Son 2 yıldır çok hırçınlaştım, her şey üstüme geliyor, ne yapmalıyım?

Soru CevapKategori: SağlıkSon 2 yıldır çok hırçınlaştım, her şey üstüme geliyor, ne yapmalıyım?
Zeynep sordu 6 yıl önce

İyi günler 6 yıldır evliyim. 27 yaşındayım iki oğlum var  Normalde çok sakin bir insandım ama son 2 yıldır okadar  çok hırçınlaştım ki kendime mani olamıyorum ne yaptıklarımın nede söylediklerimin Karşımdakine zarar vereceğini bile bile üstüne gidiyorum sonra pişman oluyorum ama aynı olay tekrar başıma gelse aynı tepkiyi veriyorum bazen nefes alamicak duruma geliyorum herşey üstüme üstüme geliyor sakinleşmeye çalışıyorum 0 çıkmaz yola girdim ama geri dönmek istiyorum sadece nasıl olucak bunu bilmiyorum

Sponsorlu Bağlantılar
1 Cevap
313 Staff cevapladı 6 yıl önce

Merhaba Zeynep Hanım,

İçinde bulunduğunuz durum saldırganlık ve öfke durumudur. Öfkenizi kontrol edemediğiniz için saldırgan tavırlar sergiliyorsunuz. Bu yüzden ilk iş olarak öfke kontrol mekanizmanızı geliştirmeniz gerekir. Olaylar karşısında tahammülsüz davranışlar sergiliyorsunuz. Bu yüzden hangi olayın olduğunun pek bir önemi yok sizin için.

Öfke kontrolü için ilk yapmanız gereken öfke anında kendinize şu soruları sormaktır;

“Bu durumda beni öfkelendiren ne?”
“Burada asıl sorun ne?”
“Ne düşünüyorum, ne hissediyorum?”

Örneğin çocuğunuz yemek yemediğinde ona kızıp öfkelenmenizin altında yatan esas nedenin, onun sağlıklı bir şekilde beslenmemesi ve büyüyüp gelişememesidir. Öfkenizi boşalta bilmeniz için bu gibi öfke altında yatan esas duyguların ifade edilmesi gerekir.

Öfkenizi kontrol altına alabilmeniz için diğer bir adım da gevşemektir. Öfke anında yumruğunuzu sıkabilir, dişlerinizi sıkabilir, kaşlarınızı çatabilir, elleriniz titreyebilir, vücudunuz gerginleşir vb. Bu istemsiz olarak ortaya çıkan fiziksel değişiklikleri farkedip aşağıdaki gevşeme tekniklerini uygulamanız halinde öfkenizi kontrol etmiş olursunuz.

Sakinleşmeye Yardımcı Olacak Bazı İpuçları
1. Tartışmanın konusunu değerlendirin: Bazen tartıştığınız konu aslında öfkelenmeye veya tartışmaya değmeyecek bir konu olabilir.
2. Derin bir nefes alın ve 10’a kadar sayın: Ağzınızdan herhangi bir kelime çıkmadan önce konuyu biraz düşünün.
3. Yürüyüşe çıkın: Biraz yürüyüş hem konudan uzaklaşmanızı, hem de sakince düşünmenizi sağlar. Kısa bir yürüyüşün ardından konuyu bambaşka bir gözle gördüğünüzü fark edebilirsiniz.
4. Sakinleşmek için kendi kendinize konuşmayı deneyin: Kendi kendinize sakinleştirici şeyler söyleyin: “Rahatlamam ve sakin olmam lazım. Şiddetli bir tartışma yaşamak istemiyorum.” gibi.
5. Konuyu doğru çerçevelendirin: Örneğin çocuğunuz size karşı saygısızca davranıyorsa, aslında sorun size saygı duymamasından ziyade öfkesini kontrol edememesinden kaynaklanıyor olabilir. Konuyu bu şekilde doğru “çerçeveye” oturttuğunuzda, çocuğunuzun bu sorunu aşmak için sizin yardımınıza ihtiyaç duyduğu gerçeğine odaklanabilirsiniz.
6. Espriden faydalanın: Bazen espri öfkeyi yatıştırmanın iyi bir yolu olabilir, ancak kırıcı olabilecek alaycılıktan kaçınmalısınız.

Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

5 + 1 =

RenkliNOT