Kategoriler
Yemek Tarifi

Evde Doğal Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır? (Resimli Anlatım)

Evde Doğal Yoğurt Yapma

Evinizde tamamen doğal yoğurt yapmak ister misiniz? Bunun için öncelikle doğal bir yoğurt mayasına ihtiyacınız var. Peki doğal yoğurt mayasını nereden bulacaksınız?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğal yoğurt mayasını bulmak neredeyse imkansız. Köyde yaşamıyorsanız ve köye gidip hiç katkı maddesi bulaşmamış yoğurt alamıyorsanız ilk mayayı doğal olarak temin etmeniz çok zor. Çevrenizde yoğurt mayalayanlar var ise onların yoğurtlarına da market yoğurdu bulaşıp bulaşmadığını bilemezsiniz. Bu yüzden kendiniz doğal yoğurt mayanızı evde yapmalısınız.

Aşağıdaki adımları uygulayarak siz de evinizde doğal yoğurt mayası yapabilirsiniz.

yoğurt mayalama

Malzemeler:

  • 15 Adet nohut
  • 1 Su bardağı günlük süt

İlk Mayanın Yapılışı

1. Gün

15 adet kuru organik nohutu bir kavanozun içerisine koyunuz. Daha sonra 1 su bardağı doğal sütü evde 65 derecede pastörize edin veya kaynatın ve sütün 38-40 dereceye kadar soğumasını bekleyin. Yoğurdun mayalanma sıcaklığı olan 38-40 dereceye yani parmağınızın dayanabildiği sıcaklıktaki süt nohutların bulunduğu kavanoza dökülür.

yoğurt mayalama 1

NOT: UHT süt kullanılmamalı. Sütçüden süt alın yada günlük pastörize süt kullanın.

Sütü nohut olan kavanoza döktükten sonra kavanoz kalınca bir beze sarılır ve 1 gün mayalanmaya bırakılır. Sıcak bir yerde bekletilmesi gerekir. Radyatör yanında da olabilir fırın içinde de olabilir. Fırını önce 2-3 dakika 100 derecede ısıtıp ve çok hafif sıcaklık oluşmuşken fırının içine koyarak bir gün mayalanması için bekletin.

yoğurt mayalama 2

2. Gün

24 saat geçtikten sonra fırından kavanozu çıkarın ve kavanoz içerisindeki nohutları çıkarın. Daha sonra kavanozun ağzını kapatarak buzdolabına koyun.

yoğurt mayalama 3

3. Gün

24 saat sonra bu defa buzdolabından kavanoz çıkarılır. Daha sonra kavanoz içerisindeki katılaşmış sütü bir süzgeç ile süzün. Süzgeçte kalan katı parçacıklar sizin ilk mayanızdır. Bu mayayı yoğurt mayalayacağınız kaba alın.

yoğurt mayalama 4

İlk Yoğurdun Mayalanması

Elde ettiğimiz mayayı yoğurt mayalayacağımız kabın içerisine koyduk. Daha sonra 2 su bardağı doğal süt 65 derecede pastörize edilmiş ve 38-40 dereceye kadar ılıtılmış bir şekilde yavaş yavaş karıştırılarak mayanın bulunduğu kaba ilave edilir. Süt ile maya iyice karışsın.  12 saat bekletilmek üzere ılık bir ortamda mayalanmaya bırakıldı. Radyatör yanında bekletilebileceği gibi bir fırın içinde de bekletilebilir. Biz fırını önce 2-3 dakika 100 derecede ısıttık ve çok hafif sıcaklık oluşmuşken fırının içine koyarak mayalanması için beklettik.

yoğurt mayalama 5

12 Saat Sonra

12 saat bekledikten sonra yoğurdun tuttuğunu göreceksiniz. Biraz sulu ve tatlı bir tadının olduğunu farkedeceksiniz. Ancak işimiz henüz bitmedi. Tam yoğurt tutturuncaya kadar 3-4 kez bu işlemi tekrarlayacağız.

yoğurt mayalama 6

İkinci Mayalama İşlemi

İlk yoğurt mayasında olduğu gibi 2 su bardağı sütümüzü hazırlıyoruz. Daha sonra ilk yaptığımız yoğurttan 2-3 kaşık alarak sütün içine koyup karıştırıyoruz. Ve ilk mayalamada olduğu gibi ılık bir ortamda bez ile sararak 12 saat boyunca mayalanmasını bekliyoruz.

yoğurt mayalama 7

5. Gün

12 saat sonra ikinci yoğurdumuzu açtığınızda ilk yoğurda göre daha katı olduğunu göreceksiniz. Yine aynı şekilde bu yoğurttan 2-3 kaşık alarak 2 su bardağı sütü mayalıyoruz.

yoğurt mayalama 8

Bu da üçüncü yoğurdumuzun mayalanması…

yoğurt mayalama 9

Üçüncü Mayalama İşlemi

6. Gün

Mayaladığınız yoğurdu 12 saat sonra açınca yoğurdun tam bir şekilde olduğunu göreceksiniz. Tadı da tamamen yoğurt tadında olacak.

yoğurt mayalama 10

Son bir kez daha yani dördüncü defa mayalama işlemi yapıyoruz. Yine 2 su bardağı sütün içerisine 2-3 kaşık yoğurt koyarak karıştırıyoruz.

Dördüncü ve Son Mayalama İşlemi

7. Gün

12 saat sonra yoğurdunuzu açtığınızda tam anlamıyla yoğurdunuz olduğunu göreceksiniz.

yoğurt mayalama 11

Bundan böyle bu yoğurdunuz ile istediğiniz kadar sütü mayalayabilirsiniz. Artık evde kendi doğal mayanızı yaptığınıza göre doğal yoğurdunuzu yemeye başlayabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT