • Bitkisel karışımları araştırın ve belli aralıklarla cildinize uygulayın.
  • Taze sebze ve meyveler, kepekli tahıllar gibi lifli yiyecekler tüketerek vücudunuzu ve cildinizi sağlıklı tutun. Abur cuburlar, kafeinli ve tuzlu gıdalardan uzak durun.
  • Sivilcelerinizi arttıran yiyecekleri belirleyin ve diyetinize bu şekilde yön verin.
  • Güneşe maruz kaldığınız süreyi kısaltın ve stresten mümkün olduğunca uzak durun.

Sivilceleri Geçirmek

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT