Kategoriler
Yemek Tarifi

Evde Turşu Yapımı ve Turşu Suyunun Hazırlanması (Resimli Anlatım)

Turşu Yapmanın Püf Noktası

Evde turşu yapmak çok kolay bir iştir. Önemli olan turşu yaparken malzemelerin oranlarını doğru tutunmaktır. Malzemelerin oranını doğru tutturduktan sonra yapamayacağınız hiçbir turşu yoktur. Hangi malzemeden olursa olsun bu oran geçerlidir. turşu yaparken su, tuz, sirke oranını doğru tutturmanız gerekir. Buna genellikle altın oran da deniliyor. Biz de size öncelikle bu altın oranın tarifini vereceğiz.

Sponsorlu Bağlantılar

Turşu Suyundaki Altın Oran

Turşu yaparken önemli olan turşu suyunun doğru ayarlanmasıdır. Altın oranı tutturmak için ise kullanılacak malzememiz su, tuz ve sirkedir.

  • 1 litre su
  • 2,5 yemek kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı doğal sirke

Hangi turşuyu yaparsanız yapın, turşunun suyunu bu oranda yapmanız gerekir. Bir litre su karışımı yetmezse aynı oradan bir litre karışım daha hazırlayabilir, yada malzemeleri yarıya indirerek yarım litrelik bir karışım yapabilirsiniz.

Bunun bir turşu tarifi ile anlatacağız. Şimdi örnek olarak lahana ve havuç turşusu yapacağız.

Turşunun Tarifi

Turşu malzemeleri

  • Bir adet lahana
  • Dilediğiniz kadar havuç
  • Dilediğiniz büyüklükte bir turşu bidonu
  • Limon (5 litrelik bidona 1 limon)
  • İçme suyu (çeşme suyu olmasın)
  • Kaya tuzu yada turşuluk tuz
  • Sirke (Elma yada üzüm farketmez)
  • Sarımsak (tercihen)
  • Nohut (tercihen)
  • Maydanoz, dere otu

Turşunun yapılışı

Öncelikle kabınızın büyüklüğüne göre göz kararı bir şekilde lahanaları ince ince doğrayın. Yine göz kararı bir şekilde havuçları da dilediğiniz gibi doğrayın.

Daha sonra bu lahana ve havuçları güzel bir şekilde bidona yerleştirmeye başlayın.

5 litrelik bir bidon için bir limonu ikiye bölün ve malzemeleri bidona yerleştirirken yarım limonu bidonun altına, yarım limonu da bidonun üst kısmına malzemelerin arasına yerleştirin.

Sarımsak severler bidonun en altına, en üstüne yada herhangi bir yerine bir kaç diş sarımsak da atabilirler.

Turşuluk malzemelerimizi sıkı sıkıya bidona yerleştiriyoruz. Ne kadar sıkı yerleştirirseniz kullanmanız gereken su miktarı da o kadar az olacaktır.

Bütün malzemeleri iyice yerleştirdikten sonra, altın orana göre hazırladığımız turşu suyu karışımını (1 litre içme suyu, iki buçuk yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay bardağı sirke) bidona dökün. Turşu suyunu bidondaki malzemelerin üzerine çıkıncaya kadar dökün.

Eğer sirkemiz yoksa yada daha hızlı mayalanmasını istiyorsanız bidonun en altına 5-10 adet nohut atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandırır. Ancak sirke olduğu için nohuta gerek yoktur. 

Suyu döktükten sonra bidonun en üstüne bir tutam maydanoz ve dere otu koyun.

Eğer maydanoz ve dere otu gibi yeşillikler kullanmaycaksanız, bidonun kapağını kapatmadan önce en üste uygun büyüklükte bir taş koyun yada bir kaç poşeti iç içe geçirerek turşunun en üstüne koyarak kapağı sıkı sıkıya kapatın. Bunu yapmamızın nedeni, turşu suyu bir miktar çekilirse en üstte kalan malzemeleri susuz kalmasın. Bidonun kapağını da hava almayacak şekilde sıkı sıkıya kapatın.

Bidonu serin bir yerde saklayın ve ortalama 15-20 gün içerisinde turşunuz gelecektir. Turşunun kapağını açıp kontrol ettiğinizde turşunun gelmediğini görürseniz, tekrar kapağı sıkıca kapatın. Kapağı açıp kapatmak sorun olmaz. Ancak bunu çok fazla yapmayın.

Biten turşunun suyuyla yeniden turşu kurulur mu kurulmaz mı, kurulursa nasıl yapılır, onu da bir sonraki yazıda anlatacağım.
Yazı hazır: Turşu Suyundan Tekrar Turşu Kurulur Mu?

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT